Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αφαιρούνται οι αμιαντοσωλήνες από το δίκτυο ύδρευσης


Αγώνα δρόμου, κάνει τις τελευταίες μέρες η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, ώστε να προλάβει τις προθεσμίες και να υποβάλει έγκαιρα τις μελέτες για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων που υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο ύδρευσης των περισσότερων περιοχών του δήμου.

Το ευτύχημα είναι ότι υπήρχαν έτοιμες μελέτες για την αντικατάσταση του δικτύου στους Άνω και Κάτω Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα, ενώ επικαιροποιούνται οι σχετικές μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μηχανιώνας και του Μεσημερίου. Απομένει η σύνταξη μελέτης για το δίκτυο ύδρευσης της Επανομής, ενώ στο δίκτυο της Περαίας, είχε γίνει παλιότερα η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων.
«Είναι ευτύχημα που είχαμε αυτές τις έτοιμες μελέτες για Νέους Επιβάτες και Αγία Τριάδα, ώστε με την επικαιροποίηση των μελετών για τις υπόλοιπες περιοχές, να προλάβουμε μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου να υποβάλλουμε για έγκριση στο ΕΣΠΑ ολοκληρωμένη την πρόταση για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο σύνολο του δικτύου του δήμου Θερμαϊκού, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ περίπου», είπε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην εβδομαδιαία εκπομπή του δήμου στον ραδιοσταθμό FM-100,6
Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, με την ένταξη αυτού του τόσο σημαντικού για τους δημότες έργου στο ΕΣΠΑ και την ολοκλήρωσή του, ο δήμος θα καταγράψει μία επιτυχία, δεδομένου ότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε ενοχληθεί από τους δημότες για το θέμα αυτό και δικαιολογημένα, καθώς αφορά την υγεία και τη ζωή τους».

Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου των δικτύων ύδρευσης, από μόνοι τους δεν δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα προκύπτει, όπως λένε οι επιστήμονες, από την διάβρωση των αμιαντοσωλήνων, καθώς λόγω της μακροχρόνιας χρήσης τους, τα νερά σιγά-σιγά, διαλύουν το τσιμέντο και ελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου.
Για το λόγο αυτό, η Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με νομοθεσία της απαγορεύει την χρήση όλων των ειδών αμιάντου από 01/01/2005 και συνιστά την σταδιακή απομάκρυνση του ήδη εγκατεστημένου αμίαντου χωρίς όμως να θέσει χρονικό όριο. Ταυτόχρονα έχει μεριμνήσει ώστε να υποδέχεται όλες τις αποξηλωμένες ποσότητες αμιαντούχων στοιχείων σε δικά της ΧΥΤΑ και χορηγεί αντίστοιχα πιστοποιητικά οριστικής διάθεσης από κρατικούς φορείς. 

2 σχόλια:

  1. το θέμα των σωλήνων αμιάντου είναι πολύ παλιό ... θυμάμαι πως ακόμα επί δημάρχου Ματζάρη ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου στην Περαία ... πιθανώς από τότε να υπάρχουν και οι σχετικές μελέτες .... αν η σημερινή διοίκηση είναι αρκετά εύστροφη και πρωτοπόρα θα φροντίσει στο έργο να εντάξει απευθείας παράλληλο δίκτυο ούτως ώστε με έναν κόπο ( σκάψιμο, ασφαλτόστρωση, δημιουργία προσωρινής αναστάτωσης και τεράστιου κόστους ....) να θέσει τα θεμέλια για ένα δίκτυο άρδευσης που θα εξοικονομήσει μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού για το μέλλον ... λίγοι σωλήνες παραπάνω δεν θα κάνουν την διαφορά στο κόστος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έργο ειναι ΕΣΠΑ ,αρα ο δήμος δεν μπορεί να κάνει οτι θελει ,και πόσο μάλον ο κάθε άσχετος.Δυκτιο άρδευσης?Απο που θα τροφοδοτειτε με νερο?΄Πως προκηπτει η οικονομία?Τα δυκτια και οι σωλήνες δεν παράγουν νερο ,αλλα καταναλώνουν. Καλύτερα να μην λεμε πράγματα για τα οποία έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.