Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

O αφανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Να βάλουν «λουκέτο», προσανατολίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας, μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, που ισοπεδώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην πράξη καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Δήμων, με τη νέα περικοπή πόρων από την Αυτοδιοίκηση, την τοποθέτηση τοποτηρητή(παρατηρητήριο ΟΤΑ) σε κάθε Δήμο, την επιβολή πρόσθετης υποχρεωτικής φορολογίας στους Δημότες και την απόλυση προσωπικού.

Ήδη, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία των δήμων, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζονται και οι άλλοι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.
Τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων αποφάσισαν συγκεκριμένα:
- Τη μη εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του Νόμου 4093/2012 ΦΕΚ 222Α /12-11-2012 Νόμου που αφορά την καταστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Την απόσυρση όλων των παραπάνω διατάξεων που συρρικνώνουν και εξαφανίζουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Δεν αποδέχεται καμία απόλυση κανενός εργαζομένου στο Δήμο και θα εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε να μην αποσταλεί οποιοδήποτε στοιχείο που θα οδηγήσει την κεντρική εξουσία στην πραγματοποίηση των απολύσεων.
- Καλεί τους Δημότες σε συμπαράταξη στον κοινό αγώνα της ανατροπής των διατάξεων που οδηγούν σε νέα χαράτσια σε βάρος τους και προσπαθούν να οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση στην πλήρη κατάρρευσή της.
-Σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι παραπάνω διατάξεις αποφασίζει την παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και καλεί όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας να πράξουν το ίδιο.
-Την Νομική στήριξη των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση που θα προκύψει.
 "Με βάση τα παραπάνω το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει το κλείσιμο του δήμου γιατί με αυτά τα επιβαλλόμενα μέτρα ο δήμος μας και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να λειτουργήσει και ζητάμε από την Κεντρική Εξουσία να αποσύρει όλες τις επίμαχες διατάξεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Καλεί και τα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια και των άλλων Δήμων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν το ίδιο", αναφέρει το ψήφισμα του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Ο δήμος Παύλου Μελά
Μετά το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, να αναστείλει τη λειτουργία του αποφάσισε και ο δήμος Παύλου Μελά, ως αντίδραση στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. "Με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η Tοπική Αυτοδιοίκηση πήρε οριστικό διαζύγιο από την Κεντρική Εξουσία . Μπροστά στην δρομολόγηση απολύσεων Δημοτικών Υπαλλήλων το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά αποφάσισε χτες αναστολή λειτουργίας του Δήμου εισήγηση στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ την αναστολή λειτουργίας όλων των δήμων της χώρας, ως μέσο πίεσης.
«Πώς μπορούμε να συντρέξουμε στις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες όταν κόβονται επιδόματα ακόμα κι από αναπήρους; Πώς θα λειτουργεί επικουρικά η Αυτοδιοίκηση όταν απελευθερώνονται οι απολύσεις, όταν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν καταργούνται δώρα και μειώνονται δραματικά οι συντάξεις και οι μισθοί, όταν αυξάνεται η ανεργία η πείνα και η φτώχεια όταν αυξάνονται οι αρμοδιότητες και μειώνονται έως και ελαχιστοποιούνται οι πόροι;», αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Και προστίθεται:
«Δε θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτή την πολιτική. Καλέσαμε τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τα κοινωνικά κινήματα σε σύγκρουση με την πολιτική για να παλέψουμε για τις τροποποιήσεις του Νομοσχεδίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.