Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μαυρομάτης: "Η αλήθεια ποτέ δεν χάνεται"


«Η αλήθεια ποτέ δεν χάνεται, θα λάμψει στο τέλος όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι να την κρύψουν», σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ".

Ο κ. Μαυρομάτης, μετά την απαλλαγή του σε όλα τα επίπεδα (πειθαρχικό, αστικό, ποινικό) για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο ταμείο του δήμου Μηχανιώνας επί των ημερών του, περνάει, πλέον στην αντεπίθεση. Και στη συνέντευξη που ακολουθεί, εξηγεί τι ακριβώς συνέβη, εξομολογείται όσα τον πλήγωσαν, αλλά και τον πείσμωσαν και αποκαλύπτει τις προθέσεις του για το μέλλον.

Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη:

Κύριε Μαυρομάτη, πώς αισθάνεστε μετά την πλήρη απαλλαγή σας για την υπόθεση με το έλλειμμα του ταμείου στο δήμο Μηχανιώνας;

Η πανηγυρική δικαίωσή μου σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα: στο πειθαρχικό, το ποινικό και το αστικό με ικανοποιεί απόλυτα. Η έξοδός μου από αυτήν την απίστευτη περιπέτεια με κάνει πιο δυνατό για να αγωνιστώ για την αναβάθμιση του Δήμου μας που τόσο έχει διασυρθεί τα δύο τελευταία χρόνια από την ομολογούμενη ανυπαρξία της Διοίκησης. Σήμερα νιώθω πλήρως δικαιωμένος και μάλιστα σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται συνεχώς οικονομικά σκάνδαλα και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης είναι βαρύτατος. Άλλωστε, η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε ότι πάντοτε λειτουργούσα στο φως, υπηρετώντας την διαφάνεια και τον άνθρωπο. Σήμερα όλοι αυτοί που επένδυσαν στην πολιτική και βιολογική μου εξόντωση, πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.


Πώς ξεκίνησε η υπόθεση και πώς αποκαλύφθηκε;
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης ξεκίνησε το 2008. Το γεγονός το ανακάλυψα προσωπικά την 18.11.2009 σε έκτακτο και αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησα – ζητώντας από δύο υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας να κάνουν έλεγχο εκτός ωραρίου- και το έφερα στο φως. Κάτι που –δυστυχώς-δεν είχαν ανακαλύψει και καταγγείλει οι εγκεκριμένοι από το Δημόσιο μηχανισμοί ελέγχου, όπως είναι οι Ορκωτοί Λογιστές, κατά τους τακτικούς οικονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν και πληρώνονταν για να κάνουν σωστά και αξιόπιστα την εργασία τους.

Εσείς ως δήμαρχος ποιες ενέργειες είχα τε κάνει για την διασφάλιση του τρόπου διακίνησης των χρημάτων του Δήμου;
Αν και δεν προβλεπόταν από το νόμο, θεώρησα σωστό και ακέραιο να εκδώσω άμεσα το 2003 απόφασή μου, ως δικλίδα ασφαλείας, την οποία γνωστοποίησα στην Οικονομική Υπηρεσία και στην Τράπεζα - την ύπαρξη δύο υπογραφών του Ταμία και του Δημάρχου ή της Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών, για τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, παρότι αυτό που προβλεπόταν από τις κείμενες διατάξεις ήταν μόνο η υπογραφή του ταμία. Την απόφαση αυτή όφειλε να εφαρμόζει η συγκεκριμένη Τράπεζα. Τήρησα τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και ορίσθηκε Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής για να ελέγχει την Οικονομική Κατάσταση 964 του Δήμου καθώς και εξωτερικός λογιστής για να εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα.
Εφάρμοσα την παράγραφο 2 της ΚΥΑ 4686/22.11.2008 (ΦΕΚ 164/05.02.2008) και έθεσα με την απόφαση 63/2008, ως δικλίδα ασφαλείας, τον καθορισμό του ποσού των 4.000 € ως ανώτατο όριο σε ημερήσια βάση για την εξυπηρέτηση της συναλλακτικής κίνησης, απόφαση την οποία όφειλε να εφαρμόζει η αρμόδια Υπηρεσία και την τήρησή της να ελέγχουν ο εξωτερικός λογιστής και ο Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής. Ορίσθηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προϊσταμένη Οικονομικής Υπηρεσίας με όλες τις ευθύνες και υπευθυνότητες που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Πραγματοποιούσα καθημερινό έλεγχο εσόδων – εξόδων ο ίδιος προσωπικά.

Τελικά, γιατί κατά τη γνώμη σας, η υπόθεση δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα και ποιον άλλον θεωρείτε υπεύθυνο εκτός από τον ταμία;
Τόσο η συμπεριφορά του υπαλλήλου (Ταμία) που ήταν άψογη, όσο και ο οποιοσδήποτε έλεγχος διενεργήθηκε στα διαθέσιμα του Δήμου κατά την περίοδο δημιουργίας του ελλείμματος από τα όργανα του Δήμου, δεν δημιουργούσε καμία υποψία, διότι στηριζόταν σε διαμορφωμένα από τον Δημοτικό Ταμία στοιχεία, ώστε τα λογιστικά δεδομένα να συμφωνούν με τα διαθέσιμα που απέμεναν μετά την υπεξαίρεση. Μετά δε από έρευνα που έγινε από εξειδικευμένους οικονομολόγους αποκαλύφθηκε ότι:
- Ο Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους που απέρρεαν από τον τρόπο λειτουργίας της Ταμειακής Υπηρεσίας. Αν είχε βρεθεί το έλλειμμα του 2008, που ήταν 202.000 €, θα είχαν κινηθεί έγκαιρα οι απαιτούμενες διαδικασίες και θα είχε αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωσή του. Η πλημμελής παρακολούθηση των χρηματικών διαθεσίμων στο πρόγραμμα της Γενικής Λογιστικής, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπήρχαν περιθώρια ελέγχου των διαθεσίμων κατά την διάρκεια του έτους στην Γενική Λογιστική, ενώ θα απέτρεπε κάθε δυνατότητα ελέγχου του υπολοίπου του Ταμείου ώστε να εξακριβωθεί αν εφαρμοζόταν η απόφαση 63/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, ο εξωτερικός λογιστής δεν εφάρμοσε ορθά το διπλογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαληθεύσει το υπόλοιπο Ταμείου και κάθε συμφωνία των ταμειακών διαθεσίμων με τα λογιστικά δεδομένα να είναι δυσχερής. Ο εξωτερικός λογιστής όφειλε, τηρώντας την συμβατική του υποχρέωση και την σχετική νομοθεσία, να διενεργεί καθημερινό έλεγχο των κινήσεων (εισπράξεων & πληρωμών) των λογαριασμών διαθεσίμων όπως αυτές εμφανίζονταν στα extraits των τραπεζικών λογαριασμών, να τις αντιπαραβάλλει με τις κινήσεις που εμφάνιζαν οι σχετικοί λογαριασμοί χρηματικών διαθεσίμων στο μηχανογραφικό σύστημα και να βεβαιώνει ότι το σύνολο των τραπεζικών κινήσεων έχουν καταχωρηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα και στις ορθές ημερομηνίες. Αν διενεργούνταν η διαδικασία αυτή, θα διαπιστωνόταν η διαφορά μεταξύ τραπεζικών κινήσεων και καταχωρημένων κινήσεων από τον Δημοτικό Ταμία.

Γιατί ενεπλάκη στην υπόθεση το όνομά σας;
Ως προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, ο Οικονομικός Επιθεωρητής θεώρησε ότι έπρεπε, και ειδικά μετά τον θάνατο του Ταμία, να μου καταλογισθεί το υπεξαιρεθέν ποσό, χωρίς να λάβει υπόψη του όλους τους ελεγκτικούς θεσμοθετημένους μηχανισμούς που είχαν ορισθεί από μένα και ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του Ταμείου. Και είναι και άλλοι πολλοί λόγοι που δεν θα ήθελα να αναφέρω αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον…

Η απαλλαγή σας από υπηρεσιακές και ποινικές ευθύνες πού βασίστηκε;
Μετά την έρευνα τόσο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος μου για την υπόθεση, όσο και από τον λεπτομερέστατο έλεγχο των περιουσιακών μου στοιχείων, της οικογένειάς μου και των στενών συγγενών μου, δικαιώθηκα ποινικά. Επιπλέον τρεις Εφέτες αποφάνθηκαν ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος ευθύνης κατά του προσώπου μου και με δικαίωσαν πειθαρχικά, αφού έπραξα ό,τι προβλεπόταν από τον Νόμο και τις κείμενες διατάξεις, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει σχέση που να συνδέει τον αυτοδιοικητικό μου ρόλο με την εγκληματική πράξη του Ταμία, ο οποίος παραμόρφωσε με δόλιο τρόπο τα λογιστικά στοιχεία.

Όλα αυτά τα χρόνια που κράτησε η υπόθεσή σας τι είναι αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο;
Η έντονη εκμετάλλευση του θέματος μόνο για προσωπικούς πολιτικούς λόγους με στόχο την παραπλάνηση του εκλογικού σώματος. Κάποιοι έφθασαν στο σημείο μέχρι και να προσεύχονται για την εξόντωσή μου και διαμήνυαν όπου βρίσκονταν, ότι η υπόθεση θα είχε δυσμενή κατάληξη για μένα. Έφθασαν δηλαδή, να γίνουν δικαστές και να προδικάσουν το αποτέλεσμα. Έτσι τους βόλευε. Μάλιστα δεν δίστασαν να κάνουν παρεμβάσεις για να αμαυρώσουν το όνομά μου. Τι λένε σήμερα όλοι αυτοί; Σήμερα που αποκαλύπτονται και ξέρω πόσο άβολα νιώθουν, αφού δεν πήραν αυτό που ήθελαν. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να δώσουν αυτοί λογαριασμό, και θα είναι βαρύς και ψυχικά επώδυνος.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που αυτά τα χρόνια σάς στήριξαν;
Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί ήταν οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μου. Πρώτα και καλύτερα η οικογένειά μου. Φίλοι και συνεργάτες αλλά και συμπολίτες με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010, λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης και παρά την ατέλειωτη συκοφαντία προς το πρόσωπό μου από τους πολιτικούς μου αντιπάλους, οι δημότες του πρώην Δήμου Μηχανιώνας, συνέχισαν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» σε ποσοστά μεγαλύτερα του 54% και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Αυτοί πραγματικά με ήξεραν και ψήφισαν τον δήμαρχό τους.

Τελικά, από αυτή την ιστορία ποιο είναι για σας το δίδαγμα;
Ότι η αλήθεια ποτέ δεν χάνεται, θα λάμψει στο τέλος όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι να την κρύψουν. Αυτό μου έμαθε η θρησκεία μας, οι δάσκαλοί μου, η ίδια η ζωή. Έχει τέτοιο δυνατό φως η αλήθεια που όση σκοτεινιά και αν κάνει, αυτή θα λάμψει. Αντίθετα το ψέμα δεν έχει μακρύ προορισμό και αποτελεί κύριο λόγο δημιουργίας ένοχων και αμαρτωλών πράξεων.

Όλη αυτή η περιπέτεια σας έκανε κάποιες στιγμές να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε τα κοινά;
Ως άνθρωπος υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσα άσχημα. Όμως ως αυτοδιοικητικός που επί χρόνια έδωσα μάχες για τον τόπο μου επέδρασε αντίθετα και καθοριστικά. Με ατσάλωσε ακόμη πιο πολύ, γιατί από την φύση μου είμαι άνθρωπος εργατικός και τα εμπόδια με κάνουν πιο δυνατό, για να μπορέσω να τα ξεπεράσω και μάλιστα όταν γνωρίζω ότι υπηρετώ το δίκαιο, το νόμιμο και το σωστό.

Πόσο ρόλο έπαιξε αυτή η υπόθεση στην έκβαση των εκλογών του 2010;
Σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, είναι σ’ όλους γνωστό ότι οι χωρίς πολιτικό λόγο, θέσεις και όραμα υποψήφιοι σκαρφίζονται μικροπρεπή τερτίπια, χυδαίες συκοφαντίες. Ε, λοιπόν, στις εκλογές του 2010 οι πολιτικοί μου αντίπαλοι ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής αναξιοπρέπειας και είναι βέβαιο ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να υποστηρίξουν τον άνανδρο και «ύπουλο» ρόλο τους. Το αποτέλεσμα και με την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» ήταν, να χάσουμε τις εκλογές για 250 ψηφοδέλτια.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αισθάνεστε ιδιαίτερα περήφανος και για ποιο θέμα;
Ξέρετε, είναι κοινή η αίσθηση ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά. Βέβαια αυτό συμβαίνει κυρίως με την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου παρατηρούμε απαξίωση της πολιτικής. Πιστεύω ότι αυτή η στάση του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα την παρούσα χρονική συγκυρία. Παρατηρώντας αυτή την δυσοίωνη και διόλου ευχάριστη κατάσταση, για ένα πράγμα χαίρομαι: Ότι, μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, από όλες τις βαθμίδες που υπηρέτησα τον τόπο μου –δεν εκλέχθηκα ξαφνικά δήμαρχος, ούτε είμαι επαγγελματίας πολιτικός- με τους συμπολίτες μου είχα και έχω ανθρώπινες σχέσεις. Τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται. Μου λένε το πρόβλημά τους και τη χαρά τους οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Και αυτό ακριβώς είναι που με κάνει να νιώθω περήφανος. Η αμφίδρομη ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.