Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τα χρέη και τα δάνεια "πνίγουν" τους δήμους


Τα δάνεια των προηγούμενων χρόνων, «πνίγουν» σαν βρόγχος τους δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως εκτιμάται, το ποσό των δανειακών τους υποχρεώσεων κξαι των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους,  ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.  
Την ίδια ώρα, παρατηρείται το εξής οξύμωρο: ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος των δημάρχων, επιτρέποντας την επιμήκυνση των νέων δανείων των δήμων κατά οκτώ χρόνια και των παλαιών δήμων (πρώην καποδιστριακών) κατά δέκα χρόνια, με περίοδο χάριτος, δεν φαίνεται να «επιβραβεύει» τους δήμους που μπορούν να αποπληρώσουν μια και καλή τις δανειακές τους υποχρεώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δήμου Νεάπολης - Συκεών, ο οποίος σήμερα έχει δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (347.834 ευρώ από τον πρώην δήμο Αγίου Παύλου και 3.218.000 ευρώ από τον πρώην δήμο Νεάπολης). Ωστόσο, ο πρώην δήμος Συκεών δεν είχε προσφύγει ποτέ σε δανεισμό και στις 31.12.2010 είχε ταμείο 24.508.609,91 ευρώ, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων, προκειμένου να γλιτώσει και τους τόκους. Για το λόγο αυτό, εγγράφηκε στον περσινό προϋπολογισμό το ποσό που απαιτούνταν για την πλήρη εξόφληση. Ωστόσο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έλεγε ότι, προκειμένου να γίνει η εξόφληση, έπρεπε να δοθούν ρήτρες και ποινές, που άγγιζαν ουσιαστικά επιπλέον τόκους έως και 6 μηνών, κάτι που δεν συνέφερε οικονομικά το δήμο!

Πρόταση

Μάλιστα, εξαιτίας της συγκεκριμένης στάσης του Ταμείου, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε επίσημη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν το σύνολο των δανείων τους εφόσον έχουν υγιές ταμείο και να υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις χωρίς ποινές και ρήτρες, και με μειωμένα επιτόκια.

«Δυστυχώς, αυτή η παράλογη λογική ισχύει έως και σήμερα, με αποτέλεσμα οι δήμοι που θέλουν και μπορούν να εξοφλήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, αντί να επαινούνται και να επιβραβεύονται, τελικά να τιμωρούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος επιμένει στην πρότασή του.


Οι δανειακές υποχρεώσεις

Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 11,53% ευρώ σε σχέση με τις περσινές. Στην Καλαμαριά, η δημοτική αρχή αποπληρώνει δύο δάνεια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που ελήφθησαν αποκλειστικά για επενδύσεις. «Το ένα ύψους 550.000 ευρώ αφορά την κατασκευή του ΚΑΠΗ στην Κηφισιά και το άλλο, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, την ανέγερση του πολυδύναμου κέντρου πρόνοιας στο κέντρο της Καλαμαριάς. Είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τις δόσεις μας κανονικά», τονίζει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης θα καλύψει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, με το δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου να τονίζει ότι οι δόσεις εξυπηρετούνται κανονικά. Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου έχει δάνεια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θέρμης 5,2 εκατ. ευρώ και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη έχει δάνεια ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επενδύσεις και όχι λειτουργικές δαπάνες.

Οσο για τους υπόλοιπους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, ο δήμος Παύλου Μελά έχει δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Βόλβης 2,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Λαγκαδά 8,3 εκατ. ευρώ, ο δήμος Ωραιοκάστρου 7,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Χαλκηδόνας δάνεια ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θερμαϊκού 7,9 εκατ. ευρώ και ο δήμος Δέλτα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.