Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το παρόν και το μέλλον της αλιείας στο Θερμαϊκό


Ενδιαφέροντα στοιχεία για το παρόν και το μέλλον της αλιείας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Θερμαϊκού, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκπομπή της ΕΡΤ3. Ένα μέλλον που είναι στενά συνδεδεμένο με τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης και την εξασφάλιση της αειφορίας.
Οι συντελεστές της εκπομπής μίλησαν με ανθρώπους που είτε λόγω επιστημονικής ειδίκευσης είτε λόγω επαγγέλματος έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την αλιευτική διαδικασία.
Ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Α.Π.Θ., Αθανάσιος Τσίκληρας, είπε ενδιαφέροντα πράγματα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων  της εκπομπής. Όπως τόνισε:
«Και η εγχώρια και η παγκόσμια αλιεία παρουσιάζουν μείωση στα αλιεύματα και βρίσκεται σε πάνω από 50% μείωση σε σχέση με τις διαχρονικά μέγιστες τιμές. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται στη χώρα μας 66 είδη ή κατηγορίες αλιεύσιμων ειδών από τα οποία το 65% είναι υπεραλιευμένα και το υπόλοιπο 35% είναι σε καθεστώς “πλήρους εκμετάλλευσης”. Δραστηριοποιούνται περίπου 20.000 σκάφη παράκτιας αλιείας και 450-500 σκάφη μέσης αλιείας. Τα ιχθυοαποθέματα μπορούν να διαφυλαχθούν αρκεί να τηρείται η αλιευτική νομοθεσία αλλά, αυτό ΔΕΝ συμβαίνει.
Ο παγκόσμιος αλιευτικός στόλος είναι διπλάσιος έως τριπλάσιος απ’ότι θα έπρεπε για να είναι δυνατή η ασφαλής ανανέωση των αποθεμάτων. Γενικά αυξήθηκε και ο αριθμός των σκαφών αλλά και ο αριθμός των ημερών και ωρών που αλιεύουν. Ο καταναλωτής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο αποφεύγοντας τα παράνομα αλιεύματα, για παράδειγμα το πολύ ψιλό μαριδάκι στην ταβέρνα ή το “Baby” καλαμάρι . Πρέπει να προτιμώνται τα χαμηλού τροφικού επιπέδου ψάρια όπως η σαρδέλα, η μαρίδα, ο γάβρος και όχι πχ η συναγρίδα, ο τόνος-σούσι κλπ.

Η Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον επόπτη της ιχθυόσκαλας Μηχανιώνας, Γιώργο Χατζηγεωργιάδη που ανέφερε ότι το 2011 διακινήθηκαν από την ιχθυόσκαλα 15.500.000 τόνοι ,δεκαπεντέμισυ εκατομμύρια τόνοι αλιευμάτων.
Πληροφόρησε επίσης ότι στα ψάρια που προέρχονται από την Ελλάδα πρέπει να αναγράφεται σε σχετικό καρτελάκι το : FAO37.

Οι μηχανότρατες
Σειρά είχαν οι μηχανότρατες και το επιτελείο της εκπομπής φιλοξένησε στο σκάφος του ο κ. Κώστας Νταουλτζής ο οποίος θεωρεί ότι πολλά προβλήματα δημιουργεί η παρωχημένη αλιευτική νομοθεσία, με την πολυνομία που ξεκινάει από την εποχή της δικτατορίας Μεταξά και πρέπει να γίνει επικαιροποίησή της και να είναι αυτή ξεκάθαρη.

Οι παράκτιοι αλιείς
Ως εκπρόσωπος των παράκτιων αλιέων, μίλησε ο κ. Φάνης Καρύδης, ο οποίος τυγχάνει και ιχθυολόγος. Η άποψή του είναι πως ο βασικός κανόνας της διαχείρισης είναι να μην πιάνονται ψάρια μικρότερου μεγέθους από το επιτρεπόμενο. Και συνεχίζει: «Μείωση στα αλιεύματα υπάρχει λόγω υπεραλίευσης. Πολλά τα εργαλεία από όλους τους κλάδους, μέση αλιεία, παράκτια αλιεία, ακόμη και οι ερασιτέχνες είναι πάρα πολλοί πλέον.
Στη συνέχεια ο κ. Καρύδης συσχέτισε την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου με την μετακίνηση (και όχι εξαφάνιση) κάποιων ειδών όπως τα σκουμπριά που παλιά ήταν άφθονα. Επίσης η γαρίδα έφυγε για πιο κρύα νερά ενώ μειώθηκε και η γλώσσα. Ήρθαν όμως οι κολιοί!
Υποστήρίζει ότι η αλιεία θα πάει καλά, αν μπούν στο επάγγελμα νέοι άνθρωποι με γνώσεις και αγάπη για τη θάλασσα και την αλιεία, να φύγουν σιγά- σιγά τα “παλιά μυαλά”, καθώς από δική του έρευνα ο μέσος όρος ηλικίας των επαγγελματιών είναι τα 53 έτη και τότε ίσως «ξαναγαπήσουμε τη θάλασσα και το επάγγελμα αναγεννηθεί».

Τα γρι-γρι
Ο εκπρόσωπος των Γρι-Γρι κ. Δημήτης Λιόλιος είπε ότι η κατηγορία αυτή των αλιέων, στοχεύει όπως είπε σε ψάρια αφρού, (γαύρο, σαρδέλα, κολιούς, σκουμπριά κ.α.) τα οποία παρασύρονται στην επιφάνεια από τις λάμπες “ρομπότ” και κυκλώνονται  στη συνέχεια. Τα αλιευμένα ψάρια μπαίνουν σε παγολεκάνες και μετά σε φελιζόλ με πάγο για να προωθηθούν φρέσκα στην ιχθυόσκαλα. Σχόλιό του: «Κάθε χρόνο βγαίνουν πιο σύγχρονα μηχανήματα και τα ψάρια εντοπίζονται πιο εύκολα».

Το εργοστάσιο διχτυών  
Ακολούθησε η παρουσίαση ενός εργοστασίου παραγωγής διχτυών. Όπως δήλωσε ο κ. Συμεών Διαμαντίδης «απλά μεταποιούν τα δίχτυα και τα προσαρμόζουν στις απαιτήσεις και προτιμήσεις των αλιέων καθώς το 95% των διχτυών εισάγονται. Υπάρχουν πολλά είδη διχτυών αναλόγως του εργαλείου που προορίζονται, με ποικιλία υλικών, χρωμάτων, μεγέθους, ματιού κλπ. Υπάρχει ενδιαφέρον για πρωτογενή παραγωγή καθώς μπορούν να γίνονται σημαντικές εξαγωγές σε όλον τον κόσμο».
Και ο επίλογος της εκπομπής: Η αλιεία πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Η ανάπτυξή της στη χώρα μας είναι και θέμα ορθολογικής διαχείρισης για την αειφορία των φυσικών πόρων, της κατάρτισης των επαγγελματιών του κλάδου και του εκσυγχρονισμού των μέσων. Έτσι θα εξασφαλίσουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα θέσεις εργασίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.