Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Επιδρομή: Νέα δημοτικά τέλη και φόροι από Δήμους!


Τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών και την επιβολή τοπικών φόρων, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από την ελληνική Βουλή. Ότι οι δημότες σε πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται «στο κόκκινο», θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης.

Επί ποδός βρίσκονται δήμαρχοι αλλά και εργαζόμενοι, μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, με τους τελευταίους να σχεδιάζουν ακόμη και κινητοποιήσεις διαρκείας, καθώς απειλούνται με απολύσεις και διαθεσιμότητα.
Σήμερα, στις 10.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συγκέντρωση στην Καμάρα και από εκεί για πορεία στο Λευκό Πύργο, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ψηφοφορία των μέτρων το βράδυ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς (αν και με μικρή – μέχρι χτες- συμμετοχή). Παράλληλα, από χτες το μεσημέρι, ομάδα του ΠΑΜΕ περιφρουρεί την απεργία στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του «Μάκρο».

Απώλεια αυτονομίας
Οι δήμοι θα οδηγούνται σε μερική απώλεια της διαχειριστικής τους αυτονομίας, αν εντός τριών μηνών δε διορθώσουν τις αποκλίσεις – ελλείμματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους. Αν δεν τα καταφέρνουν, θα πρέπει να βρίσκουν έσοδα για την κάλυψη των δαπανών τους (εκτός της μισθοδοσίας των υπαλλήλων) από ίδιους πόρους, δηλαδή την αύξηση των τελών και την επιβολή τοπικών φόρων. Οι προβλέψεις αυτές, όπως και οι περικοπές (το μεσοπρόθεσμα περιλαμβάνει και 210 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων), ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων, που προγραμματίζουν έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στα τέλη Νοεμβρίου.
Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει σε ψήφισμά της ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων. Επισημαίνει δε ότι με όλα αυτά οι δήμοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

Υπό επιτροπεία
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται πλέον, σύμφωνα πάντα με το πολυνομοσχέδιο, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Αυτό θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα έσοδα ή τις δαπάνες, το Παρατηρητήριο επισημαίνει στον ΟΤΑ και στην αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή στοιχεία από τα οποία προκύπτει η σοβαρή απόκλιση από τους στόχους, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδους προς αποφυγή δημιουργίας ελλείμματος. Εάν, μετά την πάροδο τριμήνου εξακολουθεί ο δήμος να παρουσιάζει ελλείμματα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει κατά περίπτωση κάποιες (ή όλες) από τις εξής παρεμβάσεις:
α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες χρησιμοποιώντας και τη ΣΑΤΑ,
β) λήψη κάθε μέτρου για την είσπραξη των απαιτήσεων του ΟΤΑ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
γ) περιορισμό των προσλήψεων,
δ) επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού,
ε) πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης,
στ) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,
ζ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Μείωση προσωπικού
Με τους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ (βλ. νόμο Παυλόπουλου) και τους πειθαρχικά ελεγκτέους (οι οποίοι θα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία και θα μένουν εκτός υπηρεσίες έως ότου η υπόθεσή τους τελεσιδικήσει), ξεκινάει η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. «Ηδη, 8.500 άτομα (σ.σ. στο δήμο Θεσσαλονίκης τα άτομα αυτά ανέρχονται σε 500) σε όλους τους δήμους που έχουν προσληφθεί με το νόμο Παυλόπουλου απειλούνται», τονίζει στον «Α» το μέλος του δ.σ. της ΠΟΕ ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης. Την ίδια ώρα, οι μαζικές καταργήσεις οργανικών θέσεων οδηγούν χιλιάδες υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα και, σε περίπτωση που εντός ενός έτους (κατά το οποίο θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους) δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία θα αποχωρούν από το Δημόσιο.
«Με την κατάργηση των θέσεων, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, αλλά και το ''πάγωμα'' των προσλήψεων τουλάχιστον μέχρι το 2016, οι υπηρεσίες δε θα μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο κ.ά. θα ιδιωτικοποιηθούν», εξηγεί ο κ. Μοναστηρίδης.

πηγή΅εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.