Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

"Κέρδη" και "ζημίες" από τα εγκαίνια της ΔΕΘ


Πόσο «κερδισμένη» είναι η Θεσσαλονίκη με όσα γίνονται κάθε Σεπτέμβριο τη μέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Μήπως κάποιοι έβαλαν την πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας στο στόχαστρο; Και γιατί, ενώ η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να ακτινοβολεί, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της, είναι αναγκασμένη να εμφανίζει όψη ερειπωμένης πόλης; Είναι τα βασανιστικά ερωτήματα που βάζει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» σε ρεπορτάζ της Αννίτας Στιβακτάκη και του Γιώργου Μητράκη.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κρέμασαν πανό στο "Ολύμπιον"


Aστυνομικές δυνάμεις, εμπόδισαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησαν να ανέβουν στον Λευκό Πύργο και να αναρτήσουν πανό. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν μπροστά στο μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, εμπόδισαν τους διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στο Λευκό Πύργο.

Τα επικείμενα μέτρα, η φοροδιαφυγή και τα.. "κορόϊδα"


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δυο κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές: Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν παύει να δηλώνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που αρχίζουν να ανακύπτουν στη χώρα του, θα επιβάλει σούπερ-φόρο 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες, αφήνουν τα εισοδήματα αυτά στο απυρόβλητο και προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα κάνοντας άγριες περικοπές στους συνήθεις υπόπτους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Για κάποιους που θέλουν τους δήμους Ανώνυμες Εταιρίες


Είναι απίστευτη η ελαφρότητα με την οποία κάποιοι σπεύδουν να διατυπώσουν νεφελώδεις και ανεδαφικές προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα φιλοδοξούν να αναλάβουν και δημαρχιακά αξιώματα.

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, δίνει νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έναντι της ΝΔ και τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή εμφανιζει δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο».

Προσοχή στη δράση απατεώνων συνιστά η Αστυνομία

Η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης με έγγραφο που απέστειλε στο δήμο Θερμαϊκού, όπως και σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, ζητά να ενημερώσουν, μέσω των ΚΑΠΗ, τους ηλικιωμένους κατοίκους του δήμου για την έξαρση των φαινόμενων απάτης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στην Περαία


Tο ετήσιο Αθλητικό Τουρνουά Basketball 3x3, διοργανώνει το Τμήμα Αθλητισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 στις 9:00 π.μ., στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου Περαίας. 

Πληθαίνουν τα "λουκέτα" στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης


Λουκέτο, έβαλε μία στις τρεις περίπου εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 27% των επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές.

Αυξήθηκε η φτώχεια, πιστεύει το 87,8% στη Μακεδονία


Εννιά στους δέκα κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το 87,8%, θεωρεί ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ μείωσή της είδε το 2,1%. Αναφορικά με τον επόμενο χρόνο άνοδο της φτώχειας περιμένει το 85,9% και κάθοδό της το 6,4%. Παράλληλα, προς το χειρότερο άλλαξε η οικονομική κατάσταση του 58,5% των κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προς το πολύ χειρότερο του 31,4%.

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Απαισιόδοξοι για το μέλλον τρεις στους τέσσερις


Tρεις στους τέσσερις κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας τον επόμενο χρόνο και ένας στους δύο για τα δημόσια οικονομικά έπειτα από τέσσερα έτη, ενώ επίσης τρεις στους τέσσερις βλέπουν να αυξάνεται το κόστος ζωής και έξι στους δέκα δεν μπορούν να αποκτήσουν εύκολα αγαθά.

Για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο αρχηγός γερμανικού κόμματος


Για τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ελλάδα, «το αργότερο όταν έλθει ο χειμώνας», προειδοποιεί ο αρχηγός του κόμματος "Η Αριστερά" της Γερμανίας, Μπερντ Ρίξινγκερ.

Συνωστισμός υποψηφίων δημάρχων !

Πρόωρος συνωστισμός υποψηφίων για την καρέκλα του δημάρχου

Και άλλος ενδιαφερόμενος, εξ Επανομής ορμώμενος τη φορά αυτή, μάθαμε ότι εκδήλωσε ανοιχτά ενδιαφέρον, κάνοντας κρούσεις σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, προκειμένου να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο που ετοιμάζει, ως υποψήφιος δήμαρχος, για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του 2014. Έτσι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Θερμαϊκού, πλησιάζουν αισίως τους…. δέκα!

"Στα καλάθια δεν χωρούν, στα πανέρια περισσεύουν..."


της Σοφίας Βούλτεψη
Όπως έχουμε από την πρώτη στιγμή πει, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο χρόνος, παρά χρήμα. Έχοντας σπαταλήσει άφθονο χρόνο και άφθονο χρήμα, τόσο στο πρόσφατο όσο και στο απώτερο  παρελθόν, ήταν βέβαιο πως – από τη στιγμή που κάθε πακέτο βοήθειας περνά από την έγκριση όλων των κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης – οι δανειστές θα δυσκολεύονταν να ζητήσουν και άλλα χρήματα και νέες εγγυήσεις από τους λαούς τους.

Σημαντικές μεταβολές δείχνει νέα δημοσκόπηση


Σημαντική μεταβολή κρίσιμων πολιτικών και κοινωνικών δεικτών, εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρίας PulseRC, που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία πολιτική - σατιρική εφημερίδα «Το Ποντίκι».

"Aνάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες;


Στη θέσπιση κριτηρίων για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσανατολίζονται οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς  χιλιάδες δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους καθημερινά να μειώνεται.

Κατάλογος με ονόματα 54.000 Ελλήνων που έστειλαν πάνω από 20 δις ευρώ στο εξωτερικό


Κατάλογος με τα ονόματα και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου 54.000 Ελλήνων, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). 

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Ν.Μηχανιώνα το 4ο Πρωτάθλημα Scramble


Στη Νέα Μηχανιώνα, θα γίνει το 4o Περιφερειακό Πρωτάθλημα Scramble Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του τμήματος αθλητισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού σε συνεργασία με την Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) και την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Μηχανιώνας (ΛΕ.ΜΟΤΟ.Μ.).

H έναρξη της σχολικής χρονιάς στο δήμο Θερμαϊκού


Από το δήμο Θερμαϊκού, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα τέλεσης των αγιασμών σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου για τη νέα σχολική χρονιά. Στο πρόγραμμα, που δημοσιεύεται στη συνέχεια, αναφέρονται οι ώρες πραγματοποίησης του κάθε αγιασμού και ο ιερέας που θα τον τελέσει.

Μαύρα... σκοτάδια στην Παραλία της Επανομής


Πρόωρο… χειμώνα, έχουν οι κάτοικοι στην παραλία της Επανομής, αφού πλέον ο δημοτικός φωτισμός είναι ανύπαρκτος, καθώς από τις 15 λάμπες στη σκάλα, λειτουργούν μόνο οι … δύο. Αυτό μας επισημαίνει σε επιστολή της η καλή φίλη και αναγνώστρια του «Φάρου», Μαρία Φανουράκη, ζητώντας να ληφθούν επιτέλους μέτρα από τη διοίκηση του δήμου.

Ο Γ.Παπανδρέου θα διδάσκει στο Χάρβαρντ για κρίση!


Μαθήματα στο Χάρβαρντ για την…. Κρίση στην Ελλάδα, θα διδάσκει το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναχώρησε ήδη για τις ΗΠΑ, όπου είναι προσκεκλημένος και στο συνέδριο των Δημοκρατικών. 

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στα 25 χρόνια των TV-100 και FM-100


Ένα τετράωρο αφιέρωμα στα 25 χρόνια της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας από κοινού η δημοτική τηλεόραση TV-100 και το δημοτικό ραδιόφωνο FM-100. Στη διάρκεια της μακράς αυτής εκπομπής, παρέλασαν από το στούντιο της TV100 δεκάδες πρόσωπα της πόλης που μίλησαν για την ιστορία των δημοτικών μέσων ενημέρωσης αλλά και για το μελλοντικό τους ρόλο.

Πρωτοβουλία του δήμου Θερμαϊκού για συγκέντρωση σχολικών ειδών που θα διατεθούν στα άπορα παιδιά


Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά άπορων οικογενειών του Δήμου Θερμαϊκού, ανέλαβε η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής παιδείας και πολιτισμού του δήμου, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Πως ο Άκης ξέπλενε τις μίζες μέσω 10 εταιριών


Νέα στοιχεία-φωτιά για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου βλέπουν το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον πρώην υπουργό να κρύβεται πίσω από 10 εταιρείες, που εισέπρατταν τις τεράστιες μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα στοιχεία αυτά είναι πλέον στη διάθεση των ανακριτών και, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για διακίνηση ποσού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ έως και το 2008. 

Να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη χωρίς αστική συγκοινωνία απειλούν οι λεωφορειούχοι του ΟΑΣΘ


Να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη από τις 20 Σεπτεμβρίου και έπειτα χωρίς αστική συγκοινωνία, απειλούν οι λεωφορειούχοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), εάν δεν λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Αποθέωση τσαμπουκά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Ολόκληρη μαρμάρινη σκάλα έχτισε πάνω στο πεζοδρόμιο, σε γωνία μάλιστα,  ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, για να το μετατρέψει σε μαγαζί στην οδό Σβώλου γωνία με Σκρά, πίσω από την πλατεία Αγ. Σοφίας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης!  Μετατρέποντας έτσι την κατοικία σε.....κατάστημα. Με το έτσι θέλω!!

Γιάννης Χαλκίδης: 45 χρόνια από τη δολοφονία του


Συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από τη δολοφονία, από τα όργανα της χούντας, του φλογερού νεολαίου αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Γιάννη Χαλκίδη. Συναγωνιστές του στην  Αντιδικτατορική Αντίσταση, θα τιμήσουν τη μνήμη του, ανήμερα της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας του, Κωνσταντινουπόλεως και Θ. Νάτσινα (πρώην Φιλελλήνων), μπροστά στο αθλητικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε εγρήγορση οι δήμοι για τη νέα σχολική χρονιά


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να προλάβουν να καλύψουν τα προβλήματα των σχολείων πριν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Πομάκοι χτες, σήμερα, αύριο...


του Δημήτρη Παρούση
Στην οροσειρά της Ροδόπης τόσο από την Βουλγαρική πλευρά όσο και από την ελληνική, ζει από την αρχαιότητα μια ιδιόμορφη και παρεξηγημένη φυλή, οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι, κατοικούν στη Θράκη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η οροσειρά Ροδόπη βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στη Βουλγαρία και οι περισσότεροι Πομάκοι ζουν εκεί ενώ η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα βρίσκεται στο νομό Ξάνθης.

Ι.Αλεξανδρής: "Δεν ξεθωριάζουν οι ελπίδες"


«Οι ελπίδες ενός λαού ουδέποτε ξεθωριάζουν. Στέκονται ψηλά και κυματίζουν περήφανα, όπως και η γαλανόλευκη», σημειώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, σε μήνυμά του προς τους μαθητές με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το μήνυμα του δημάρχου έχει ως εξής:

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η μεγάλη ληστεία με τα διόδια στις Εθνικές Οδούς


του Κωνσταντίνου Πριγκιπάκη
Την «εθνική οδό» Πατρών - Κορίνθου την πρωτογνώρισα τη δεκαετία του 1990, όταν ο γιος μου σπούδαζε στην Πάτρα. Κάθε φορά που ξεκινούσαμε από Αθήνα τάζαμε ένα κεράκι στην Παναγία για να μας πάει και να μας φέρει ζωντανούς. Σήμερα, ύστερα από 15 χρόνια, η κατάσταση έχει «βελτιωθεί» σε τέτοιο βαθμό που με λιγότερο από τη μισή παραγωγή εργοστασίου λαμπάδων η Θεομήτωρ αρνείται να εισακούσει ικεσίες...

Επιδεινώνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο νομό Θεσσαλονίκης


Χάνονται η μία μετά την άλλη οι ευκαιρίες για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νομό Θεσσαλονίκης, με ορατό τον κίνδυνο να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί η τριτοκοσμική κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποδομών που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αγγίζουν τα δέκα χρόνια, ενώ απαξιώνονται σταδιακά και τα ελάχιστα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν.

Ο φίλος μου ο Δημήτρης...

Ο περίεργος θάνατος του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα,
Αλ. Παναγούλη, είχε προκαλέσει έρευνες που έφτασαν τότε μέχρι
τη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό της ύποπτης κόκκινης BMW
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μάιος 1976. Πριν από 36 και βάλε χρόνια. Η Ελλάδα δεν έχει επουλώσει ακόμη τις πληγές της παρά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας. Τα σταγονίδια της χούντας δρουν ακόμη στο στράτευμα. Οι νοσταλγοί του πραξικοπήματος επεξεργάζονται νέα σχέδια ανωμαλίας, σαν το «κίνημα της πυτζάμας», με συνέπεια ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κάποια βράδια να μην κοιμούνται στα σπίτια τους.

Ποιός σκότωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Η εξέλιξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) από έναν ισχυρό θεσμό και οικονομικά υγιή οργανισμό σε μια μη βιώσιμη τράπεζα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας του πελατειακού κράτους, όπως αυτό δομήθηκε στη Μεταπολίτευση και «μεγαλούργησε» τη δεκαετία πριν από την κατάρρευση της χώρας.

Μία θαυμάσια έκθεση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Όσοι ταξιδέψετε αεροπορικώς αυτές τις μέρες προς Αθήνα και βρεθείτε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μην παραλείψετε να δείτε τη σπουδαία περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που είναι αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Ιανουαρίου 2013.