Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά 50%


Κατά την τελευταία διετία, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%,  σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ενώ κατά την ίδια περίοδο, ο μέσος πραγματικός μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μάλιστα, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι πρώην ανατολικές χώρες. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα:
- Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «15» (21,4%), μετά την Ισπανία. Ενας στους δύο Ελληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ. Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011 αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010 από 37,9% το 2008.
- Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των «15» βρίσκεται, με βάση την έρευνα, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
Μέτρα για ανέργους
Την ίδια ώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων προτείνει η Κομισιόν, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι είναι οι πλέον ευάλωτοι στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να περιθωριοποιηθούν. Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι (πάνω από 1 στους 5) δεν μπορούν να βρουν εργασία, ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας εκτιμάται πως ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι το 1,2% του κοινοτικού ΑΕΠ. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους.
Για την αντιμετώπιση των «απαράδεκτων» επιπέδων ανεργίας στους νέους η Κομισιόν προτείνει την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη νεολαία», ενός εργαλείου που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία και την Αυστρία, το οποίο θα διασφαλίζει ότι σε όλους τους νέους, έως 25 ετών, θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας. Το εργαλείο αυτό θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η Επιτροπή προτείνει να ενσωματωθεί στις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.
Επιδείνωση στη Βόρεια Ελλάδα
Στο μεταξύ, ραγδαία επιδείνωση σ’ όλα τα επίπεδα, με δεδομένα άκρως αρνητικά, καταγράφει ο δείκτης Northern Greece Business Index (NGBI) 500 μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2012, που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικότερα, το Νοέμβριο ενισχύθηκε στο 63% έναντι 58% τον Οκτώβριο το ποσοστό των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων που δήλωσαν πως η κατάστασή τους είναι κακή. Για το επόμενο εξάμηνο, το 50% των επιχειρήσεων του δείγματος εκτιμά ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί, σε σχέση με 40% τον Οκτώβριο, ενώ πολύ αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, καθώς προσεγγίζει το 30% έναντι 18% τον Οκτώβριο του 2012. Ανύπαρκτη (0% έναντι 2% τον Οκτώβριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.
Οσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, στην έρευνα της Interview καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως οι πωλήσεις τους μειώθηκαν (52% έναντι 50% τον Οκτώβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.