Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

To "Κύμα" από τον Ιανουάριο στο ΚΘΒΕ


Το έργο «Το Κύμα», ένα σχόλιο πάνω στον ολοκληρωτισμό, ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου στο Νέο Υπερώο του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πώς είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του ναζισμού; Προσπαθώντας να απαντήσει σ' αυτήν την ερώτηση ενός μαθητή, ο καθηγητής Ρον Τζόουνς εφάρμοσε ένα πείραμα σε σχολείο της Καλιφόρνιας στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ενα πείραμα που στόχο είχε να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Αν και ξεκίνησε σαν απλή άσκηση πειθαρχίας, το πείραμα προς το τέλος ξέφυγε από τον έλεγχο και τέλειωσε με οδυνηρό τρόπο. Το πείραμα του καθηγητή πέτυχε, τα συμπεράσματα όμως είναι τρομακτικά.
Οι λεπτομέρειες του «πειράματος» αυτού δεν έγιναν γνωστές, παρά μόνο το 1972 όταν ο Τζόουνς δημοσίευσε ένα διήγημα όπου το περιέγραφε. Το 1981 το διήγημα διασκευάστηκε σε ταινία (κερδίζοντας βραβείο ΕΜΜΥ). Ο συγγραφέας Τοντ Στράσερ, με το ψευδώνυμο Μόρτον Ρου, έγραψε το μυθιστόρημα «Το Κύμα», βασισμένο πάνω στην ταινία αλλά και την αφήγηση του Τζόουνς. Το βιβλίο γνώρισε επιτυχία, διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και μιούζικαλ.
Η μουσική της παράστασης είναι του Γιώργου Χριστιανάκη.
Παραστάσεις θα δίνονται: Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.