Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο Ι.Αλεξανδρής στο "Ζωγράφειο" της Κωνσταντινούπολης


Συγκινητικές στιγμές, έζησε ομάδα φίλων του φημισμένου Ζωγράφειου Λυκείου, που το επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας και ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του εκπαιδευτηρίου. Στην ομάδα, τα μέλη της οποίας είχαν τη δυνατότητα την Κυριακή να πάρουν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, μετείχε και ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής.

Μερικοί από τους λίγους μαθητές που απέμειναν στο Ζωγράφειο
Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο,είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.
Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Τότε η σχολή, που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας, είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι ομογενή Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.
Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 250 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις του 1964, οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 350. Σήμερα το δυναμικό της σχολής που διευθύνει ο κ. Γ. Δερμιτζόγλου δεν είναι περισσότεροι από 50 μαθητές.
Η επίσκεψη της ομάδας των φίλων του Ζωγράφειου Λυκείου, έγινε λίγες μέρες μετά τη λήξη του επιτυχημένου συνεδρίου για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη, που έγινε εκεί, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο συνέδριο που διεξήχθη από τις 11 ως τις 14 Απριλίου, μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι προσέγγισαν τον σπουδαίο ποιητή με εισηγήσεις, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές συνθέσεις, video και εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και επισκέψεις σε χώρους που έζησε ο ποιητής και αναφέρονται στο έργο του όπως το Νιχώρι και η Θεραπειά. Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη απαγγέλθηκαν από τους ηθοποιούς: Στέλιο Μάινα, Νένα Μεντή, Σταύρο Μερμήγκη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και Ediz Hun.
Μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.