Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον τρόπο αμοιβής των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης


Τελευταία στιγμή, στην κυριολεξία, με τη λήξη ακριβώς του χρόνου, η κυβέρνηση δημοσίευσε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αλλάζει τα θέματα αποζημίωσης των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Ο λόγος; Η απροθυμία δημάρχων και αντιδημάρχων, ιδιαίτερα όσων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να αναλάβουν καθήκοντα, γεγονός που θα οδηγούσε σε πλήρη παράλυση τους δήμους της χώρας.

Αυτό εξάλλου φαίνεται από την εισηγητική έκθεση της κοινής υπουργικής απόφασης πέντε υπουργών που υπογράφουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 256/31.12.2012) και οι οποίοι αναφέρουν ότι η ρύθμιση γίνεται «προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους».
Όπως λοιπόν ορίζεται στην παράγραφο 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν πλέον το δικαίωμα να επιλέξουν είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, είτε την προβλεπόμενη για τη θέση που αναλαμβάνουν αντιμισθία. Επίσης τα αιρετά όργανα, εφόσον πρόκειται περί συνταξιούχων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία των αιρεςτών, είτε παραιτούμενοι αυτής να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Σημειώνεται ότι στην παράγραφο 5 του άρθρου 92 του νόμου 3852/2010, που ισχύει πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2013, προβλέπονταν ότι εάν ένας εκλεγμένος στην αυτοδιοίκηση είναι δημόσιος υπάλληλος και αναλάβει θέση στη διοίκηση (δήμαρχος, αντιδήμαρχος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κλπ), τότε από μεν την υπηρεσία του θα έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ δεν θα λάμβανε ούτε την αντιμισθία από το δήμο, με συνέπεια να βρίσκεται ξεκρέμαστος. Η διάταξη εκείνη είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση των αιρετών στους ΟΤΑ και κανείς δεν δέχονταν να αναλάβει κάποιο αξίωμα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην προαναφερόμενη ρύθμιση.
Πάντως, τα βάρη από τη ρύθμιση αυτή πέφτουν πάλι στους ώμους των δημοτών, καθώς ορίζει ότι οι δαπάνες για τις αντιμισθίες αυτές αλλά και οι κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, (βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ), θα τους πληρώνουν δηλαδή οι πολίτες μέσω των δημοτικών φόρων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.