Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

S.O.S για το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα !


Με λουκέτο απειλείται το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, λίγο μετά την  αυλαία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, καθώς το Ιδρυμα εδώ κι έξι χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς κρατική επιχορήγηση και με τους ίδιους πόρους και τις χορηγίες για το 2013 να μοιάζουν ανεπαρκείς.

Από το 2011, συστάθηκε το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», ωστόσο, από τα αρχικά 20 μέλη, φέτος έχουν μειωθεί σε 13 και κατά συνέπεια μειωμένα προβλέπονται και τα ποσά στήριξης που εξασφάλιζε για τις δράσεις του μουσείου. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτών των έξι χρόνων και αφού έληξε η προγραμματική σύμβαση στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού, ουδεμία κίνηση έχει γίνει για την ανανέωση αυτής.
Στεγασμένο σ' ένα νεοκλασικό κτίριο -έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ- στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη Μητρόπολη (Πρ. Κορομηλά 23, τηλ. 2310/229.778), έχει χωρέσει σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για κτίριο - μνημείο, καθώς σ' αυτό στεγάστηκε την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας (1894-1912) το ελληνικό γενικό προξενείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το μυστικό επιτελικό κέντρο του αγώνα, με επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλης Νικόλτσιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», εξηγεί για την κατάσταση: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε χωρίς καμία επιδότηση εδώ και έξι χρόνια -αφότου και έληξε η 5ετής σύμβαση ετήσιας επιχορήγησης που είχαμε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού. Η επιχορήγηση ήταν τακτική και επρόκειτο για το ετήσιο ποσό των 117.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία καλύπταμε και τα λειτουργικά μας έξοδα, αλλά και την εκθεσιακή και ερευνητική μας δράση. Αυτήν τη στιγμή είμαστε ΝΠΙΔ και έχουμε 4,5 άτομα προσωπικό. Εκτός από μένα, υπάρχει μια γραμματέας, μια ιστορικός, ένας φύλακας - κλητήρας και μια καθαρίστρια (με μορφή ημιαπασχόλησης). Με προσωπικό κόπο και θυσία προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό έναν τόσο σημαντικό θεματοφύλακα της ιστορίας μας. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, συστήσαμε το Σωματείο ''Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα'' και καταφέρναμε να συγκεντρώνουμε με τη στήριξή τους κάποιες χορηγίες. Φέτος, όμως, τα μέλη από 20 μειώθηκαν σε 13 και η χρονιά προβλέπεται δύσκολη. Το διάστημα αυτών των έξι χρόνων στέλνουμε επιστολές στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον. Θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί το ποσό της προγραμματικής σύμβαση, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτυσσόμεθα. Σκεφτείτε ότι ψηφιοποιήσαμε σημαντικό αρχειακό υλικό και ότι αποτελούμε ένα επιστημονικό όργανο που τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και Εξωτερικών θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για την προβολή ιστορικών θεμάτων και μάλιστα στο εξωτερικό. Αντίθετα, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προσπαθεί να μας στηρίξει. Με τη στήριξη του, αλλά και του δήμου Νάουσας, εγκαινιάσαμε χτες εκεί μια έκθεση για τους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, που θα περιοδεύσει στη συνέχεια και στην Εδεσσα και στην Κατερίνη».
Συλλογές και εκθέματα
Το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -με τη σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε από το σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη- διαθέτει τον εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθονται κειμήλια σχετικά με το Μακεδονικό Αγώνα. Το ισόγειο φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό σε μεγέθυνση (μέρος της εντυπωσιακής συλλογής του μουσείου), χάρτες, ιστορικά έγγραφα, μικρά διοράματα, ποικιλία οπλισμού και στολών, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων. Το υλικό παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά σε έξι αίθουσες και καλύπτει την περίοδο 1870-1912. Σε μία από αυτές αναπαρίσταται το γραφείο του γενικού προξένου Λάμπρου Κορομηλά, ενώ σε μια άλλη λειτουργεί βάση δεδομένων με την τεχνική των πολυμέσεων για χρήση των επισκεπτών και περιλαμβάνει στοιχεία και τεκμήρια για 4.500 Μακεδονομάχους. Στο υπόγειο παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα. Παράλληλα, το μουσείο διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις ιστορικών ντοκουμέντων, ενώ συμμετέχει με φωτογραφικό υλικό και σ' άλλες εκθέσεις. Διαθέτει, όμως, και το Κέντρο Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης ιστορίας και ταυτότητας της Μακεδονίας.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.