Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα


του Σταύρου Φιδέλη
Τελικά η αχίλλειος πτέρνα της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού,  ήταν οι απευθείας αναθέσεις. Διότι μια τέτοια ανάθεση των 15.000 ευρώ που αφορούσε τη μελέτη για την εκμετάλλευση πέντε ακινήτων του Δήμου, έγινε η αιτία για την κατακρήμνιση της υποτυπώδους συνοχής της παράταξης του κ. Αλεξανδρή.

Μη ξεχνάμε ότι ο σοφός λαός μας λέει «ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα». Να λοιπόν η πλήρης εφαρμογή της λαϊκής ρήσης. Αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ένας σύμβουλος. Άλλοι δύο σύμβουλοι ετοιμάστηκαν να σηκώσουν το ανάστημα τους, αλλά την τελευταία στιγμή το ξανασκέφτηκαν φαίνεται ενόψει της νέας αναδιανομής των καρεκλών που έρχεται σύντομα.
Ο κύριος αντιδήμαρχος ανάπτυξης που σημειωτέον εισηγήθηκε αλλά δεν είχε υπογράψει την ανωτέρω ανάθεση, επειδή δεν στηρίχτηκε από τον δήμαρχο αγανακτισμένος τα βρόντησε και τους χαιρέτησε. Έγινε χαμός και με τη Τουριστική Α.Ε. του Δήμου με αλληλοκατηγορίες, παραιτήσεις και τοποθετήσεις από τη διοίκηση νέων μελών στο Δ.Σ.
Κύριοι, πρέπει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα να μας ακολουθεί σε όλες τις ενέργειες μας, διότι δεν αποφασίζετε για τον εαυτό σας αλλά για ένα ολόκληρο Δήμο που η ύπαρξή του αφέθηκε στα χέρια σας και εσείς τον παίζετε κλωτσοσκούφι. Όλοι θίγεστε για το οτιδήποτε, ενώ ο Δήμαρχος συνεχίζει να είναι ωσεί παρών.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι απευθείας αναθέσεις καταστρατηγούν τη βασική νομοθεσία εναρμόνισης της διαδικασίας προμηθειών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο προβλέπει ότι οι προμήθειες γίνονται μ διαγωνισμούς και κατ’ εξαίρεση, σε ειδικές περιπτώσεις με αναθέσεις.
ΝΑΙ οι απευθείας αναθέσεις δεν απαγορεύονται, απλά αποτελούν εργαλείο στα χέρια της διοίκησης για πολύ έκτακτες καταστάσεις. Απλώς εδώ το έκτακτο το κάνατε κανόνα, με αποτέλεσμα να αγανακτήσουν ορισμένοι σύμβουλοι σας που θέλουν πλήρη διαφάνεια για να κοιμούνται ήσυχοι.

Λάθος η μέθοδος
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Δήμος προκειμένου να βρει πόρους οφείλει να εκμεταλλευτεί άμεσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Άλλωστε εγώ ο ίδιος σας το εισηγήθηκα στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής διαβούλευσης που είχε θέμα το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού. Η διαφωνία μας έγκειται στην μέθοδο, τον τρόπο επίτευξης του σκοπού.
Ένας τρόπος για να γίνονται έργα και μελέτες στους δήμους είναι οι προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με φορείς που έχουν τον τρόπο και την τεχνογνωσία για να βοηθήσουν στην εκτέλεση των διαφόρων έργων. Τέτοιοι φορείς είναι η περιφέρεια, το ΑΠΘ, η ΚΕΔ και άλλοι.
Άλλωστε ο Δήμος διαθέτει την αναπτυξιακή εταιρεία ΔΑΝΕΘ της οποίας είναι μέτοχος κατά 67%. Δυστυχώς όμως με τις ενέργειές σας την έχετε καταδικάσει σε κλείσιμο δια της μεθόδου της απραξίας.
Όταν δίνετε τις δουλειές του Δήμου σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες και όχι στη ΔΑΝΕΘ και την αφήνετε χωρίς αντικείμενο για δύο συνεχόμενα έτη είναι γνωστό ότι η εταιρεία αυτόματα μπαίνει σε εκκαθάριση και χάνει ο Δήμος ένα εξαιρετικό εργαλείο. Βέβαια τα εργαλεία είναι χρήσιμα μόνο στους τεχνίτες και όχι στους «άτεχνους» της διοίκησης όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία σας.
Είναι γνωστές σε όλους οι αστοχίες σας από την προηγούμενη θητεία σας όπου χάθηκαν μεγάλα έργα από το πρόγραμμα Θησέας. Για παράδειγμα, η κατασκευή της οδού Θερμαϊκού στη Περαία. Η ΑΚΥΡΩΣΗ χρηματοδότησης για το γενικό πολεοδομικό της Περαίας και άλλα. Σε αντιδιαστολή η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη στη Μηχανιώνα χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη προγράμματα - συμβάσεις με άλλους φορείς οι οποίοι χρηματοδότησαν σε ποσοστό έως και 90% των συνολικών συμβάσεων, έχοντας πάντα σαν εταίρο τη ΔΑΝΕΘ. Σημειώστε:
* Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Νομαρχίας Θεσσαλονίκης- Δήμου Μηχανιώνας - Δήμου Επανομής και ΔΑΝΕΘ συνολικής αξίας 45.000 ευρώ. Έργο: επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας 2007-2013.
* Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΠΘ – Δήμου Μηχανιώνας και ΔΑΝΕΘ συνολικής αξίας 110.000 ευρώ. Έργο: «Δημιουργία Παράκτιου Βοτανικού Πάρκου στο οικολογικό θεματικό πάρκο Ελληνικός θαλάσσιος κόσμος. Χρηματοδότηση: ΑΠΘ 95.000 ευρώ και Δήμος Μηχανιώνας 15.000 ευρώ.
* Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΚΕΔ - Δήμου Μηχανιώνας και ΔΑΝΕΘ για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων Μηχανιώνας. Χρηματοδότηση: ΚΕΔ 250.000,00 ευρώ, Δήμου Μηχανιώνας 17.165 ευρώ.
* Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Μηχανιώνας για «επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του νομαρχιακού λιμενικού ταμείου Ν.Θ. Για την οργανωτική, διοικητική, οικονομική και τεχνική συγκρότηση του ως ΝΠΔΔ». Χρηματοδότηση: Ν.Θ. 105.000 ευρώ, Δήμος Μηχανιώνας 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.