Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους


Μεγαλώνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, καθώς το τελευταίο διάστημα, αυξάνει ραγδαία ο αριθμός των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφασίζουν να τα εγκαταλείψουν στο δρόμο. Αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο περιπτώσεις αδέσποτων σκύλων που επιτέθηκαν να δαγκώσουν περιπατητές στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης, είναι πλέον πολύ συχνό, ακόμη και αν τα ζώα είναι άρρωστα ή υπέργηρα. Κάποια υιοθετούνται, αλλά είναι πολλά αυτά που καταλήγουν στους δρόμους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», τα αδέσποτα ζώα στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν ανεπίσημα τα 15.000. Επειτα από αναφορές πολιτών, περισυλλέγονται από τους δήμους, στους οποίους ανήκει η ευθύνη. Αφού καταγραφούν, εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν και στειρωθούν, γίνονται προσπάθειες για την υιοθεσία τους. Εάν αυτό δεν συμβεί, αφήνονται και πάλι ελεύθερα στο περιβάλλον. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των επικίνδυνων ζώων, τα οποία κρατούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, είτε στα καταφύγια των δήμων, όπου υπάρχουν, είτε σε ειδικά ξενοδοχεία.
Στ. Ζαμπέτογλου
«Αύξηση» του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων παρατηρεί ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Ο σύνδεσμος δραστηριοποιείται στους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού. Μόνο το 2012, μέσω του συνδέσμου έγιναν περίπου 500 στειρώσεις, 1.500 εμβολιασμοί, 68 υιοθεσίες, ενώ αυτήν τη στιγμή στο καταφύγιο με το οποίο συνεργάζεται ο σύνδεσμος φιλοξενούνται περίπου 25 σκυλιά.
«Τα ζώα θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση», τονίζει ο κ. Ζαμπέτογλου και εξηγεί πως οι λόγοι εγκατάλειψης ποικίλλουν. Τα παρατούν είτε γιατί δεν έχουν λεφτά είτε γιατί το μετανιώνουν, αφού τα υιοθέτησαν για λάθους λόγους, προσθέτει. Με πρωτοβουλία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, όπως σημειώνει, γίνεται κάθε Παρασκευή ενημέρωση σε σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου ένας κτηνίατρος κι ένας επόπτης υγείας πληροφορούν τους μαθητές για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.