Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζουν πάνω από 597.000 Ελληνόπουλα, σύμφωνα με τα στοιχεία συγκλονιστικής έκθεσης της UNICEF. Από αυτά, 332.000 παιδιά στην Ελλάδα του 2013, δεν έχουν καν τα βασικά αγαθά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 9,2% των παιδιών, ζουν και μεγαλώνουν σε οικογένειες ανέργων. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι φτωχές οικογένειες, δίνουν περισσότερα χρήματα για την ένδυση των παιδιών, παρά για την εκπαίδευσή τους, ενώ σοκ προκαλεί το γεγονός, ότι έχει αυξηθεί και η παιδική εγκληματικότητα, με τα εγκλήματα από ανηλίκους 9-13 ετών, να έχουν αυξηθεί κατά 58%! 
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.
Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2013», έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών βασίζεται σε στοιχεία του 2011, και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω σοκαριστικά στοιχεία:
Το 50,8% των νοικουριών με παιδιά, δεν μπορεί να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών, το 37,2% δεν μπορεί να καλύψει τους λογαριασμούς, τις πιστωτικές και τα δάνεια, ενώ το 34,5% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις έκτακτες ανάγκες!
Αναφορικά με την αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας, οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες είναι αγόρια (87,1%) και τα 2/3 τους είναι ημεδαποί, με τις περισσότερες δράσεις τους να είναι κλοπές.
Το 44,3% των νοικοκυριών με παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλώνει αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε 2η ημέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.