Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Αλλάζει όψη η "Γιορτή Σαρδέλας" στη Ν.Μηχανιώνα


Από την περσινή "Γιορτή Σαρδέλας" στη Ν.Μηχανιώνα. Στην ουρά για 2 σαρδέλες!

Αλλάζει τελείως όψη, περιεχόμενο και χώρο η καθιερωμένη για τη Νέα Μηχανιώνα «Γιορτή Σαρδέλας», που πλέον θα ονομάζεται «Μηχανιώτικα 2012-Θαλασσογραφίες». Τα φετινά «Μηχανιώτικα», όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, Γιάννης Τσακμάκας, θα γίνουν από 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου στο θεατράκι των Πεύκων και θα είναι αμιγώς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

"Ρευστότητα χρειάζεται η αγορά"


Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά είναι η βασικότερη στόχευση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα επισημάνει μεταξύ άλλων ότι βασική προϋπόθεση για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση, να ανακοπούν τα λουκέτα και η αύξηση της ανεργίας είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Προσπάθειες για να φωτισθεί η σκάλα της Μηχανιώνας


Η μεγάλη σκάλα της Ν.Μηχανιώνας, διακρίνεται θεοσκότεινη στο βάθος
Αγωνιώδεις προσπάθειες, καταβάλει όπως πληροφορούμαστε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του δήμου Θερμαϊκού, Κωστής Κούτουκας, για την εξεύρεση του ποσού των 20.000 ευρώ που απαιτείται προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο φωτισμός στην μεγάλη σκάλα της Νέας Μηχανιώνας. Το σύστημα ηλεκτροφωτισμού της σκάλας, αχρηστεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν εγκληματικά στοιχεία αφαίρεσαν τα καλώδια από τους στύλους, προκειμένου να πωλήσουν τον χαλκό.

Προγραμματικές, λόγια και έργα

του Τραϊανού Χατζηδημητρίου
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά για τις προγραμματικές δηλώσεις έδωσε ελπίδες για την έξοδο της χώρας από τη δεινή κρίση. Λίγο το αφορολόγητο, λίγο ο ΦΠΑ, λίγο οι αποκρατικοποιήσεις, αν όλα αυτά και πολλά ακόμη, κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές, μπουν μπροστά και γίνουν, ίσως η ελληνική οικονομία να πάρει μια βαθιά ανάσα και να μπορέσει να σκαρφαλώσει πάλι σε στέρεο έδαφος από το χείλος του γκρεμού που βρίσκεται σήμερα.

Αυξημένα διόδια κατά 20% στην Εγνατία Οδό

Αυξημένα χαράτσια κατά 20%, θα κληθούν να πληρώσουν οι οδηγοί από το τέλος του μήνα στους πέντε σταθμούς διοδίων που βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ενός έργου που κόστισε στον ελληνικό λαό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται πλέον στη λίστα για πλήρη ιδιωτικοποίηση!

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Έρχεται καύσωνας το Σαββατοκύριακο


Τυχεροί θα είναι οι κάτοικοι στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, καθώς θα νιώσουν λιγότερο τον καύσωνα που έρχεται από αύριο Σάββατο, με την πόλη της Θεσσαλονίκης να βλέπει το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο να σκαρφαλώνει στους 37ο C. Τα υψηλά μάλιστα ποσοστά υγρασίας που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

24ωρη απεργία την Πέμπτη σε TV-100 και FM-100


Χωρίς πρόγραμμα θα μείνουν την προσεχή Πέμπτη η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης «TV-100» και το δημοτικό ραδιόφωνο FM-100 λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η  Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τρεις απολύσεις δημοσιογράφων, στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Εταιρεία Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέταρτη σε πληθυσμό στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν η Επανομή στην απογραφή του 1928

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το τέταρτο σε πληθυσμό και σπουδαιότητα οικιστικό σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης ήταν η Επανομή στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 1928, που υπάρχει στα αρχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

"Κούρεμα" δανείου κατά 53% αποφάσισε δικαστήριο

Η σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Ν.Μουδανιών ανοίγει το δρόμο για το κούρεμα όλων των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών;
Με μία σημαντική απόφασή του το Ειρηνοδικείο Νέων Μουδανιών, διατάσσει το «κούρεμα» κατά 53% του δανείου που είχε ένα ζευγάρι καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης. Μία απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξει «κούρεμα» όλων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν από τις τράπεζες οι πολίτες.

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

"Νταμπλάς" από τις φορολογικές δηλώσεις !

Οι πιο πολλοί φορολογούμενοι πολίτες που αυτές τις μέρες υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, «πέφτουν από τα σύννεφα» στην κυριολεξία όταν διαπιστώνουν την υπέρογκη φορολογία που πρέπει να πληρώσουν αυτή τη χρονιά.

"Μακριά από μένα και όπου θέλει ας πάει..."

"Βουνό" τα πεταμένα ξερόχορτα. Κι αυτός που τα έριξε εκεί, δεν
σκέφτηκε ότι μία τυχαία σπίθα μπορεί να κάνει παρανάλωμα την περιοχή.
Τι να πει κανείς για κάποιους ανεύθυνους οι οποίοι ρίχνουν τα απορρίμματά τους όπου βρουν. Ακόμη και αν πρόκειται για χόρτα, όπως δείχνει η φωτογραφία μας.  Η λογική του «μακριά από μένα και όπου θέλει ας πάει», δείχνει μία νοσηρή, μία φασιστική νοοτροπία. Κι αυτός που ανεξέλεγκτα πετάει τα ξερόχορτα όπου βρει, έστω κι αν τα αποθέτει δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, αδιαφορεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πράξη του, για την τυχαία σπίθα που μπορεί να αποτεφρώσει μία ολόκληρη περιοχή.

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Θετικός ο υπουργός Ναυτιλίας για ΑΕΝ Μακεδονίας

Προσδοκίες, δημιουργεί στο δήμο Θερμαϊκού η στάση του υπουργού Ναυτιλίας
Απόλυτα θετική, ήταν η στάση του νέου υπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλη, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, γιαυτό και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής αποχώρησε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε μαζί του, στο γραφείο του υπουργού, καθώς ο κ. Μουσουρούλης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για τη βελτίωση λειτουργίας της ΑΕΝ στη Νέα Μηχανιώνα.

Μικρές δράσεις Δήμων που κάνουν πιό εύκολη τη ζωή

Ένας από τους σταθμούς ποδηλάτων που εγκατέστησε ο δήμος Ευόσμου
Αρκετοί, είναι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που μη έχοντας χρήματα για έργα, προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών τους με μικρές, πλην όμως άκρως απαραίτητες δράσεις. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Μικρασιατική καταστροφή: 90 χρόνια μετά

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή Θεσσαλονίκης
Συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, την πλέον ολέθρια συμφορά του ελληνισμού κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Ούτε η ρωμαϊκή ούτε η οθωμανική κατάκτηση μπορούν να συγκριθούν με τον ξεριζωμό των Ρωμηών από τις πατρογονικές εστίες τους, στις περιοχές της Μικράς Ασίας που είχαν αποικηθεί ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα και των εξελληνισθέντων κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους αυτοχθόνων.

Το άθλιο θέαμα με τις σκάλες της Νέας Μηχανιώνας

Δεν μπορεί να περάσει κανείς από τα σκουπίδια
Περιγράψαμε αρκετές φορές την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις πέντε τον αριθμό σκάλες με τις οποίες μπορεί κανείς να κατέβει από την οδό Πολυτεχνείου στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για τους αρμόδιους, που δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον, με συνέπεια να συνεχίζεται το ίδιο χάλι, όπως μέχρι σήμερα.

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Μπαίνουν παρκόμετρα στο Mediterranean Cosmos

Τέρμα η δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο
Από τη… μύγα ξίγγι, προσπαθούν να βγάλουν οι ιδιοκτήτες του Εμπορικού Κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, γιαυτό και βάζουν πλέον παρκόμετρα στους χώρους στάθμευσης, με συνέπεια να αποτελεί σύντομα παρελθόν το δωρεάν πάρκινγκ.

Βραδιές κινηματογράφου στις πλατείες της Θέρμης

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης δημιουργεί καλοκαιρινές κινηματογραφικές οάσεις, εκτός του καλοκαιρινού κινηματογράφου ΘΕΡΜΑΙΣ στη Θέρμη, σε πάρκα και πλατείες του δήμου, χαρίζοντας στιγμές καλού ελληνικού  και ξένου κινηματογράφου, κάτω από τ’ αστέρια του  ουρανού!

Ιερόσυλοι έκλεψαν τιμαλφή και τάματα από την Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας

Ιερόσυλοι άγνωστοι, έκλεψαν από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στη Νέα Μηχανιώνα, τιμαλφή και τάματα πιστών, απροσδιόριστης μέχρι στιγμής αξίας. 

Προετοιμασία σκληρών διαπραγματεύσεων με τρόϊκα

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός τις προγραμματικές δηλώσεις. Πριν από τη σύσκεψη, τη γραμμή άμυνας της νέας κυβέρνησης, για τις πρώτες 72 ώρες που θα βρεθεί η ηγεσία της τρόικας στην Αθήνα, άρχισε να διαμορφώνει χθες το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό το νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί την Πέμπτη.

Πλούσιο και φέτος το Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Πλούσιο, είναι και φέτος το Φεστιβάλ Κασσάνδρας που θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο της Σίβηρης από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Τα χορευτικά τμήματα Συλλόγου Προσφύγων Αγ.Τριάδας

Από το απόγευμα της Δευτέρας  2 Ιουλίου, άρχισαν οι καλοκαιρινές πρόβες των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας. Οι πρόβες του τμήματος ενηλίκων θα γίνονται στο κλειστό γήπεδο που βρίσκεται στο δρόμο Νέας Μηχανιώνας – Αγγελοχωρίου.

Διανομή λαχανικών σε άπορες οικογένειες Καλαμαριάς

Κανονικά και χωρίς παρατράγουδα, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η διανομή σε περίπου τριακόσιες άπορες οικογένειες της Καλαμαριάς πεντακοσίων χαρτοκιβωτίων με λαχανικά - προσφορά του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Βασίλη Ασβεστόπουλου, που μεταφέρθηκαν με ειδικό ψυγείο από την Ιεράπετρα της Κρήτης.

Ζητούνται τραπέζι και μπουφές για θεατρικό έργο

Η Δημοτική Θεατρική Ομάδα της Μηχανιώνας του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. ανεβάζει την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. "Θαλασσογραφίες" και την Πέμπτη 2 Αυγούστου στην Αγ. Τριάδα στη" Γιορτή του Τρύγου" την κωμωδία του Μιχάλη Κουνελάκη "Η απαγωγή της Σμαράγδως".
Για την ολοκλήρωση της σκηνογραφίας του έργου, είναι απαραίτητα:
1)ένα ξύλινο τραπέζι τύπου αντικέ και
2)ένα ξύλινο έπιπλο τύπου μπουφέ με συρτάρια και ντουλαπάκια επίσης παλιάς εποχής 3)ένα παλιό ξύλινο μπαούλο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΠΠΑΚΥΘ «Θα ήταν πολύτιμη βοήθεια στο έργο μας αν κάποιος μπορούσε να μας διαθέσει κάποια από τα παραπάνω έστω και προσωρινά και να τα επιστρέψουμε μετά το πέρας των παραστάσεων. Αναλαμβάνουμε τη μεταφορά. Τηλ. 23923 30363-4 Πρωινές ώρες».

Μείωση κατά 50% του εισοδήματος στην τριετία

Κατά 50% τουλάχιστον, μειώθηκε το μέσο πραγματικό διαθέσιμο  εισόδημα των μισθωτών την τελευταία τριετία, λόγω της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, του ληστρικού περιορισμού μισθών και συντάξεων και της άγριας φορολογίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Η Άγκυρα, το χρώμιο και ο χρυσός των Εβραίων

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο του 1998 από το τμήμα Ιστορίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τον εφοδιασμό της χιτλερικής Γερμανίας από την Τουρκία κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με χρώμιο και άλλα μέταλλα - γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της πολεμικής μηχανής των ναζι - έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια την τουρκική στάση στον πόλεμο, αλλά και τη συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας έναντι των Εβραίων.