Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Διακοπές συνδέσεων φυσικού αερίου λόγω αδυναμίας πληρωμής


Πάνω από 4.068 νοικοκυριά, έκοψαν μέσα στο 2012 τις συνδέσεις φυσικού αερίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, αν και από τα τέλη του 2012 το φυσικό αέριο έγινε η πρώτη πηγή θέρμανσης για τους Θεσσαλονικείς, εκτοπίζοντας από την πρωτοκαθεδρία του  το πετρέλαιο.

«Σήμερα το δίκτυο φυσικού αερίου καλύπτει το 56% του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και το 46% του πληθυσμού, ενώ στόχος της  εταιρείας είναι, στην επόμενη πενταετία, να έχουμε μερίδιο 55% της αγοράς  στα νοικοκυριά», δήλωσε στη Voria. gr o εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. , Λεωνίδας Μπακούρας.
Η εταιρεία, σήμερα, με 172.375 συνδέσεις, υπολογίζεται ότι ζεσταίνει 622.000 άτομα, από το 1.450.000 του συνολικού πληθυσμού των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του δικτύου παροχής, καθώς η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης επενδύει συνεχώς σε υποδομές με αποτέλεσμα  στα 12 χρόνια λειτουργίας της, δηλαδή από το 2000 που ιδρύθηκε, να έχει κατασκευάσει 954 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης. Το 2012 στο δίκτυο προστέθηκαν 38,4 χλμ και μέσα στο 2013, ο προγραμματισμός προβλέπει την προσθήκη επιπλέον 35 χλμ. σε περιοχές όπως η Περαία, η Σίνδος, το Ρετζίκι.
Όπως είπε ο κ. Μπακούρας, η αύξηση στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κάνει ακόμη περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται προς το φυσικό αέριο, το οποίο, πέραν του ότι είναι ένα περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο, εξυπηρετεί καλύτερα την επιλογή της ατομικής, αυτόνομης θέρμανσης στις αστικές περιοχές.
Η οικονομική κρίση όμως, έχει επηρεάσει τους πάντες και παρότι το αέριο για τον καταναλωτή είναι έως και 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχουν χρήστες, όλο και περισσότεροι, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Έτσι, η εταιρεία, αναγκάσθηκε  το 2011 να διακόψει την παροχή σε 2.194 πελάτες, λόγω καθυστερούμενων οφειλών, αριθμός που αυξήθηκε κατακόρυφα το 2012 αφού απενεργοποιήθηκαν οι συνδέσεις σε 4.068 νοικοκυριά, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση που έφτασε στο 85% μόλις μέσα σε ένα χρόνο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.