Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανεργία 92% σαρώνει τους Έλληνες ηθοποιούς!

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, Νικολέτα Βλαβιανού

Η ανεργία σαρώνει τον κλάδο των ηθοποιών και αυτή τη στιγμή βρίσκετραι στο 92%, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Νικολέτα Βλαβιανού, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στον ραδιοφωνικό σταθμό FM102 της ΕΡΤ3. Για να προσθέσει ότι και οι ελάχιστοι που εργάζονται, «δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται».

Που οφείλεται το γεγονός ότι η προσέλευση των θεατών στα θέατρα μειώθηκε δραματικά; «Εμείς ως επάγγελμα δεν είμαστε στην πρώτη παραγωγική γραμμή. Θα πρέπει να έχει ο κόσμος λεφτά για να μπορεί να έρθει να διασκεδάσει», λέει η γνωστή ηθοποιός. Προσθέτοντας ότι πλέον φυτοζωεί το επάγγελμα. «Το πρόβλημα υπήρχε από καιρό, αλλά δεν φαίνονταν λόγω της συμμετοχής ηθοποιών στα τηλεοπτικά προγράμματα. Τώρα που αυτά σταμάτησαν και οι καναλάρχες στράφηκαν στα τουρκικά σίριαλ, φάνηκαν οι διαστάσεις του», σημειώνει.
Ένα παρήγορο σημείο των καιρών, είναι η δημιουργία θεατρικών ομάδων, όπου οι ηθοποιοί, εκτός από την εμφάνισή τους στο «σανίδι» παίζουν και το ρόλο του παραγωγού. Και όπως παρατήρησε:
«Μέσα σε αυτή την κατήφεια και τη μαυρίλα δημιουργούνται οάσεις ελπίδας, με την έννοια ότι αρχίζουμε και συνειδητοποιούμαι κι εμείς να συνασπιζόμαστε, να κάνουμε δικούς μας θιάσους, να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο και αυτό αρχίζει να ανθίζει τώρα εξ ανάγκης. Ο εταιρισμός ομάδων. Δηλαδή σε λίγο οι ηθοποιοί θα αυτοχρηματοδοτηθούν προσφέροντας την εργασία τους. Οι εργοδότες μειώνονται όλο και περισσότερο, δεν ρισκάρουν πια. Τα μάζεψαν κι έφυγαν. Αυτό το life style που είχε περάσει εδώ και χρόνια δεν ανταποκρινόταν ποτέ στην αλήθεια των ηθοποιών. Πάντα οι ηθοποιοί ήταν οι κομάντος της ζωής. Έψαχναν για δουλειά δύο φορές τον χρόνο προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κι όλο αυτό, ότι έβγαζαν πολλά λεφτά, ήταν ένας μύθος. Αυτή, λοιπόν, η κρίση, εμάς ως επαγγελματίες που βρισκόμαστε στις παρυφές του συστήματος, μας γκρέμισε τελείως. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας».
Τέλος η Νικολέτα Βλαβιανού υπογράμμισε ότι η τέχνη αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας και παρότρυνε τους πολίτες να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση και να διαβάζουν περισσότερο βιβλία και εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.