Σάββατο 25 Μαΐου 2013

"Γαλάζιες Σημαίες" σε 11 ακτές του νομού Θεσσαλονίκης

Οι πέντε από αυτές στο δήμο Θερμαϊκού
Έντεκα ακτές του νομού Θεσσαλονίκης επιβραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες για την εξαιρετική ποιότητα των νερών τους. Από αυτές, οι έξι  βρίσκονται στο δήμο Βόλβης και οι πέντε στο δήμο Θερμαϊκού.  Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα 77 ακτές χαρακτηρίζονται με «Γαλάζιες Σημαίες», από τις συνολικά 393 ακτές και 9 μαρίνες της χώρας.

Στο δήμο Θερμαϊκού απονέμεται η «Γαλάζια Σημαίες» στις ακτές της Αγίας Τριάδας (ΠΙΚΠΑ), των Νέων Επιβατών, της Περαίας, του Ποταμού Επανομής και του Αγγελοχωρίου.  Στο δήμο Βόλβης η Σερραϊκή ακτή, η Ασπροβάλτα, τα Βρασνά και  τρεις παραλίες του Σταυρού.
Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα με «Γαλάζιες Σημαίες» χαρακτηρίζονται δύο (2) ακτές του Έβρου, τέσσερις (4) της Ροδόπης, τέσσερις (4) της Ξάνθης, δέκα έξι (16) του νομού Καβάλας εκ των οποίων οι 5 της Θάσου, πέντε (5) της Πιερίας και 35 της Χαλκιδικής.
Σημειώνεται ότι η Χαλκιδική με την Κέρκυρα έχουν τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημείες» της χώρας, από τριάντα πέντε (35) η κάθε μία και υπολείπονται μόνο κατά μία του νομού Λασιθίου στην Κρήτη που έχει τριάντα έξι (36).
Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα «“ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.