Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Άριστης ποιότητας τα νερά για κολύμβηση σε 2.155 σημεία

Αγία Τριάδα
Άριστης ποιότητας, είναι τα ύδατα κολύμβησης στις παραλίες της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 2.155 σημεία της χώρας, από την οποία προέκυψε ότι οι 2.009 εξ΄αυτών, δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 93,2% ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας».

Σχολιάζοντας τις μετρήσεις αυτές ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι «οι θάλασσές μας, οι ακτές μας και το κλίμα της χώρας αποτελούν ανταγωνιστικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα».
Από τις παραλίες που εξετάστηκαν, οι 114, δηλαδή ποσοστό 5,3% χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», οι 26 (1,2%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 6 σημεία, δηλαδή το 0,3%, ως «ανεπαρκούς ποιότητας». Στα έξι αυτά σημεία από τη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνεται μόνο η Μαρίνα του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία.

Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε από την ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2009- 2012) και αποτυπώνεται σε ειδική έκθεση.
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε: «Υπερασπιζόμαστε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό μας περιβάλλον, στο πλαίσιο μίας πολιτικής με στόχο της αειφορία. Τα κολυμβητικά νερά της χώρας είναι "βάλσαμο" στην ψυχή του κάθε επισκέπτη της χώρας, αλλά και του κάθε Έλληνα. Οι θάλασσές μας άλλωστε είναι συνδεδεμένες, άρρηκτα, με την ιστορία, το παρόν αλλά, κυρίως, το μέλλον της χώρας. Ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα αυτών των πλεονεκτημάτων της χώρας. Και βέβαια είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτό τον ανεκτίμητο θαλάσσιο θησαυρό μας».
Σε σχέση με την ταυτότητα της έρευνας, συνολικά πραγματοποιήθηκε η
παρακολούθηση σε 2155 σημεία εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και συγκεκριμένα σε λίμνες και τα υπόλοιπα 2149 σε παράκτια ύδατα.
Οι ποιοτικές παράμετροι που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα
αναφερόμενα στη σχετική οδηγία της Ε.Ε. και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: Μικροβιολογικές για κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους και

οπτική Παρακολούθηση για κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.