Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Υποδοχή της πανσέληνου στο λιμάνι Αγγελοχωρίου


Μία πανδαισία εικόνων και ήχων κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, το τελευταίο του φετινού καλοκαιριού, υπόσχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος» του Αγγελοχωρίου, οργανώνοντας σχετική εκδήλωση απόψε Παρασκευή, ώρα 9:00 μμ στο λιμάνι του Αγγελοχωρίου.

Δεν πληρώνει φόρους ένας στους πέντε φορολογούμενους


Ένας στους πέντε φορολογούμενους, δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους που του έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που εκφράζει ανησυχία για τα άδεια κρατικά ταμεία.

Στερνό αντίο στον Δημήτρη Γουσίδη

Κ.Καραμανλής: "Κέρδισε επάξια την εκτίμηση και το σεβασμό όλων"
Στερνό αντίο στο δημοσιογράφο Δημήτρη Γουσίδη, που κηδεύεται σήμερα Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα, από το μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά. Ο θάνατος του κορυφαίου μαχητή δημοσιογράφου, προκάλεσε αίσθηση και συγκίνηση όχι μόνο στον δημοσιογραφικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

"Λουκέτο" βάζουν οι Δήμοι στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου


Νέο διήμερο «λουκέτο» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου βάζουν οι δήμοι, ενώ το σύνολο σχεδόν των δημάρχων στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων. Μάλιστα κάποιοι δήμαρχοι, έκαναν πρόταση οι δημοτικοί άρχοντες να... «κατασκηνώσουν» στο Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη χρηματοδότησης.

Αρχίζει το πανηγύρι στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής

Η εμποροπανήγυρη στον Άγιο Μάμα, που κάθε χρόνο αρχίζει σχεδόν αμέσως
μετά το πανηγύρι της Ν.Μηχανιώνας, προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών
Περισσότεροι από 600 εκθέτες, μετέχουν στην καθιερωμένη μεγάλη εμποροπανήγυρη στο Άγιο Μάμα της Χαλκιδικής, που αρχίζει αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ πανελλαδικά μετά από το Πανηγύρι των Φαρσάλων, θα υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο, πιστοί στο θεσμό, δεν παραλείπουν να δώσουν το δυναμικό τους παρόν.

Γ.Μυλόπουλος: Συκοφαντικές οι καταγγελίες για ΑΠΘ


Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννη Μυλόπουλου, με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος είχε καλέσει τον επικεφαλής του πανεπιστημίου να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί αλόγιστης σπατάλης δημόσιου χρήματος στο ίδρυμα.

Ο Δημήτρης Γουσίδης και το Παγκόσμιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο πριν 27 χρόνια

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ.Σαρτζετάκης κηρύσσει την έναρξη του συνεδρίου. 
Στο προεδρείο από αριστερά διακρίνονται οι: Στ. Ρεπανάς, Σπ. Κουζινόπουλος, 
Δημ. Γουσίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας  Δημοσιογράφων Kenneth 
Ashton, Χρ. Λαμπρινός, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας 
Δημοσιογράφων Boris Zacharov και οι Γερ. Δώσσας, Π. Λεφόπουλος και Ι.Νικολόπουλος

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεν θα είναι δημοσιογραφική υπερβολή να πούμε ότι ο θάνατος του Δημήτρη Γουσίδη, ενός από τους τελευταίους μεγάλους της μαχητικής δημοσιογραφίας που ανέδειξε η Βόρεια Ελλάδα στον τελευταίο μισό αιώνα, αποτελεί τεράστια απώλεια για την ενημέρωση, για τον πλουραλισμό, για την αντικειμενική είδηση, για την ανάπτυξη του επιπέδου στην πληροφόρηση.

Μια «άλλη» οπτική για τα 100χρονα της Θεσσαλονίκης


του Γιώργου Κορδομενίδη, διευθυντή του «Εντευκτηρίου»
Μπορεί όντως τα 100χρονα από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον κορμό του νεοελληνικού κράτους να μην αφορούν κανέναν στον κόσμο, αλλά θα μπορούσαν να αφορούν τους κατοίκους της πόλης, που σε καιρό γενικευμένης κατάθλιψης θα χαίρονταν να θυμηθούν (ή να ανακαλύψουν) ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η πόλη των ολοένα και περισσότερων κλειστών καταστημάτων, των καφετεριών με τα πολυπλόκαμα κι αμετακίνητα τραπεζοκαθίσματα και των διπλο-τριπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων ή των μοτοσικλετών και των ποδηλάτων που κινούνται και πάνω στα πεζοδρόμια.

Δημ. Γουσίδης: Μεγάλη απώλεια για την ενημέρωση


Μεγάλη απώλεια για την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, υπήρξε ο θάνατος του δημοσιογράφου Δημήτρη Γουσίδη, επί σειρά ετών  προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από πολύ σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

"Συρματοπλέγματα" στην παραλία από επιτήδειους;


Ένα απίστευτο περιστατικό, αφηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Ενότητα», Ντίνα Μώραλη: Μία οικογένεια πάει την περασμένη Κυριακή για μπάνιο στον Ποταμό της Επανομής, πλησιάζει στην ακτή και ο πατέρας με τη μητέρα στρώνουν τις πετσέτες στην αμμουδιά για να καθίσουν τα παιδιά τους.

Νέο χαράτσι από ΟΑΣΘ με πρόσχημα.. τσαμπατζήδες


Νέο χαράτσι, περιμένει τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς ο ΟΑΣΘ, ετοιμάζεται να επιβάλει νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, επικαλούμενος την… «εισιτηριοδιαφυγή», τους τσαμπατζήδες δηλαδή που μπαίνουν στα λεωφορεία χωρίς να πληρώσουν. Και αντί να πάρει μέτρα για το φαινόμενο αυτό, αυξάνοντας τον αριθμό των ελεγκτών, προσπαθούν οι μέτοχοι του Οργανισμού να ρίξουν για μία ακόμη φορά το βάρος στις πλάτες του επιβατικού κοινού.

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ" για το κοινωνικό φαρμακείο

Πολλοί δήμοι, προχώρησαν στη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων.
Στοιχεία για τη λειτουργία τους, είχε παρουσιάσει ο κ. Κουκουρίγκος.
Ευτυχώς που εκείνη η πρόταση υιοθετείται τώρα, έστω μετά 1,5 χρόνο

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, πρόκειται, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Στεφανίδη να δημιουργηθεί κοινωνικό φαρμακείο προκειμένου να βρίσκουν φάρμακα οι πολίτες που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. Καλή η πρόταση. Μόνο που δεν είναι καινούρια. Την είχε διατυπώσει πριν ενάμιση χρόνο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά μαζί» κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος. Και τότε είχε απορριφθεί …. μετά επαίνων!

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο από 40 δήμους!

Διαβεβαίωση Αλεξανδρή ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Θερμαϊκού
Από τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά
Ο δήμος Θερμαϊκού δεν περιλαμβάνεται στους 40 δήμους όλης της χώρας που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους κατά το μήνα Σεπτέμβριο, εξαιτίας του φοβερού οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ζωηρή συζήτηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θερμαϊκού


Ζωηρή, ήταν η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, το βράδυ της Τρίτης, για τους τρεις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στα όρια του δήμου. Ιδιαίτερα μετά την ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ιωσήφ Μισαλέμη που δήλωσε ότι είναι υπερβολική η τιμή των 130 ευρώ το μήνα για τα παιδάκια που θα ενταχθούν εκεί.

Νέος "τυφώνας" με 10 και πλέον μέτρα θα σαρώσει και πάλι συντάξεις και μισθούς

Τη στιγμή που εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα
Τυφώνας 10 και πλέον μέτρων, έρχεται για να σαρώσει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις, καθώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επιλέγονται για μία ακόμη φορά ως τα εύκολα θύματα που θα πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, τη στιγμή που παραμένουν και πάλι στο απυρόβλητο τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και οργιάζει η φοροδιαφυγή.

Μηνύσεις από το δήμο για τα Beach Bar του Ποταμού


Αποφασισμένος να κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία, υποβάλλοντας μηνύσεις εναντίον του επιχειρηματία που εκμεταλλεύονταν μέχρι τώρα τα 4 beach bar στον Ποταμό της Επανομής, είναι ο δήμος Θερμαϊκός, σε περίπτωση που έχει προκαλέσει φθορές στα κτίσματα. 

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

"Μύλος" για τα τσαρδάκια στο δημοτικό συμβούλιο


Μύλος για τα «τσαρδάκια» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, το βράδυ της Τρίτης, κατά τη συζήτηση ερώτησης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Μαυρομάτη, σχετικά µε την εφαρµογή της διαδικασίας διαγραφής των προστίµων που έχουν επιβληθεί από τη ∆ιεύθυνση Πολεοδοµίας για τις αυθαίρετες κατασκευές στη Νέα  Μηχανιώνα. 

Μπουτάρης: "Κάλλιο αργά παρά ποτέ"


«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δικαιολογήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων της πόλης. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του τελικού προγραμματισμού των εορτασμών για το 2012, των οποίων η κορύφωση σημειώνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Το όψιμο "ενδιαφέρον" για τα ασφαλιστικά Ταμεία


Να πουληθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να βρουν πόρους τα Ταμεία και να σωθούν οι συντάξεις! Αυτό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ το συμπέρασμα της πρότασης που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Εργασίας έτρεξε να επιδοκιμάσει. Ποιοι όψιμα κόπτονται για τα Ταμεία; Οι ίδιες δυνάμεις που βουλιάζουν τα Ταμεία στα χρέη με την εισφοροαποφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροδιαφυγή, αλλά και τα δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος στα Ταμεία, με την εκτόξευση της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης.

Στάλθηκε επιτέλους η πρόσκληση


Χρειάστηκε το δημοσίευμά μας για την μη αποστολή στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής της πρόσκλησης με τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού. Και, ω του θαύματος, το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να επανορθώσει για την σοβαρή αυτή παράλειψη. Και η πρόσκληση επιτέλους στάλθηκε. Ώρα αποστολής; Ώρα 1,20 τα ξημερώματα. "Κάλιο αργά (μαύρα μεσάνυχτα και βάλε) παρά ποτέ".   

Μόνο δύο στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης με Συμπαραστάτη του Δημότη


Μόνο δύο από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη, παρότι πέρασαν δύο χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ο λόγος; Οι διοικήσεις των δήμων, επιθυμούν να έχουν στη θέση αυτή όχι έναν αληθινό συμπαραστάτη του δημότη, μία ανεξάρτητη προσωπικότητα με κύρος και εχέγγυα αντικειμενικότητας, αλλά έναν ελεγχόμενο προσωπικό και πολιτικό τους φίλο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο δήμο Θερμαϊκού, προτάθηκε από τη διοίκηση του δήμου να εκλεγεί Συμπαραστάτης μία… κομμώτρια. Κι όταν δεν πέρασε η πρόταση εκείνη, το θέμα έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Το πληθυσμιακό άλμα της Θεσσαλονίκης

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (3)
Η πλατεία Ελευθερίας το 1908
του Σπύρου Κουζινόπουλου
H πρωτεύουσα της Mακεδονίας ακόμη και όταν βρισκόταν υπό την κατοχή των πλέον διαφορετικών επιδρομέων, Bησιγότθων, Oστρογότθων, Nορμανδών, Σαρακηνών, Eνετών ή Tούρκων κατακτητών, ποτέ δεν έχασε τη φυσιογνωμία της ως μεγαλούπολη. Σε μια περίοδο μάλιστα, που μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις παρήκμαζαν και μετατρέπονταν σε χωριουδάκια ή εξαφανίζονταν.

Συνεδριάζει την Tρίτη το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Προβλέπεται ότι θα είναι θυελλώδης η συνεδρίαση λόγω σοβαρών ζητημάτων
Όλα τα πρόσωπα της φωτογραφίας φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν
στη συνεδρίαση της Τρίτης: Ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του
Δ.Σ. κ.Κ.Στεφανίδης και ο γραμματέας του ΔΣ κ. Αντώνης Ζαβέρκος
Θυελλώδης, αναμένεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, που πραγματοποιείται την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012, στις 8 το βράδυ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, γίνεται χωρίς να σταλεί ειδοποίηση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης  στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής, όπως γινόταν εδώ και δύο χρόνια σε όλες τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Δ.Σ.

27 Αυγούστου 1922: Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη


Στις 27 Αυγούστου 1922, ημέρα Σάββατο, και ενώ τη Σμύρνη την έχουν εγκαταλείψει και τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα, περίπου 400 άτακτοι Τούρκοι «τσέτες» ιππείς υπό τον Κίορ Μπεχλιβάν εισέρχονται στην πόλη για να τους ακολουθήσει τις εσπερινές ώρες ισχυρή δύναμη τουρκικού πεζικού υπό τον Τούρκο στρατηγό Νουρεντίν πασά.

Θέρμη: Αφιέρωμα στο Γαλλικό κινηματογράφο


Αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τον δημοτικό κινηματογράφο της Θέρμης από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Στις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη για τη "μαύρη τρύπα" 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης


Στις 19 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η εκδίκαση της υπόθεσης της μαύρης τρύπας στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας φτάνει στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν η Θεσσαλονίκη "είδε φως" - Τα πρώτα τραμ


ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2)Συνεχίζοντας τα αφιερώματά μας για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναφερόμαστε σήμερα στον ηλεκτροφωτισμό της Θεσσαλονίκης αλλά και τη δημιουργία της συγκοινωνίας, που άρχισε με τα περίφημα «όμνιμπους», δηλαδή τα ιπποκίνητα λεωφορεία, για να πάρει τη θέση των αλόγων, λίγο πριν την απελευθέρωση, το ηλεκτροκίνητο τραμ.

Η νόσος του Breivik

της Εύα Στάμου
Τα εγκλήματα του Anders Breivik είναι αποτρόπαια όσο και η πολιτική ιδεοληψία που τα στηρίζει. Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη εντύπωση που προκάλεσε στο παγκόσμιο κοινό η πρόσφατη ετυμηγορία του Νορβηγικού δικαστηρίου, ήταν έντονη έκπληξη.  Όσοι από εμάς δεν γνωρίζουν πολλά για το πώς λειτουργεί η ποινική δικαιοσύνη στη Νορβηγία, μπορεί να σκέφτηκαν ότι η ποινή της εικοσαετούς φυλάκισης είναι αρκετά χαλαρή.