Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Σβήστηκε η πυρκαγιά στο Σέϊχ-Σου

Σβήστηκε ευτυχώς νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, καίγοντας περιορισμένη έκταση δάσους, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Σέιχ Σου και ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από την πυρκαγιά του 1997.

Κυκλοφοριακή μελέτη για...γκρέμισμα πεζόδρομου

Και ξαφνικά εν μέσω θέρους και… καύσωνα, κάποιοι στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισαν να ξαναφέρουν στην επικαιρότητα την καταστροφή του πεζόδρομου της Επανομής. Φέρνοντας προς το σκοπό αυτό την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού και μάλιστα με τη διαδικασία του… έκτακτου θέματος, πρόταση για κυκλοφοριακή μελέτη στον.. πεζόδρομο.

Η κρίση μαστίζει και το χώρο του βιβλίου

Η κρίση, έπληξε και τον τομέα του βιβλίου, οι εκδοτικοί οίκοι μιλούν για πτώση πάνω από 40%, με συνέπεια να «αναστενάζουν» τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, καθώς βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν πέσει στο μισό και παραπάνω από πέρσι.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση κολύμπι είναι... ρετρό!


Να έχουν τέτοια θάλασσα οι Θεσσαλονικείς και να μην μπορούν να την απολαύσουν..
Γιατί να μην μπορούν οι Θεσσαλονικείς να κολυμπούν στη θάλασσά τους, τη στιγμή που την έχουν δίπλα; Γιατί δεν καθαρίζεται ο Θερμαϊκός και δεν αποδίδεται στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας όπως γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Τα ερωτήματα αυτά θέτει η Χρύσα Νάνου σε ένα πολύ όμορφο κείμενό της που δημοσιεύεται στον «Αγγελιοφόρο» για να σημειώσει ότι «στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση κολύμπι είναι ρετρό». Θα βρεθεί άραγε κάποιος αρμόδιος να δώσει απάντηση στο θέμα που θίγει;

Φλέγον το θέμα μεταφοράς των μαθητών


Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου και δημάρχων, εκπροσώπων τους και υπηρεσιακών στελεχών από δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα βέβαια είναι αν θα ενισχυθούν οικονομικά οι δήμοι, που έχουν επιφορτισθεί πλέον και με το βάρος αυτό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Αντεγκλήσεις και διαξιφισμοί στη συζήτηση για την καθαριότητα στο δημο Θερμαϊκού


Σε βαρύ κλίμα και με συνεχείς αντεγκλήσεις, συζητήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού η απόφαση της διοίκησης του δήμου για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στην Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού για πέντε μήνες, κόστους 226.000 ευρώ.

Εφιάλτης κατάντησε η ανεργία...Κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους 850 άτομα
Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ανεργία στη χώρα μας, αφού κάθε μήνα αυξάνεται κατά περίπου 26.000 άτομα, ενώ κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα 850 άτομα! Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 1.100.000 άτομα, ενώ πάνω από το μέσο εθνικό όρο κινείται η ανεργία στη Μακεδονία.

Ενέργειες που διχάζουν....


Απίστευτα πράγματα, συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Αγία Τριάδα, με την παρεμπόδιση κυκλοφορίας μιας προσκείμενης στην αντιπολίτευση του δήμου εφημερίδας, έγιναν ενέργειες που δίχασαν τους κατοίκους και το θέμα απασχόλησε στη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού. Τι ακριβώς συνέβη;

Έρχεται η "απαγωγή της Σμαράγδως"


Tην ηθογραφική σατιρική κωμωδία του Μιχάλη Κουνελάκη «Η απαγωγή της Σμαράγδως», θα παρουσιάσει την Τρίτη 31 Ιουλίου,  στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της τοπικής Κοινότητας Μηχανιώνας «Θαλασσογραφίες», στο αμφιθέατρο της Νέας Μηχανιώνας, η Θεατρική ομάδα ενηλίκων  Μηχανιώνας του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.

Απαιτείται συστράτευση όλων στο θέμα της καθαριότητας


Είχαμε δεν είχαμε, τα καταφέραμε ώστε ο δήμος Θερμαϊκού να γίνει από τους πιο βρώμικους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης για να μην πούμε και όλης της Ελλάδος. Με βουνό τα σκουπίδια και τα ογκώδη απορρίμματα και μάλιστα δίπλα στις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Για ποια ανάπτυξη, ποια τουριστική αξιοποίηση, ποια προσέλκυση επενδυτών μπορούμε να μιλάμε όταν δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το πιο απαραίτητο αγαθό για τους πολίτες, μαζί με το νερό, που είναι η καθαριότητα;

Αντίθεση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας


Την έντονη αντίθεσή της στην  προσπάθεια  της  διοίκησης  του  Δήμου Θερμαϊκού  να  ιδιωτικοποιήσει  μέρος  της  καθαριότητας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η   «Λαϊκή  Συσπείρωση», με επικεφαλής την Ντίνα Μώραλη και δηλώνει ότι θα σταθεί  απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

«Μαύρη τρύπα» και στις αποκρατικοποιήσεις


«Μαύρη τρύπα» και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προκύπτει ξαφνικά, καθώς περιορίζονται μόλις σε δύο τα εγχειρήματα των οποίων η ολοκλήρωση είναι εφικτή εντός του 2012, και οι εισπράξεις θα είναι χαμηλότερες του στόχου των 3,2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας.

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Συνεχής λειτουργία των ΚΑΠΗ Θερμαϊκού λόγω καύσωνα


Νέο κύμα καύσωνα, έρχεται τις επόμενες ημέρες, με συνέπεια η θερμοκρασία να φτάσει και τους 40 βαθμούς. Με σκοπό την  προστασία των ευπαθών ομάδων και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων των δημοτών του δήμου Θερμαϊκού από τις υψηλές θερμοκρασίες που πρόκειται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος των ΔΗΠΠΑΚΥΘ (Δημοτικές Πολιτιστικές Περιβαλλοντολογικές Αθλητικες Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου Θερμαϊκού), Γιάννης Τσακμάκας, μερίμνησε ώστε όλοι οι κλιματιζόμενοι χώροι-εντευκτήρια των Κ.Α.Π.Η. του δήμου να παραμείνουν ανοικτοί έως και την Κυριακή 15/7/2012 από τις 8:00 το πρωϊ έως τις  9:00 το βράδυ.

Ένας αιώνας απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης


Αφιέρωμα στα 100 χρόνια αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού
Είσοδος του βασιλιά Γεώργιου στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη
(έργο του Κεναν Μεσαρέ, γιού του τελευταίου τούρκου διοικητή)
Εκατό χρόνια, ένας ολόκληρος αιώνας,  συμπληρώνεται φέτος από το κορυφαίο γεγονός για την σύγχρονη ιστορία της Μακεδονίας, της Ελλάδας ολόκληρης, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό.Και κάθε Οκτώβριο η Θεσσαλονίκη θυμάται την μεγάλη ημέρα. Γιορτάζει και τιμά την ώρα που ο ελληνικός στρατός εισέρχονταν νικητής και τροπαιοφόρος στη Μακεδονική πρωτεύουσα, φέρνοντας την πολυπόθητη άνοιξη, ύστερα από 482 χρόνια βαρυχειμωνιάς, όσο κράτησε η Οθωμανική σκλαβιά.

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

"Πάρτι" κουνουπιών στο Θερμαϊκό λόγω... κρίσης!


Η οικονομική κρίση, μεταξύ των άλλων…. πολλαπλασιάζει και τα κουνούπια, που πλέον κατάντησαν μάστιγα σε όλες τις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και πολλούς ακόμη δήμους του νομού, ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Οι κάτοικοι δεν τολμούν, ακόμη και με τέτοια ζέστη, να αφήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, από το φόβο εισβολής των κουνουπιών, ενώ με τρόμο αντιμετωπίζουν όλοι το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του κουνουπιού-"τίγρη" που μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επιτυχία σημείωσε το τουρνουά Open Beach Volley


Ο δήμαρχος Θερμαϊκού με τους αθλητές και το προεδρείο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ
Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε το Τουρνουά Open Beach Volley, που διοργάνωσε το Τμήμα Αθλητισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού, στα πλαίσια των καλοκαιρινών αθλητικών εκδηλώσεων του.

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Δεν κινδύνευσαν σπίτια από τη φωτιά στην Άνω Περαία


Γύρω στα 300, ήταν τελικά τα στρέμματα που κάηκαν από τη φωτιά η οποία ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτική έκταση, στην Άνω Περαία, κοντά στο ραντάρ. Ευτυχώς δεν κινδύνευσαν σπίτια. Από την έκταση αυτή, τα 50 στρέμματα ήταν ελιές και τα υπόλοιπα αγροί.

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. Θερμαϊκού


Με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 8 μμ, το δημοτικό συμβούλιο δήμου Θερμαϊκού. Τα θέματα, όπως αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση, είναι τα ακόλουθα:

Σκληρή και ανελέητη φοροεπιδρομή


Εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καλούνται σε νέα σκληρή και άδικη φοροαφαίμαξη και θα το διαπιστώσουν, όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011. 

"Καμίνι" η χώρα τις επόμενες ημέρες


Για παρατεταμένο κύμα καύσωνα προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η ΕΜΥ. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς κελσίου, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν για τουλάχιστον 6 με 7 ημέρες, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε καμίνι.

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Αγγελοχώρι: Όταν οι "Εθελοντές Πολιτισμού" δίνουν και την καρδιά τους για τα ΑΜΕΑ


Έστω καθυστερημένα, πρέπει να αναφερθούμε στη συγκινητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαϊου στην παραλία του Αγγελοχωρίου. Η εκδήλωση, που οργάνωσε η κίνηση «Εθελοντές Πολιτισμού» τα είχε όλα: Εθελοντισμό, δημιουργία, υπέρβαση, συναίσθημα, μουσική, τραγούδι, διάθεση, ενθουσιασμό, ΑΜΕΑ, και στο τέλος, υπέροχο μπουφέ με σπιτικές λιχουδιές.

Διάβρωση «καταπίνει» ακτές Περαίας και Ν.Επιβατών


"Εξαφανίζεται" η ακτή από την Περαία μέχρι την Αγία Τριάδα. Για να εξεταστεί και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, ο Πάνος Ζέρβας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, ζητά τη σύσταση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να καταγράψει την έκταση του προβλήματος διάβρωσης, που παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού πλέον, στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού.

Μποζόνιο Χιγκς: Τι είναι το «σωματίδιο του Θεού»;


Τι είναι το Μποζόνιο Χιγκς, το «σωματίδιο του Θεού» όπως ονομάστηκε; Πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη αυτή; Πόσο θα επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων του πλανήτη μας; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει το ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η ανακάλυψη του Μποζονίου αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν.

Όψεις της κρίσης στα προάστια της Θεσσαλονίκης


Από παλαιότερη εκδήλωση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού
Ένα ενδιαφέρον θέμα του καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργου Αγγελόπουλου, δημοσιεύεται στα ενθέματα της εφημερίδας «Αυγή», παρουσιάζοντας πλούσια στοιχεία για τη δράση των ανεξάρτητων κινήσεων πολιτών στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού». Όπως χαρακτηριστικά γράφει: