Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πρόσκαιρο το κύμα ψύχους στη Βορ. Ελλάδα


«Ο χειμώνας έρχεται, όμως το συγκεκριμένο κύμα ψύχους είναι πρόσκαιρο, αφού τις επόμενες μέρες θα έχουμε νοτιάδες και θα ανέβει και πάλι η θερμοκρασία», αναφέρει ο μετεωρολόγος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας. Οπως εξηγεί, στη δυτική Μακεδονία θα έχουμε σήμερα παγετό, ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιες περιοχές της Θράκης.

Στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις από το απόγευμα και χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ.Σιούτας, από αύριο, Τετάρτη, θα έχουμε νέο... γύρο βροχοπτώσεων, από τα δυτικά, ο οποίος θα συνοδευτεί από άνοδο της θερμοκρασίας, αφού οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους. Αλλά σε ορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται χιονοπτώσεις.
«Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι άστατος και θα σημειωθεί νέα πτώση της θερμοκρασίας, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης. Την Παρασκευή ο καιρός θα βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές. Ωστόσο, το Σάββατο νέο κύμα βροχοπτώσεων αναμένεται να εμφανιστεί, ενώ θα πέσουν και χιόνια στα ορεινά. Την Κυριακή, τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και σε ημιορεινές περιοχές», καταλήγει ο κ. Σιούτας.
Τα... καλοριφέρ
«Οσο οι θερμοκρασίες είναι πάνω από το μηδέν ή ακόμα και γύρω από αυτό, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Είμαστε μαθημένοι», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Φλώρινας, Θανάσης Μπέλτσος. «Στα βουνά γύρω από την πόλη της Φλώρινας έπεσε λίγο χιόνι, αλλά δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα», προσθέτει.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι εδώ και ενάμιση μήνα έχουν ανάψει στην περιοχή τα καλοριφέρ. «Οι περισσότεροι πολίτες, εδώ και δύο χρόνια στράφηκαν στις ξυλόσομπες και στους λέβητες με ξύλα, οπότε ώς ένα βαθμό μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο. Το πρόβλημα υπάρχει με τα σχολεία. Προς το παρόν, θερμαίνονται όλα. Ομως δεν ξέρω κατά πόσο θα υπάρχουν χρήματα για να βγει ο χειμώνας, ο οποίος στη Φλώρινα πολλές φορές διαρκεί μέχρι το Μάιο. Αν ο χειμώνας είναι ήπιος, πιστεύω ότι δε θα υπάρξει τελικά πρόβλημα. Αν όμως είναι σαν τον περσινό, δεν ξέρω τι θα γίνει», καταλήγει ο κ. Μπέλτσος.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε το χειμώνα. Υπάρχουν αιτήματα προς την Πολιτεία, για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων, καθώς στην Καστοριά επικρατούν πολικές θερμοκρασίες και ειδικά τα σχολεία πρέπει να είναι ζεστά», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, Χρήστος Παρχαρίδης.
«Με πολλή οικονομία, το Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο τα σχολεία θα έχουν θέρμανση. Μετά βλέπουμε», λέει η αντιδήμαρχος Γρεβενών, Γιώτα Τσιώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.