Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Αρχίζει η δίκη των μελών του τοκογλυφικού κυκλώματος


Άρχίζει σήμερα στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη των μελών του τοκογλυφικού κυκλώματος με φερόμενο επικεφαλής τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη που κατηγορούνται για σειρά τοκογλυφιών, εκβιάσεων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Τα φώτα στρέφονται στη συγκεκριμένη δίκη, καθώς στη σύνθεση των κατηγορουμένων βρίσκονται επώνυμα πρόσωπα της πόλης, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, δύο τραπεζικοί, ένας δημοσιογράφος, ένας δικηγόρος και ένας απότακτος αστυνομικός.
Μετά τη μεγάλη δίκη του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που κατέληξε σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τον ίδιο, για τον πρώην ταμία και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης καλείται να κρατήσει το τιμόνι ακόμη μίας «διάσημης» δίκης.
Άλλωστε, ο κατηγορούμενος «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης ομάδας που εξαρθρώθηκε από το τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας τον περσινό Ιανουάριο είναι ένας επιχειρηματίας με μεγάλο βεληνεκές, η δραστηριότητα του οποίου, σε όλα τα επίπεδα, σχολιάζονταν επί χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον κ. Αποστολάκη, στη σύνθεση του εφετείου κακουργημάτων θα είναι οι εφέτες Αλεξάνδρα Μπέλμπα και Μαρί Δεργαζαριάν. Στην έδρα του εισαγγελέα θα καθίσει ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος.
Στην αίθουσα του κακουργιοδικείου, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου, κατηγορούμενοι μαζί με τον Μ. Καραμπέρη είναι ακόμη 13, που το παραπεμπτικό βούλευμα χαρακτηρίζει μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Το πινάκιο του δικαστηρίου τοποθετεί την υπόθεση στον αριθμό 7, που σημαίνει ότι η διαδικασία το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει σήμερα. Άλλωστε, οποιοδήποτε αίτημα αναβολής της, που δεν φαίνεται ότι θα υποβληθεί, αναμένεται να μην τελεσφορήσει, καθώς χρονικά υπάρχει η πίεση της συμπλήρωσης των 18 μηνών προφυλάκισης του επιχειρηματία και του απόστρατου αστυνομικού.
ΒΑΡΥ «ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ»
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012 σε γιγαντιαία επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι από ακόμη τρία παρόμοια κυκλώματα, για τα οποία οι διωκτικές αρχές επισήμαναν ότι συνδέονταν η δράση τους, με κοινά πρόσωπα - θύματα τοκογλυφικών δραστηριοτήτων.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επικυρώθηκε με αντίστοιχο του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρεται πως το κύκλωμα του Μ. Καραμπέρη έδρασε από το 2003 μέχρι και τη σύλληψη των κατηγορουμένων, ενώ προσδιορίζεται πως τα κέρδη από τοκογλυφικές συναλλαγές είναι κατ’ ελάχιστο 1,2 εκατομμύριο ευρώ και δεν υιοθετείται ο υπολογισμός των 40 και πλέον εκατομμυρίων που αναφερόταν στο κατηγορητήριο του ανακριτή. «Αυτό το διάστημα 53 τουλάχιστον άτομα είχαν οικονομικές συναλλαγές μαζί του. Κατά τη συνομολόγηση τοκογλυφικών δανείων, η εγκληματική οργάνωση χορηγούσε χρηματικά ποσά με ποσοστό ωφελήματος 5% έως 15% μηνιαίως», τονίζεται στο βούλευμα.
«Στην οργάνωση αυτή ο Μάρκος Καραμπέρης είχε το γενικό πρόσταγμα, ήταν εκείνος που οργάνωνε και έδινε τις γενικές κατευθύνσεις αναφορικά με την επιχειρησιακή δράση των άλλων μελών αυτής της εγκληματικής ομάδας, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του, που ήταν μέλη αυτής, ενεργούσαν υπό τις εντολές του», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Παράλληλα, επισημαίνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση του κατηγορητηρίου που θα εξετάσει το δικαστήριο από αύριο.
Το «ποινολόγιο» του κατηγορητηρίου επίσης είναι βαρύ, αφού τα αδικήματα προβλέπουν ποινές που φτάνουν μέχρι και κάθειρξη 20 ετών.
«ΗΤΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ»
Ο βασικός κατηγορούμενος 60χρονος επιχειρηματίας αρνείται από την αρχή την εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμία τοκογλυφία ούτε κανείς τον έχει κατηγορήσει για εκβίαση. Στη δίκη αναμένεται να ισχυριστεί πως οι συναλλαγές που καταγγέλθηκαν εντάσσονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τραπεζικών επιταγών και χρήσης του πλαφόν κάθε επιχειρηματία. Ακόμη, θεωρεί πως «ισχυρό χαρτί» για την υπεράσπισή του είναι ότι το ύψος των τοκογλυφικών συναλλαγών περιορίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ που ανέφερε το κατηγορητήριο του ανακριτή. Αναφορικά με την εγκληματική οργάνωση, η βασική γραμμή Καραμπέρη είναι πως οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι είτε υπάλληλοί του είτε φίλοι του και αυτό δεν μπορεί να συνιστά εγκληματική οργάνωση.
Στο ίδιο μήκος αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, αρνούμενοι με τη σειρά τους τοκογλυφικές συναλλαγές και τέτοιες επαφές με τον επιχειρηματία.
Καθοριστικό ρόλο πάντως αναμένεται να έχουν οι μάρτυρες κατηγορίας. Με την εμπειρία της δίκης της ομάδας Μελέτη, που αύριο συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων, και στη διάρκεια της οποίας οι μάρτυρες άλλαξαν όλες τις καταθέσεις τους και έφτασαν στο σημείο να κρατηθούν ως ύποπτοι για ψευδορκία, το σκηνικό αναμένεται να είναι το ίδιο. Άλλωστε, ο επιχειρηματίας έχει στα χέρια του υπεύθυνες δηλώσεις 14 εμφανιζόμενων θυμάτων, που έχουν γράψει ότι δεν είχαν τοκογλυφικές συναλλαγές μαζί του. Οι μάρτυρες αυτοί θα κληθούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, αντιμετωπίζοντας όμως το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών, για τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθούν.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Το κατηγορητήριο για τη δράση της ομάδας Καραμπέρη δεν περιλαμβάνει το περιστατικό της αυτοκτονίας του ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Επτά θάλασσες» Λεωνίδα Μαργιόλη, παρότι στοιχεία εξετάστηκαν από τις αστυνομικές και τις ανακριτικές αρχές.
Στο δικαστήριο όμως η υπόθεση αναμένεται να αναλυθεί εκτενώς, καθώς δύο κατηγορούμενοι, ο δημοσιογράφος και ο δικηγόρος, κατηγορούνται ότι παρείχαν πληροφορίες στον Μ. Καραμπέρη σχετικά με τους λόγους της αυτοκτονίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αναδειχθούν λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη αυτοκτονία, που και την περίοδο εκείνη είχε προκαλέσει θόρυβο και υποστηρίχθηκε πως έγινε για οικονομικούς λόγους.
Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.