Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Διάβημα διαμαρτυρίας δημάρχων Κεντρ. Μακεδονίας

Διάβημα στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ.Θόδωρο Καράογλου, έκαναν τη Δευτέρα δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, μέλη του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου 3.

Ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκε στον υπουργό, ήταν οι απαράδεκτες προϋποθέσεις που τέθηκαν ως προϋπόθεση για την ένταξη κάποιου ηλικιωμένου πολίτη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς στο εξής θα απαιτείται η συμπλήρωση του 78ου έτους ηλικίας και άνω όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τον ή την σύζυγό του. Δηλαδή εάν είναι κάποιος 78 και η σύζυγός του 75 δεν θα μπορεί να ενταχθεί! Επίσης, για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να έχει αναπηρία 67% και πάνω, το εισόδημά του να μην υπερβαίνει την κλίμακα του ΕΚΑΣ, ενώ αποκλείονται τα άτομα με απόλυτη αναπηρία (80% και πάνω).
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς 120.000 ωφελούμενοι μέχρι σήμερα (ηλικιωμένοι και ΑμεΑ) αποκλείονται από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα 4.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.
Οι δήμαρχοι πρότειναν την ένταξη του προγράμματος αυτού στα ΕΣΠΑ, καθώς και να μεταφερθούν κονδύλια, από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ για δράσεις των δήμων. Ο κ. Καράογλου έκρινε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο είναι δυνατό να υιοθετηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και δεσμεύτηκε να προωθήσει στην Αθήνα τη λύση που προτείνει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Το δ.σ. της ΠΕΔ έθεσε στον κ. Καράογλου και μια σειρά από άλλα θέματα. Για το θέμα της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών, οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για δράση οργανωμένων κυκλωμάτων με γνωστούς κλεπταποδόχους. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα στην αστυνομία και τον ΣΔΟΕ.
Για το θέμα της απομάκρυνσης της 383 Μοίρας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών ο κ. Καράογλου είπε πως θα ζητήσει να παραμείνει η μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, υποσχέθηκε να μεσολαβήσει στους ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιταχύνουν τις ενέργειές τους και να εγκρίνουν την πληρωμή προμηθευτών των δήμων πριν τις γιορτές.
Ο κ. Καράογλου, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στον δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη, χαρακτήρισε «δάνειο μαμούθ» την εξασφάλιση της δόσης από τη χώρα μας κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι, θα δούμε σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας στο β εξάμηνο του 2013. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι, στο 2014, «υπάρχει περίπτωση η ελληνική οικονομία να εκτιναχθεί». Δικαιολόγησε την αισιοδοξία του αυτή λέγοντας ότι με την εξασφάλιση της περίφημης δόσης, εκπέμπεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που λειτουργεί θετικά σε μεγάλους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.