Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ένας αιώνας αρχαιολογικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης


Στις 9 Νοεμβρίου 1912, λίγες μόλις μέρες μετά την απελευθέρωση της πόλης, μία από τις πρώτες ενέργειες των νεοσύστατων τότε ελληνικών αρχών, ήταν η δημιουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Η ίδρυσή της αποτέλεσε μία από τις πρώτες φροντίδες της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας, ένδειξη της μεγάλης σημασίας που έδινε πάντα η ελληνική Πολιτεία στην προστασία των αρχαιοτήτων.

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργάνωσε σήμερα το απόγευμα,  στην Αρχαία Αγορά επετειακή εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Εφορεία Αρχαιοτήτων: οι άνθρωποι και τα έργα τους»,. Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε το έργο της προστασίας των αρχαίων μνημείων στην εκατονταετία που πέρασε, όπως καταγράφεται στα αρχεία της εφορείας, ενώ τιμήθηκαν και οι επίτιμοι έφοροι της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ.
 Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης
Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος.
Μέχρι το 1925 τόπος συγκέντρωσης των αρχαιοτήτων της Μακεδονίας ήταν το Διοικητήριο (το σημερινό κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), καθώς και η Οθωμανική Σχολή Ιδαδιέ, το κτήριο που στέγασε τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου, συγκεντρώνονται αρχαιότητες από τον Γαλλικό Στρατό της Ανατολής (Armee Francaise d’ Orient) αρχικά στο Καραμπουρνάκι και στη συνέχεια στη Ροτόντα, ενώ τα ευρήματα από τις έρευνες των Άγγλων συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο.
Το νέο μουσείο εγκαινιάστηκε το 1962 με κάθε επισημότητα, μαζί με τις γιορτές για την επέτειο των πενήντα χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με έκθεση των εντυπωσιακών ευρημάτων των τάφων του Δερβενίου που είχαν αποκαλυφθεί την ίδια χρονιά. Στη συνέχει οργανώθηκε έκθεση γλυπτικής, από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Δεσπίνη.
Μετά από μία μακρά περίοδο εργασιών απαραίτητων για την αναδιοργάνωση των χώρων έκθεσης, αποθήκευσης, συντήρησης και διοίκησης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, τον Σεπτέμβριο του 2006. Στο διάστημα που προηγήθηκε, εκτός από την κτιριακή επέκταση ολοκληρώθηκε και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο μέρος της προσπάθειάς: σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος πολιτισμού και μάθησης, ανοιχτός σε όλους.

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς. 
Τα αντικείμενα αρμοδιότητάς της είναι τα ακόλουθα: 
- Διοικητικό έργο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων της Εφορείας. 
- Έλεγχος εκσκαφικών / οικοδομικών αδειών. 
- Εποπτεία και διεξαγωγή ανασκαφών σε οικόπεδα ιδιωτών και σε έργα του Δημόσιου Τομέα, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
- Καταγραφή και συντήρηση αρχαίων ευρημάτων. 
- Εντοπισμός και προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. 
- Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και αναστήλωση μνημείων. 
- Καταγραφή και έλεγχος ιδιωτικών συλλογών. 
- Δράσεις που αφορούν την προβολή των αρχαιοτήτων στην ημεδαπή και αλλοδαπή. 
- Παροχή διευκολύνσεων σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες. 
- Οργάνωση περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων. 
- Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
-Συνεργασία με ελληνικά και ξένα ιδρύματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο). 
- Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάδειξη και διαμόρφωση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων (Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», ΠΕΠ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.