Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο


Με την καθιερωμένη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, που καλεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 – 1974) και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στις 5 το απόγευμα, κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την 39η επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιείται και στην Αθήνα.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου από το ΣΦΕΑ, Φοιτητικούς Συλλόγους, πολιτικές παρατάξεις, φορείς και σωματεία της πόλης. Συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, ενός εκ των πρωταγωνιστών της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουν την μνήμη του στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, όπου έχει τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση του πρυτανικού του συμβουλίου, αποφάσισε να μη διοργανώσει εκδηλώσεις εντός της πανεπιστημιούπολης για να τιμήσει την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 1973, επικαλούμενο τα λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά και ακαδημαϊκά προβλήματα, αλλά και τις απεργίες των εργαζομένων στις εργολαβίες και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης από το σωματείο τους.
Σε ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν ότι θέτουν τους καταληψίες ενώπιον των ευθυνών τους και τους καλούν να απελευθερώσουν άμεσα το κτίριο διοίκησης, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των χώρων του πανεπιστημίου, διαφορετικά θα τους καταλογιστούν οι οποιεσδήποτε φθορές συμβούν τις επόμενες ημέρες.

Ετοιμότητα
Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές, με έγγραφο που απέστειλαν προς την ιδιωτική εταιρία φύλαξης ISS Security S.A., εν όψει της σημερινής επετείου της 17ης Νοέμβρη, ζητούν την εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας ΙΙ στο πανεπιστήμιο, δηλαδή την ενίσχυση των φυλάκων. Χτες, πάντως, οι εργολαβικοί υπάλληλοι καθάρισαν από τα σκουπίδια το χώρο των εκδηλώσεων, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργολαβικών του ΑΠΘ, Σιδέρη Κωνσταντινίδη, έχει οριστεί προσωπικό φύλαξης για τον εορτασμό.
«Φοβόμαστε προβοκάτσια, με φωτιά και άλλα περιστατικά, γι' αυτό αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια, ώστε να μην καταλογιστούν ευθύνες σε μας στο ενδεχόμενο τέτοιων φαινομένων», είπε χαρακτηριστικά.
Στα σχολεία της πόλης ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε κανονικά, με αφιερώματα και αφηγήσεις γύρω από το πλαίσιο που οδήγησε στη χούντα και την εξέγερση. Το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποίησε σεμνή εκδήλωση στη μνήμη της Δημοκρατίας και του καθηγητή του σχολείου, Πέτρου Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το Νοέμβρη του 1973 και ένας από τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης που αποφυλακίστηκαν τελευταίοι από τις φυλακές Διαβατών, το 1974.
Οι συγκρατούμενοι και συναγωνιστές του, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βασίλης Δεμουρτζίδης και Κλέαρχος Τσαουσίδης, αφηγήθηκαν στην εκδήλωση τα βιώματά τους για τις συνθήκες της εποχής, ενώ παρουσιάστηκαν ηχογραφημένα αποσπάσματα από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΘ.
Το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τον καθιερωμένο του εορτασμό στους χώρους των πρώην φυλακών του Γεντί Κουλέ (Επταπύργιο), που υπήρξε τόπος μαρτυρίου και βασανιστηρίων εκατοντάδων αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα σχολεία του δήμου Θερμαϊκού.

Κλειστοί δρόμοι
Αποκλεισμένο λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις 14.30 λόγω της προσέλευσης πολιτών θα αρχίσει σταδιακά να απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων. Οι δρόμοι στους οποίους θα υπάρξουν εκτροπές και διακοπές της κυκλοφορίας είναι: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή, αλλά και όπου αλλού απαιτηθεί.
Επίσης, από χτες το μεσημέρι και μέχρι τις βραδινές ώρες σήμερα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε όλο το μήκος της οδού Αγγελάκη. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και από τις 05.00 σήμερα τα ξημερώματα και μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων στις οδούς: Εγνατία (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθν. Αμύνης (από Εγνατία μέχρι πλατεία Λ. Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Εθν. Αμύνης μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φ. Δραγούμη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Γ. Λαμπράκη), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Βασ. Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντηλ), Κ. Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ. Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ. Καραμανλή (από Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι Καυταντζόγλου). Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.