Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Βόλτα προς την Περαία πάνω σε ένα Ντάτσουν...


του Γιώργου Μητράκη*
Eνα βράδυ, πριν από λίγες ημέρες, στο δρόμο από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς την Περαία, ένα Ντάτσουν έκανε τη διαφορά. Στο γνωστό αγροτικό αυτοκίνητο επέβαιναν αρκετοί. Τρεις άνδρες στην καμπίνα και καμιά δεκαριά γυναίκες και παιδιά στην καρότσα. Ντυμένοι με φανταχτερά χρώματα, με μαντίλες και φαρδιά πουκάμισα.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα από 1ης Σεπτεμβρίου


Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), από την 1η Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). 

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Η Θεσσαλονίκη της τουρκοκρατίας, μέσα από τα κείμενα του Γ.Βαφόπουλου
Ο «Φάρος του Θερμαϊκού», μετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ξεκινάει από σήμερα τη δημοσίευση σειράς αφιερωμάτων για το σημαντικό αυτό γεγονός που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη της άλλοτε «Συμβασιλεύουσας» του Βυζαντίου και στην προώθηση των στόχων του ελληνισμού. Αρχίζουμε τα αφιερώματα αυτά με μία εκπληκτική περιγραφή  του σημαντικού ποιητή μας Γιώργου Βαφόπουλου, στο «Παραμύθι της Θεσσαλονίκης», για το πώς ήταν η πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας λίγο πριν το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας και την απελευθέρωσή της με την είσοδο του ελληνικού στρατού.

Κίνδυνος διάλυσης του Απόλλωνα Καλαμαριάς

Μπροστά στο φάσμα της εξαφάνισης βρίσκεται μία από τις ιστορικές ομάδες 
Μία από τις ιστορικές αθλητικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο Απόλλων Καλαμαριάς, βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε μπροστά στο φάσμα της διάλυσης, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Η ομάδα είναι στον «αέρα», καθώς ο πρόεδρος Βασίλης Χαραλαμπίδης και ο Βασίλης Ασβεστόπουλος, που είχε αναλάβει προσωρινά την ομάδα «σηκώνουν» τα χέρια ψηλά.

Κινητή έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια


Κινητή Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13»  διοργανώνει το Γ΄ Σώμα  Στρατού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης


Με μια ανοιχτή δωρεάν συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, ανοίγει επίσημα, την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η αυλαία των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι βάσεις για τα ΑΕΙ


Από τις 10 το πρωί της Δευτέρας θα μπορούν να πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι για τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

"Κιθάρα του σεληνόφωτος" με πανσέληνο στη ΜηχανιώναΜουσική βραδιά με κλασσική κιθάρα, υπό τον τίτλο «Η κιθάρα του σεληνόφωτος», οργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού  την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην Παλιά Σκάλα της Ν. Μηχανιώνας, παραμονές της 2ης πανσελήνου του Αυγούστου. Ερμηνεύει η Ευαγγελία Παράσχου.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σε Σαμοθράκη-Θεσσαλονίκη η μικρότερη φοροδιαφυγή

Σαμοθράκη και Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως προκύπτει από τους καλοκαιρινούς ελέγχους του ΣΔΟΕ, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

"Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία"

«Γεια στο στόμα σου», μπορούμε να πούμε στον Γερμανό βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της γερμανικής Βουλής, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, δήλωσε με έμφαση ότι  «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία».

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Οι εκδηλώσεις για τη Μηχανιώτισσα Παναγία Φανερωμένη


Κορυφώθηκαν οι προετοιμασίες στη Νέα Μηχανιώνα για την εορτή της Παναγίας Φανερωμένης, της «Παναγίας της Μηχανιώτισσας», όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται. Πλήθη πιστών άρχισαν από τώρα να καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να προσκυνήσουν την  εικόνα Της. Ενώ για την Τετάρτη 22 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας, προβλέπεται ότι θα συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες προσκυνητών στη Νέα Μηχανιώνα.

Μέτρα για τα παράνομα πανό, μπάνερς και πινακίδες


Μια καλή πρωτοβουλία, ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ξηλώνοντας δεκαπέντε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που υπήρχαν σε κοινόχρηστους στην περιοχή του Ντεπό. Να δούμε αν το παράδειγμα θα το ακολουθήσουν και οι άλλοι δήμοι του νομού, καθώς το θέμα με τις διαφημιστικές πινακίδες, τα μπάνερς και τα αεροπανό έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

«Να ζει κανείς ή να μην ζει» στο Θέατρο Δάσους


Το έργο «Να ζει κανείς ή να μην ζει» του Nick Whitby, η ξεκαρδιστική κωμωδία που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο από τον Μελ Μπρουκς και διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν τον περασμένο χειμώνα ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο «Θέατρο Δάσους» στις 21 και 22 Αυγούστου.

19 Αυγούστου 1941: Η πρώτη εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές στο Επταπύργιο

Εκατοντάδες πατριώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Επταπύργιο.
Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Γιώργος Πολυχρονάκης στις 19 Αυγούστου 1941

του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Απόδειξη αποτελεί ότι εγκατέστησαν αμέσως στην πόλη την Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης και Αιγαίου Πελάγους για να ελέγχουν τα Βαλκάνια, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο με διοικητή τον φον Κρέντσκι.

Άνθιμος: "Όχι στα τούρκικα σίριαλ"


Με τα τούρκικα σίριαλ τα έβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Στο σημερινό του κήρυγμα από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Άνθιμος καταφέρθηκε εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι προβάλλουν τα σίριαλ της γείτονος. «Εκθέτουν και προκαλούν την εθνική μας συνείδηση”, είπε.