Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Γιορτές καρναβαλιού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα


Μάσκες, στολές, περούκες, σερπαντίνες, κομφετί... Όλα τα αποκριάτικα αξεσουάρ είναι έτοιμα να βγουν από τις ντουλάπες και τα συρτάρια, καθώς μικροί και μεγάλοι έχουν ήδη αρχίσουν να κάνουν σχέδια για το πώς θα εμφανιστούν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη.

Οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούν να μείνουν για λίγο στην άκρη, καθώς η αποκριά υπόσχεται να δώσει ξεχωριστό, ιδιαίτερο, "χρώμα" στους λάτρεις του καρναβαλιού. Την τιμητική τους, για μία ακόμη χρονιά, θα έχουν τα παραδοσιακά έθιμα και η σάτιρα, ενώ δεν θα λείψουν οι πιο σύγχρονες μορφές με τα άρματα, τις χορεύτριες από κάθε γωνιά του πλανήτη, το "κυνήγι" του χαμένου θησαυρού.
"Πρωταγωνίστρια" στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει η Ξάνθη, που παρά την κρίση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες. Ο Δήμος Ξάνθης επιδιώκει και φέτος, μέσα από τη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, να προτάξει τα τοπικά μουσικά, θεατρικά, και καλλιτεχνικά σχήματα ώστε να προβληθεί η δουλειά των ντόπιων δημιουργών.
Για την Τσικνοπέμπτη έχει προγραμματιστεί βραδιά παραδοσιακών γεύσεων και συναυλία, ενώ κορυφαία στιγμή των εορτών αποτελεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Μαρτίου.
Φέτος, κατασκευάστηκαν λιγότερα άρματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας της κρίσης, αλλά οι διοργανωτές υπόσχονται πως το γλέντι και το κέφι θα παραμείνουν στο ζενίθ. Με τη λήξη της παρέλασης διοργανώνεται μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο.
Μουσική, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορός θα συνθέσουν το σκηνικό στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ενώ με το κάψιμο του "Τζάρου" θα πέσει η αυλαία των εκδηλώσεων. Λίγο παραδίπλα, στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι θα διασκεδάσουν το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης σε μία μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στον ίδιο χώρο το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στις 10:30 το πρωί, διοργανώνεται γιορτή για τα παιδιά με χορό, τραγούδι, κλόουν και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Νάουσα: "Γενίτσαροι και Μπούλες"
Στη Νάουσα, στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες". Την Τσικνοπέμπτη, στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Καρατάσου, ανοίγει η αυλαία της αποκριάς, με εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με Λαογραφικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και το Σύλλογο Φίλοι του Καρναβαλιού.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, με τον δήμαρχο της πόλης Τάσο Καραμπατζό να δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως στόχος είναι να χαρεί ο κόσμος, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο: "Τα οικονομικά και του Δήμου είναι δύσκολα, όμως αποφασίσαμε να μην κόψουμε τίποτα από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στηριζόμαστε σε εθελοντές, περιορίζουμε όσο γίνεται τα έξοδα, όμως δεν θα μειώσουμε ούτε τις ημέρες, ούτε θα κόψουμε στο ελάχιστο κάτι από την παράδοση".
Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει - μεταξύ άλλων - φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.
Το ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα "μπουλούκια" των Γενιτσάρων. Επίσης, θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί, "Καλύτερης αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού" και "Καλύτερης καρναβαλικής μεταμφίεσης", με βραβεύσεις.
Στην Έδεσσα, αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη το εορταστικό της αποκριάς. Η αρχή θα γίνει αύριο με συναυλία στον πεζόδρομο στους καταρράκτες στις 6 το απόγευμα, ενώ κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών το Σάββατο, 16 Μαρτίου, Φεβρουαρίου, στην πλατεία του Δημαρχείου. Την επομένη μέρα θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων.
Το έθιμο του Φανού στην Κοζάνη
Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το "έθιμο του Φανού", με φωτιές και υπαίθρια γλέντια να στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι.
Την Τσικνοπέμπτη, τη γραβάτα του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα θα ... κόψουν Γερμανίδες και Αυστριακές, μέλη του συνδέσμου ελληνογερμανικής φιλίας Νομού Κοζάνης "Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν", στο πλαίσιο ενός ξένου εθίμου που αναβιώνει σε αρμονία με το τοπικό έθιμο της γυναικοκρατίας.
Φανοί θα ανάψουν και στο δήμο Σερβίων - Κοζάνης, καθώς την Τσικνοπέμπτη "ανοίγει" πανηγυρικά η αποκριά. Θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα στην Πλατεία Σερβίων, στις κεντρικές οδούς και στην είσοδο της πόλης.
Το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Μαρτίου, θα γίνει περιφορά του καρνάβαλου στην πόλη των Σερβίων και παιδικό πάρτι στην κεντρική πλατεία με τη "Ρούνα μου Πηρούνα και την Ντάλα μου κουτούλα".
Σε ρυθμούς καρναβαλιού και η Θεσσαλονίκη
Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν και οι Θεσσαλονικείς καθώς οι περισσότεροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν, χωρίς κόστος, τους δημότες.
Ο κεντρικός δήμος θα πραγματοποιήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη, στις 7 το απόγευμα, με κεντρικό θέμα "Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός".
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι είναι μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών και πεζών με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατιρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από το Βασιλιά και τη Βασίλισσα του καρναβαλιού. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Χρηματιστηρίου.
Επίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή, 10 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά στον αύλειο χώρο του κτιρίου όπου στεγάζεται η 5η Δημοτική Κοινότητα, στην οδό 25ης Μαρτίου. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα κατασκευάσουν αποκριάτικα αντικείμενα όπως μάσκες, καπέλα, γαϊτανάκια, πολύχρωμες γιρλάντες.
Στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, το Σάββατο, 9 Μαρτίου, θα αναβιώσει "Το Σεργιάνι". Πρόκειται για έθιμα της αποκριάς όπως ο "Φανός", οι "Κλαδαριές" της Κοζάνης και οι "Μπουμπούνες" της Καστοριάς.
Στο "5ο Σεργιάνι στην Αποκριά" θα συμμετάσχουν 650 χορευτές από τον Χορευτικό Όμιλο Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα χορέψουν, από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου, ενώ στους δημότες θα προσφέρεται άφθονο κρασί. 
Καρναβάλι στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία
Ξεχωριστή σημασία έχει και το δρώμενο "Κουδουνοφόροι", στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας.Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
"Το καρναβάλι θα ξεκινήσει την Τσικνοπέμπτη φέτος. Στην ώρα του και μην μας έρθετε τελευταία στιγμή!". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνετε από την Κρύα Βρύση του Δήμου Πέλλας, καλώντας όλους τους επισκέπτες στην περιοχή για να ζήσουν στιγμές αποκριάς.
Η έναρξη έχει οριστεί για αύριο, στις 7:30 το απόγευμα, στον πεζόδρομο, με μουσικές εκπλήξεις. Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, θα ακολουθήσουν παιδικές εκδηλώσεις με κλόουν, καραόκε, παντομίμα, διαγωνισμούς, ενώ την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, που είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης με την υποστήριξη του δήμου Πέλλας, το όριο ηλικίας των καρναβαλιστών θα πρέπει να από 3 έως 96 χρόνων και για όσους ξεπερνούν τα 96 έτη, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών τους!!
Φέτος στο καρναβάλι της Κρύας Βρύσης, για πρώτη φορά, δεν συμμετέχουν μόνο τοπικές καρναβαλικές ομάδες, αλλά ομάδες από διάφορα μέρη της Κεντρικής Μακεδονίας, έως και ομάδα Κεφαλλονιτών.
Ένα μήνυμα αισιοδοξίας θέλει να στείλει, με το φετινό καρναβάλι, ο Δήμος Πολυγύρου. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι περισσότερες εκδηλώσεις στηρίζονται στο πολιτιστικό δυναμικό του δήμου και στις συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. "Κλειδί" της επιτυχίας είναι η εθελοντική συμμετοχή φορέων και δημοτών.
Από την Τσικνοπέμπτη έως και τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την Κυριακή 17 Μαρτίου, θα διοργανωθούν ένα σωρό εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις και χορευτικά ανταμώματα στο κέντρο του Πολυγύρου.
Η αρχή θα γίνει την Τσικνοπέμπτη με ζουρνάδες, παραδοσιακά κεράσματα και κρασί για όλους τους επισκέπτες, με συμβολική εκδήλωση στην οικία Καραγκάνη - Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου, από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών.
Με πληθώρα εκδηλώσεων και με έναν καρνάβαλο έκπληξη θα γιορτάσουν τις απόκριες στο Κιλκίς. Η αυλαία θα "ανοίξει" αύριο, Τσικνοπέμπτη, στο πεζοδρομημένο τμήμα της 25ης Μαρτίου, με κάρβουνα, τσίκνα, φωτιές αλλά και συναυλία.
Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί, θα ακολουθήσει το καθιερωμένο "Κυνήγι του Θησαυρού", με θέμα "1913 - 2013...Φτου Ξελεφτερία!" που αφορά στην τοπική ιστορία και στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά υλοποιείται ο διαγωνισμός Καλύτερου Καρναβαλιού, όπου μπορούν να συμμετέχουν παρέες με συγκεκριμένο θέμα αμφίεσης. Η λήξη της αποκριάς είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής, 17 Μαρτίου, με το κάψιμο του καρνάβαλου.
Στη Γουμένισσα του Κιλκίς, η Τσικνοπέμπτη είναι όλο "γλύκα", καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Παίονες Γουμένισσας" θα φτιάξει από το πρωί στην κεντρική πλατεία τον παραδοσιακό χαλβά, ο οποίος στη συνέχεια θα μοιραστεί σε κατοίκους και επισκέπτες.
Στην Αριδαία, όλα είναι έτοιμα για το 7ο Καρατζοβίτικο Καρναβάλι. Ξεχωρίζει η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή, 17 Μαρτίου, στις 4:30 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της πόλης, με τη στήριξη των ιδιοκτητών των εμπορικών καταστημάτων και τη βοήθεια των εθελοντών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.