Τρίτη 7 Μαΐου 2013

1.000 ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες!


του Σταύρου Φιδέλη
Γνωρίζουμε τι είναι οι «ευπαθείς ομάδες». Γνωρίζουμε λίγο ή πολύ πόσα μα πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν! Γνωρίζουμε όμως, περισσότερο πόση κουβέντα γίνεται για αυτές ειδικά τις ομάδες σήμερα, που όλοι μας βιώνουμε έναν συνεχή οικονομικό πόλεμο, ανασφάλειας και στενοχώριας.

Όμως, οι ευπαθείς ομάδες υπάρχουν. Είναι γεγονός και άσχετα αν ο καθένας μας όπως μπορεί, όσο μπορεί, όταν μπορεί, βοηθά, ο μεγάλος αρωγός σ’ ένα Δήμο απέναντι σε συνδημότες μας που πάσχουν, πρέπει να είναι ο δήμαρχος και η διοίκηση που ασκεί αυτός για όλους, είτε είναι πάμφτωχοι, είτε άστεγοι, άρρωστοι, καρκινοπαθείς, ΑΜΕΑ, νεφροπαθείς, πολύτεκνοι κ.τ.λ.
Ο δήμος Θερμαϊκού, λοιπόν, φαίνεται να «ευημερεί» και σ’ αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. ΓΙΑΤΙ; Διότι είπε πολλά για κοινωνική ισότητα, για αγκάλιασμα δημοτών που υποφέρουν. Ολα ήταν λόγια του αέρα! Δυστυχώς, όλα ήταν φούσκες, φούμαρα και κοροϊδία, όπως λέει ο λαός μας. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Το 2012 γράψαμε ότι η κοινωνική πολιτική του δήμου, περί μείωσης δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες ήταν μια φούσκα, λόγω των ατέλειωτων περιορισμών που έθετε ως προϋπόθεση χορήγησης
κάποιου επιδόματος. Και πάλι επαληθευτήκαμε πλήρως. Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2013 ήταν η προθεσμία εγγραφής δικαιούχων της παραπάνω παροχής. Τελικά κατατέθηκαν συνολικά περίπου 30 αιτήσεις για ολόκληρο τον δήμο Θερμαΐκού. Και να φανταστείτε, ότι και από τις 30 οι δέκα είναι σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών στοιχείων. Τόσοι, λοιπόν, είναι οι έχοντες ανάγκη για βοήθεια; Όχι φυσικά! Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν Ή η διοίκηση φρόντισε να μη δώσει την πρέπουσα δημοσιότητα, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες έγκαιρα την παροχή που δικαιούνται, ή πράγματι καταρρίψαμε πανελλαδικό ρεκόρ.
Διότι, είναι δυνατόν σε ένα δήμο 50.000 κατοίκων, μόλις 30 οικογένειες να συγκροτούν το σύνολο των πολυτέκνων, των αναπήρων, των καρκινοπαθών, των νεφροπαθών κ.τ.λ.,; Δηλαδή μόλις το 0,06% των κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού έχουν ανάγκη κάποιας παροχής, όταν στατιστικά οι ευπαθείς ομάδες αποτελούν τουλάχιστον το 12% - 15 % του γενικού πληθυσμού της χώρας; Τι συμβαίνει λοιπόν; Ή δεν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, ή έχουν τεθεί ατέλειωτοι περιορισμοί με την απόφαση της Διοίκησης για την χορήγηση της περίφημης μείωσης στα δημοτικά τέλη; (Να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για μια μείωση του 35% επί των δημοτικών τελών, δηλαδή για 70 περίπου ευρώ ετησίως σε κατοικίες 80 ως 100 τετρ. μέτρα).
Όταν τους προτείναμε να σκύψουν στα προβλήματα των ευπαθών ομάδων και να λιγοστέψουν τους περιορισμούς και τις ατέλειωτες προϋποθέσεις για την χορήγηση της μείωσης των τελών, διότι δεν θα βρεθούν δικαιούχοι της βοήθειας, μας κορόιδευαν και μας αποκαλούσαν γραφικούς και πολύξερους

Τραγέλαφος
Ο τραγέλαφος, όμως, της κοινωνικής πολιτικής συνεχίστηκε με νέες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2012 με τα πολλά κρύα, αποφασίστηκε να δοθεί ένα ποσό για την φιλοξενία των αστέγων του Δήμου σε ξενοδοχεία της περιοχής μας. Για το σκοπό αυτό,
διετέθη το… τρομερό ποσό των 2.500 ευρώ. Τελικά, δεν έγινε τίποτα, διότι άλλαξε ο αντιδήμαρχος και το θέμα το έστειλαν στις καλένδες.
Μετά από τέσσερις μήνες αποφάσισαν, τελικά, το συγκεκριμένο ποσό να διατεθεί για έξι αστέγους, που σώθηκαν από το κρύο, κατά τον μήνα Ιούλιο, διότι τότε θα κινδυνεύουν από τον καύσωνα! Επίσης, αποφασίστηκε η διάθεση για κολατσιό των μαθητών που λιποθυμούν στα σχολεία, το ποσό των χιλίων ευρώ (!) σε ένα σύνολο μαθητικού δυναμικού περίπου 5.000 παιδιών για όλο το σχολικό έτος. Τα μέλη των συμβουλίων των δυο σχολικών επιτροπών έπαθαν σοκ και βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, διότι δεν ήξεραν πώς να μοιράσουν το ποσό των πεντακοσίων ευρώ σε 13 σχολεία της δευτεροβάθμιας και σε 25 της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, τα πράγματα είναι έτσι. Και πολύ χειρότερα. Όχι ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να συμβάλλουν στην ελάφρυνση της άγριας οικονομικής κρίσης που πλήττει τους πάντες, αλλά γιατί αδιαφορούν για όλα αυτά που τα θεωρούν ευτελή! Τελικά, για την διοίκηση ίσως έχει πιο ενδιαφέρον να ασχολείται με τις απευθείας αναθέσεις, παρά με τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων! Με απλά λόγια. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αξίες με κέντρο και άξονα τον άνθρωπο και μάλιστα αυτόν που υποφέρει δεν υπάρχουν. Υπευθυνότητα της διοίκησης, που θα επιτρέπει να σηκώνει την ευθύνη των λόγων και πράξεων της δεν υπάρχει. Σε απλά ελληνικά: Ανθρωπιά, ανθρωπιά βρε παιδιά, από τον δήμαρχο και την Διοίκηση του δεν υπάρχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.