Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Δεκτή η πληρωμή λογαριασμών χωρίς το χαράτσι


Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα κατά τόπους υποκαταστήματα της επιχείρησης ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.

Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Πρόσθεταν ότι γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα καθώς (όπως υποστήριζαν) ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.
Υπενθυμίζεται πως ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαΐου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους.
Αντίθετα το ίδιο το τέλος είχε κριθεί κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.

Στον αέρα το χαράτσι για τη ΔΕΗ
Μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ο πληρεξούσιος δικηγόρος Ενώσεων Καταναλωτών, Γ. Μυτατούλης δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι.
Αντίθετα, απειλεί τους νόμιμους εκπροσώπους της ΔΕΗ με χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης ξεχωριστά ανά καταναλωτή.
Οι καταναλωτές, επίσης, θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν εκείνοι αποζημίωση από τη ΔΕΗ εάν εξακολουθήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Εντός της ημέρας, σύμφωνα με «Τα Νέα», αναμένεται να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα να αποκτήσει ισχύ η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία και μπλοκάρει την αποστολή νέων έντυπων λογαριασμών από τη ΔΕΗ που περιέχουν το τέλος ακινήτων.
Κύκλοι της ΔΕΗ μιλούν για απόφαση που δημιουργεί μείζον θέμα, τονίζοντας ότι περιμένουν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών άμεσα για το πως θα χειριστούν το ζήτημα.

Παράνομη η είσπραξη του «χαρατσιού» μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ
Παράνομη έκρινε εχθές το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του λεγόμενου «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι -ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης- μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το δικαστήριο, η ΔΕΗ οφείλει:
Να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος
Να δέχεται την πληρωμή λογαριασμών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του ρεύματος
Να μην ενσωματώνει και υπολογίζει στους λογαριασμούς το ειδικό τέλος ακινήτων
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης το τέλος δεν θεωρείται ανταποδοτικό και χαρακτηρίζεται φόρος που υπαγορεύθηκε από την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Από το νέο έτος το Ειδικό Τέλος ενσωματώνεται στο νέο ενιαίο τέλος ακινήτων μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ήδη η εφορία καλεί όσους ιδιοκτήτες το οφείλουν από το 2011, οι οποίοι αγγίζουν τους 350.000 ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό για την πληρωμή του ή να το εξοφλήσουν γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι ποινές είναι μεγάλες.
Για δικαίωση του κινήματος κατά του «χαρατσιού» της ΔΕΗ και «ήττα των αντιλαϊκών αντισυνταγματικών και βάρβαρων επιλογών των τροϊκανών κυβερνήσεων», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.