Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Αποφασίζομεν» για το «χαράτσι» και «διατάσσομεν» τη ΔΕΗ!


του Μανόλη Λαμτζίδη*
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρ. 232Α ΠΚ η μη συμμόρφωση σε διάταξη δικαστικής απόφασης με την οποία υποχρεώνεται κάποιος σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή του είναι ποινικό αδίκημα.

Eπίσης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1α του άρθρου 46 ΠΚ διώκεται το ίδιο ως ηθικός αυτουργός όποιος με πρόθεση προκάλεσε στο δράστη την απόφαση να διαπράξει αυτό το αδίκημα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 αρθρ. 186 ΠΚ«….Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα.............τιμωρείται με φυλάκιση». 
Σε συλλογική αγωγή που κατάθεσαν καταναλωτικές οργανώσεις κατά της ΔΕΗ το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε προσωρινά (άμεσα) εκτελεστή απόφαση (αριθμός 1101/2012) , με την οποία υποχρεώνει τη ΔΕΗ να διαχωρίζει στους λογαριασμούς το «χαράτσι» από τα ποσά που αντιστοιχούν στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τις προσαυξήσεις, κάτι το οποίο φαινόταν λογικό, αλλά η ΔΕΗ αρνιόταν επίμονα να αποδεχτεί. 
Η απόφαση δέχτηκε ότι το «χαράτσι» δεν αποτελεί τέλος, αλλά φόρο , που η επιβολή του είναι αντισυνταγματική διότι «…επιβάλλεται ακόμη ένα φορολογικό βάρος στους Έλληνες πολίτες, χωρίς να συνεκτιμάται διόλου, η συνολική ….. φορολογική τους επιβάρυνση….». Ακόμα, ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας ουσιώδες για την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου .
Η απόφαση αυτή ισχύει υπέρ όλων των καταναλωτών και όχι μόνο των εναγόντων (μελών των συγκεκριμένων καταναλωτικών οργανώσεων). Μέχρι την τυχόν ανατροπή της από ανώτερο δικαστήριο οφείλουν να τη σέβονται και την εφαρμόζουν τα όργανα της ΔΕΗ άμεσα, αλλιώς διαπράττουν το αδίκημα του άρθρ. 232Α παρ.1. Η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας εκ μέρους των καταναλωτών θα «βοηθούσε» τα όργανα της ΔΕΗ να συνειδητοποιήσουν το χαρακτήρα αυτής της διάταξης.
Επιδεικνύοντας βαθύτατη περιφρόνηση προς την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και τις αποφάσεις της ο υπουργός Οικονομικών κύριος Στουρνάρας ως γνήσιος εγχώριος εκφραστής της «Τρόικας» «προσπέρασε» την απόφαση αυτή. Με επιστολή του απευθυνόμενη προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ ζητά να συνεχίσει η επιχείρηση να εισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» και παρείχε «πολιτική κάλυψη» (!!!) 
Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εκατοντάδες υπάλληλοι της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα να συλληφθούν στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας για παραβίαση της διάταξης της παρ. 232Α 1α (παραβίαση δικαστικής απόφασης) και η ΔΕΗ να δεχτεί «μπαράζ» αγωγών από εκατοντάδες και χιλιάδες καταναλωτές , οι οποίοι – σύμφωνα με το διατακτικό της πιο πάνω απόφασης- μπορούν να διεκδικήσουν την επιδίκαση 300,00 ευρώ στον κάθε ένα από αυτούς για κάθε ημέρα άρνησης διαχωρισμού του «χαρατσιού» από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ , καθώς και άλλα απροσδιόριστα ποσά για περαιτέρω αποζημίωση.
Έτσι αντιλαμβάνεται την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ο κ. Στουρνάρας;

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.