Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Έκτακτη αιμοδοσία στην Περαία οργανώνει ο ΠΟΣΠ

Έκτακτη αιμοδοσία, οργανώνει την Τετάρτη 8 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας.  Η αιμοδοσία θα γίνει από τις 9 το πρωί έως τις 12,30 το μεσημέρι στο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Περαίας (απέναντι από τα Goodys).

"Λουκέτο" στα μισά περίπτερα της Θεσσαλονίκης

Ενα στα δύο περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ειδών έβαλε «λουκέτο» σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών. Ετσι, από περίπου 3.000 που ήταν τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα στο νομό Θεσσαλονίκης το 2010, σήμερα είναι μόλις 1.500!

"Γιορτή Τρύγου 2012" Αγ.Τριάδας: Πλούσιο πρόγραμμα

Πλούσιο, είναι το τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Γιορτής Τρύγου 2012», που διοργανώνει από τις 2 μέχρι τις 5 Αυγούστου στην παραλία της Αγίας Τριάδας ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

"Πορεία Αρμονίας" στο δήμο Θερμαϊκού στις 25 Ιουλίου

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου, στις 13:30 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θερμαϊκού θα γίνει η υποδοχή δρομέων από όλο τον κόσμο, που μεταφέρουν με την φλόγα τους το μήνυμα της αρμονίας, της φιλίας και της ενότητας των ανθρώπων και των λαών.

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

85 χρόνια από την υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι

Συμπληρώνονται 85 χρόνια από την εκτέλεση δύο γνωστών αμερικανών συνδικαλιστών ιταλικής καταγωγής, των Σάκο και Βαντσέτι, που έμειναν στην ιστορία ως θύματα της πολιτικής σκοπιμοτήτων που εφαρμόζονταν στις ΗΠΑ και που οδηγούσε στην ηλεκτρική καρέκλα ακόμη και αποδεδειγμένα αθώους, σε μία προσπάθεια να πληγεί το ανερχόμενο τότε αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύντομα λύση με τα ογκώδη στο δήμο Θερμαϊκού

Ελπίζουμε σύντομα να πάψει το άθλιο αυτό φαινόμενο
Την αισιοδοξία τους ότι σύντομα, μέχρι τέλους του μήνα, θα λυθεί επιτέλους το φλέγον θέμα με τα ογκώδη αντικείμενα που υπάρχουν πεταμένα σε διάφορα σημεία του δήμου Θερμαϊκού, αμαυρώνοντας την εικόνα της περιοχής, διατυπώνουν οι αρμόδιοι της αντιδημαρχίας Καθαριότητας - Ανακύκλωσης - Περιβάλλοντος & Πρασίνου.

Το ΔΝΤ μειώνει τη ζωή των πολιτών κατά 6-7 χρόνια!!


Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χώρες που … ανέλαβε να «σώσει», προκάλεσε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια. Προκαλώντας πιο συγκεκριμένα φυματίωση, καρδιαγγειακές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα και θανάτους!

Στα όρια της κατάρρευσης οι Δήμοι


Από τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάϊο οι δήμαρχοι της χώρας
Στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της υποχρηματοδότησης βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, η πλειονότητα των οποίων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε απλές λειτουργικές ανάγκες, όπως οι επισκευές σχολικών κτιρίων. Σχολικά κτίρια που δεν επισκευάζονται, εργαζόμενοι που δεν παίρνουν εγκαίρως μισθούς και επιδόματα, απαλλοτριώσεις που δεν καταβάλλονται εδώ και δεκαετίες, χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές, αλλά και αδυναμία προμήθειας βασικών υλικών για τη λειτουργία των δήμων, όπως οι... λαμπτήρες, είναι μερικές μόνον από τις συνέπειες της ένδειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φ.Κουβέλης: "Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012"


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012», έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Το Ίλιντεν, η ιστορία και οι νέοι μας

του Κωνσταντίνου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονα
Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η ΕΤ-3, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης, σε όσους έχουμε ευαισθησία στα ιστορικά θέματα. Παρουσίασε δύο φορές, την Κυριακή 8 και την Κυριακή 15 Ιουλίου το βράδυ, την ελληνική ταινία «Ο ανθός της λίμνης» που αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα. Βλέποντας μάλιστα τον πρωταγωνιστή Λάκη Κομνηνό θυμήθηκα μία άλλη ταινία με τον ίδιο πρωταγωνιστή και αφιερωμένη στην ίδια ιστορική περίοδο.

Επιτυχής η λειτουργία των Λεσχών Ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκαν, εν όψει του καλοκαιριού στο δήμο Θερμαίκού, οι συναντήσεις των Λεσχών Ανάγνωσης του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012 και στο τρίμηνο αυτό, διαβάστηκαν συνολικά τέσσερα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων: τις "Αλήθειες των Άλλων" του Νίκου Θέμελη, τη "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα, το "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τον "Συνταγματάρχη Λιάπκιν" του Μ. Καραγάτση.

Αντιδράσεις για κατάργηση του Λαογραφικού Μουσείου

Αντιδράσεις προκαλεί η πληροφορία για ενδεχόμενη συμπερίληψη του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη λίστα των «υπό Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων».

Προσλήψεις 150 εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού

Ποιές ειδικότητες προβλέπονται, τι απαιτείται, ποιές είναι οι προϋποθέσεις
Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι θα απασχοληθούν το επόμενο διάστημα στο δήμο Θερμαϊκού με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Το έγκλημα των Γερμανών στο Καταφύγι Κοζάνης

του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Ο Ελληνικός λαός στη μακρά διαδρομή του , κατά κανόνα ανάμεσα σε συμπληγάδες και σκληρές δοκιμασίες , απέδειξε ότι δεν διακατέχεται απο εμπάθεια και μνησικακία ακόμα και προς τους εχθρούς του . Αντίθεται έχει τη δύναμη να συγχωρεί ακόμα και να ξεχνάει πολλά απο τα γεγονότα που υπήρξαν κρίσιμσ στην πορεία του και είχαν οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν με μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουν να καθορίζουν και το μέλλον του .

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Χώρο για μεταστέγαση αναζητά το ΚΑΠΗ Αγ.Τριάδας

Χώρο, για τη στέγαση του ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας, αναζητά το ΔΗΠΠΑΚΥΘ και για το σκοπό αυτό δημοσίευσε διακήρυξη δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου.

"Σαρώνει" η κρίση και τα ξενυχτάδικα του αεροδρομίου

Η οικονομική κρίση σαρώνει και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης καθώς έχει ενσκήψει επιδημία «λουκέτων» μετά το 2009. Έτσι στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν δεκάδες θερινά καταστήματα του είδους, με αποτέλεσμα να σημειώνεται συχνά μεταμεσονύχτιο μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, τα εναπομείναντα κέντρα διασκέδασης μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.
«Από 22 νυχτερινά μαγαζιά το 2009, πλέον λειτουργούν κανονικά στην περιοχή του αεροδρομίου μόνο τρία», ισχυρίστηκε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κέντρων Διασκέδασης «Μέθεξις», Ιγνάτιος Μάγκος, σύμφωνα με τον οποίο, ενώ οι Έλληνες επιθυμούν ακόμη, σε αναλλοίωτο βαθμό, να διασκεδάζουν όπως τα προηγούμενα χρόνια, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τακτικά μια νυχτερινή έξοδο, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς τα 19 καταστήματα, που διέκοψαν τη λειτουργία τους, απασχολούσαν κατά μέσο όρο 40-50 άτομα έκαστο, συμπεριλαμβανόμενων σερβιτόρων, τραγουδιστών και τραγουδιστριών, μουσικών, καθαριστών κτλ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ενδεχόμενες έμμεσες απώλειες για τα περιφερειακά
επαγγέλματα (π.χ., υπάλληλοι σε κάβες, προμηθευτές κτλ). Επιδρομές στα παρατημένα καταστήματα για κλοπές καλωδίωνΠρόσθεσε δε, ότι τα περισσότερα από τα μαγαζιά αυτά «δεν είναι ότι έκλεισαν προσωρινά για να ξανανοίξουν, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν αναγκαστεί να τα
παρατήσουν κυριολεκτικά στο έλεος των διαρρηκτών». Σύμφωνα με τον κ.Μάγκο, το φαινόμενο των επιδρομών στα παρατημένα καταστήματα, π.χ., για κλοπές καλωδίων, από τα οποία αφαιρείται προς πώληση ο χαλκός, είναι συχνότατο, με βασικούς υπαίτιους «εισαγόμενους» από άλλες χώρες διαρρήκτες.

"Θαλασσογραφίες" με πλούσιο πρόγραμμα

Κατάμεστο θα είναι στις "Θαλασσογραφίες" το θεατράκι των Πεύκων
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θαλασσογραφίες» που οργανώνουν από το Σάββατο 28 Ιουλίου έως την Τετάρτη 1η Αυγούστου στο αμφιθέατρο Πεύκων της Ν.Μηχανιώνας το Τοπικό Συμβούλιο Μηχανιώνας του δήμου Θερμαϊκού και το ΔΗΠΠΑΚΥΘ. Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται να αντικαταστήσουν τα «Μηχανιώτικα» που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε Ν.Μηχανιώνα και Επανομή

Από τον δήμο Θερμαϊκού ανακοινώθηκε η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) για παιδιά ηλικίας  από 5-12 ετών επιχορηγούμενα από το ΕΣΠΑ. Τα Κέντρα αυτά στον δήμο Θερμαϊκού θα λειτουργήσουν στη Νέα Μηχανιώνα και την Επανομή, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Συγκεκριμένα:

Καλά κρατεί ο "πόλεμος για τα φωνήεντα"

Καλά κρατεί ο λεγόμενος «πόλεμος για τα φωνήεντα» και εκατόν σαράντα καθηγητές πανεπιστημίου, εξειδικευμένοι στην ελληνική γλώσσα, υπογράφουν κείμενο για το θόρυβο σχετικά με τους φθόγγους και τα φωνήεντα της γλώσσας μας, με αφορμή τα βιβλία γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού.
Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο δασκάλας δημοτικού σχολείου της Ραφήνας, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για αυτήν την ιδιότυπη διαμάχη, χαρακτηρίζοντάς τις αποτέλεσμα παρανόησης βασικών κανόνων της γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το όλο ζήτημα ανησυχητικό διότι, όπως λένε, αποπροσανατολίζει δασκάλους γονείς και μαθητές.
«Ως γλωσσολόγοι, επιστημονικά ειδικότεροι και αρμοδιότεροι για τα ζητήματα γλώσσας και γλωσσικής εκπαίδευσης, και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εξηγήσουμε γιατί οι κατηγορίες τις οποίες εξαπολύει η κ. Χρυσού κατά των συγγραφέων του εγχειριδίου «Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού» είναι παντελώς εσφαλμένες και ανυπόστατες.
»Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά τη θεωρήσαμε επιβεβλημένη, όταν μια επιστημονικά ανυπόστατη καταγγελία μετατρέπεται τόσο άκριτα σε επιστημονικό μανιφέστο και οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες μας σε παράλογα συμπεράσματα» αναφέρουν.
Το αναλυτικό κείμενο, στο οποίο καταγράφεται «η αλήθεια για τα καταγγελλόμενα, σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της γλωσσολογίας», καταλήγει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για τους παραπάνω λόγους, ως ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της γλωσσολογίας και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν μια εκπαιδευτικός που δεν παραδέχεται στοιχειώδεις αρχές της γλωσσικής επιστήμης, όπως είναι η διαφορά μεταξύ ήχων και γραμμάτων, βασιζόμενη σε παρανοήσεις και αβάσιμα συμπεράσματα να αμφισβητεί την εγκυρότητα ενός διδακτικού εγχειριδίου, που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και αποτελεί έργο ειδικών επιστημόνων και το οποίο, ως δασκάλα, καλείται να διδάξει.

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Φορολογική λαίλαπα διαρκείας....

Στον αέρα απειλούνται να τιναχθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, καθώς τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που παραλαμβάνουν από την εφορία, τους καλούν να πληρώσουν συμπληρωματικούς φόρους που αντιστοιχούν σε ένα, δύο και τρεις μισθούς και συντάξεις. Ηδη, χιλιάδες νοικοκυριά δηλώνουν απόλυτη αδυναμία να βρουν τα χρήματα που τους ζητούνται, ενώ και η «διευκόλυνση» της πληρωμής των φόρων με δόσεις, κάθε άλλο παρά βελτιώνει την κατάσταση.

Επέλαση του καύσωνα σήμερα και αύριο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα και αύριο. Από το βράδυ της Δευτέρας, που αναμένεται να είναι και η πιο ζεστή μέρα -μέχρι στιγμής- του φετινού καλοκαιριού, θα αρχίσει να υποχωρεί το κύμα καύσωνα. Για την περιοχή του Θερμαϊκού η ΕΜΥ προβλέπει μέγιστη Θερμοκρασία σήμερα Κυριακή το μεσημέρι 35 βαθμούς, ενώ τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι, θα φτάσει στους 37 βαθμούς.

Απογοητευμένοι οι πολίτες από τα κόμματα

Έναν μόλις μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα και αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ σε δυο διαφορετικές δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται με 23,5%-23,6% έναντι 20,7%-21,7% του ΣΥΡΙΖΑ.