Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: "Δεν πρέπει να μετακινηθεί το νοσοκομείο Παναγία"

Δείγμα απαράδεκτης νοοτροπίας, αποτελεί ο τρόπος που ο διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ αποφάσισε την μετεγκατάσταση 3 κλινικών από το «Παναγία» σε χώρους του Γ.Ν. «Αγ. Παύλος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ. Σημειώνοντας παράλληλα ότι αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να εξασφαλίζει τα παραπάνω, το νοσοκομείο δεν πρέπει να μετακινηθεί.  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Για το νοσοκομείο «Παναγία» του ΙΚΑ
Ο τρόπος που ο διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ αποφάσισε την μετεγκατάσταση 3 κλινικών από το Παναγία σε χώρους του Γ.Ν. «Αγ. Παύλος» ανέδειξε μια απαράδεκτη νοοτροπία. Η απόφαση κοινοποιήθηκε παραμονή Χριστουγέννων με  χρόνο εφαρμογής πριν την Πρωτοχρονιά. O αιφνιδιασμός και η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο του Παναγία είναι προφανής.
Η απόφαση ανακλήθηκε  από τον Υπουργό Υγείας ύστερα από τις κινητοποιήσεις των ενδιαφερομένων, μέχρι την συνάντηση  αντιπροσωπείας τους με τον Υπουργό.
Το πρόβλημα όμως παραμένει. Με ποιον διαβουλεύτηκε ο Διοικητής; Με κανένα, ούτε με τους 4 δημάρχους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που εκπροσωπούν τους κατοίκους που εξυπηρετεί το νοσοκομείο, ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών.
Βάσει ποιου σχεδίου  εξορθολογισμού και με ποια κριτήρια οδηγήθηκε στο κλείσιμο του νοσοκομείο δια της σαλαμοποίησης; Θεωρεί ότι κανείς δεν δικαιούται να γνωρίζει ;
-Γιατί πρέπει να κλείσει το Νοσοκομείο και που και πως θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες; Δημιουργούνται προβλήματα χωροταξίας για τους ασθενείς;
-Γιατί αποφάσισε να μειωθούν οι κλίνες των 3 κλινικών στο ήμισυ; Χωράνε έστω κουτσουρεμένες οι 3 κλινικές στο «Αγ. Παύλος»;
-Μπορεί να μας πει σε ποια Νοσοκομεία θα μετέφερε τις άλλες κλινικές;
Γνωρίζει ο Διοικητής, ως όφειλε, ότι για το «Αγ. Παύλος» υπάρχει έγγραφο του Δημοσίου (2010), ότι ανιχνεύτηκε αμίαντος και αντί να επιλύσει το πρόβλημα, μεταφέρει και άλλες κλινικές;
- Γνωρίζει ότι το «Αγ. Παύλος» δεν κατασκευάστηκε εξ αρχής ως νοσοκομείο αλλά ως εκπαιδευτήριο, και ότι επικάθεται σε μέρος  οικόπεδου ιδιοκτησίας του δημοσίου που δεν του έχει παραχωρηθεί ακόμη, ενώ το Παναγία είναι κατασκευασμένο ως κλινική;
- Ότι το κόστος ανά ασθενή και εξυπηρετούμενο στα εξωτερικά Ιατρεία είναι μικρότερο από άλλα νοσοκομεία εμπεριεχομένου  και του ενοικίου;  Τότε γιατί ξεκινάει απ’αυτό; Γιατί δεν ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις της σύμβασης του Παναγία, τώρα που τα ενοίκια έχουν πέσει ώστε να εξοικονομήσει πόρους;
Αυτά και πλείστα άλλα ερωτήματα τίθενται.
Το πρόβλημα του κλεισίματος του νοσοκομείου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα.
Εμείς ως κόμμα προσεγγίζουμε την δημοσιονομική προσαρμογή και στο τομέα της υγείας, πρωταρχικά  ως περικοπή της σπατάλης χωρίς μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των μονάδων υγείας, όπου εντάσσονται και οι συνενώσεις συγχωνεύσεις των δομών υγείας πρέπει να στοχεύει, στο να έχουμε το ίδιο παραγόμενο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος.
Άραγε ποιο είναι το σχέδιο μετακίνησης του Νοσοκομείου, και τι δημοσιονομικό όφελος θα υπάρξει; Αν αυτό το όφελος είναι μικρότερο από την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που τυχόν περικοπούν ή υποβαθμιστούν το νοσοκομείο δεν πρέπει να μετακινηθεί.
Αν αποδεικνύεται ότι και δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει και μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν θα υπάρξει, τότε τασσόμαστε υπέρ της μετακίνησης, υποστηρίζοντας ξεχωριστά τους εργαζόμενους έναντι της Euromedica ως εργοδότριας.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης για κατασκευή νέας πτέρυγας 200 κλινών, στο «Αγ. Παύλος» με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Μόνο με καθαρές λύσεις μπορεί να πειστεί η κοινή γνώμη και οι ενδιαφερόμενοι.
Σε κάθε περίπτωση αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να εξασφαλίζει τα παραπάνω, το νοσοκομείο δεν πρέπει να μετακινηθεί.
Αυτή πρέπει κατά τη γνώμη μας, να είναι και η απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Γραμματεία Π.Ε.Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.