Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και τα δικαιώματά τους


Εμπλοκή, πήγε να δημιουργηθεί κάποια στιγμή στις δημαιρεσίες της περασμένης Κυριακής στο δήμο Θερμαϊκού, όταν λίγο πριν αρχίσει η σχετική διαδικασία, οι τρεις ανεξαρτητοποιηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι Κ.Στεφανίδης, Αθ. Μπαλασάς και Ηρ. Ντόκας, με κοινή επιστολή τους, ζήτησαν να μετέχουν εκπρόσωποι των ανεξάρτητων στις διάφορες επιτροπές του δήμου.

Όμως, η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη επ΄ αυτού και δεν χρειάζεται να είσαι δημοτικός σύμβουλος για να γνωρίζεις ότι οι ανεξάρτητοι, από την ώρα που αποχωρήσουν, όσοι κι αν είναι, δεν θεωρούνται ως «παράταξη». Με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκαμε αμέσως και την Εγκύκλιο 41/14-12-2010 του υπουργείου Εσωτερικών, περί «Διεύθυνσης, οργάνωσης και λειτουργίας οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης», αλλά και τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου ορίζεται σαφώς ότι:
Βάσει των διατάξεων του Κώδικα, οι ανεξάρτητοι ή διαγραφέντες δημοτικοί σύμβουλοι α) δεν θεωρούνται μέλη του συνδυασμού από τον οποίο έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί, β) δεν μπορούν να προσχωρήσουν σε άλλη υπάρχουσα δημοτική παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, όπως και γ) δεν μπορούν να δημιουργήσουν δική τους παράταξη.
Και μάλιστα, αυτό στηρίζεται και σε σχετική γνωμοδότηση, την 101/2007 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ενώ ο Κώδικας Δήμων-Κοινοτήτων στο άρθρο 101 ορίζει ρητώς την υποχρεωτική συμμετοχή στις επιτροπές μόνο όσων ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις.
Όμως εκτός από τα μέλη των επιτροπών, ο Κ.Στεφανίδης, μιλώντας εκ μέρους των ανεξάρτητων, διατύπωσε προτάσεις σχετικά με τους υποψήφιους που θα έπρεπε να προταθούν για τις θέσεις του προεδρείου, προκαλώντας τη δυσφορία της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Με τον κ. Μαυρομάτη να δηλώνει ότι «είναι εκτός διαδικασίας η πρόταση, καθώς οι ανεξάρτητοι είναι εκτός παρατάξεων» και τον νέο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Αθανασιάδη να παρατηρεί πως «είναι λάθος σας που εισέρχεστε στη διαδικασία των παρατάξεων, καθώς οι ανεξάρτητοι δεν λογίζονται ως παράταξη».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.