Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κινδυνεύουν από πλημμύρες Περαία και Νέοι Επιβάτες

Ενώ κάποιοι δήμοι αδιαφορούν για την επερχόμενη κακοκαιρία
Η Περαία και οι Νέοι Επιβάτες, μαζί με τον Φοίνικα, τον Άγιο Ιωάννη και την Καλαμαριά, είναι τα πιο «επικίνδυνα» σημεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη  για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ο δήμος Θερμαϊκού συμπεριλαμβάνεται στους δήμους που δεν έκαναν καμία προετοιμασία ενόψει της κακοκαιρίας.

Αυτό επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας, που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρθηκε, στη δυτική Θεσσαλονίκη φαίνεται να «κινδυνεύουν» περισσότερο από πλημμύρες οι περιοχές του Δενδροποτάμου στη Μενεμένη, των Αγίων Πάντων, της Πλατείας Δημοκρατίας και του ρέματος Πολίχνης. Στη βορειοανατολική Θεσσαλονίκη ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας και Μαλακοπής. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, προβλήματα αναμένονται στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά και Βόλβης.

Αδιαφορία δήμων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο των δήμων οι οποίοι, κατά τον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Νίκο Ψαλτόπουλο, αποτελούν, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» το κύτταρο από το οποίο ξεκινούν τα πάντα στην πολιτική προστασία. Ωστόσο, όπως είπε, από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης οι μισοί δεν προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για την προετοιμασία ενόψει της κακοκαιρίας. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς. «Είναι απαράδεκτο οι δήμοι να αδιαφορούν ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

Η κρίση πλήττει και την Πολιτική Προστασία
Επιπτώσεις και στην πολιτική προστασία φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση καθώς οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγουν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα στους δρόμους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (παγετού, πλημμυρών, χιονιού) λόγω βλαβών, ελλείψεων σε καύσιμα και σε προσωπικό, αδυναμίας συντήρησης του συνόλου του εξοπλισμού και καθυστερήσεων στις διαδικασίες μίσθωσης μηχανημάτων.
   Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας, που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε: «έχουμε κρίση. Δεν μπορούν να βγουν όλα τα οχήματα στους δρόμους» και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς «να ιεραρχήσουν τους δρόμους που πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί κατά προτεραιότητα σε περίπτωση κακοκαιρίας (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΧΥΤΑ κ.α.)».
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.