Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Γ.Λαζαρίδης: "Πάρτε μέτρα γιατί έρχεται στάση πληρωμών"


Τη λήψη κάποιων δραστικών, αλλά επώδυνων μέτρων, προκειμένου να μην φτάσει ο δήμος Θερμαϊκού να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως συνέβη με άλλους δήμους της χώρας, προτείνει με άρθρο του ο πρώην αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων, είναι η καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου στα δημοτικά τέλη, με μικρή μείωση των τιμών στην Επανομή, αύξηση τιμών στον παλαιό Θερμαϊκό και μικρή αύξηση και στην Μηχανιώνα.

Επίσης τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η ρητή δέσμευση του δημάρχου ότι θα αναζητηθούν τα «χαμένα», αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και καταστημάτων που σήμερα υποκλέπτουν έσοδα από τον δήμο, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τους συνεπείς δημότες.
Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, παρατηρεί ο κ. Λαζαρίδης, τότε «εκτίμησή μου είναι ότι θα αντιμετωπίσει τέτοια πολιτική καταιγίδα, ώστε η σημερινή κατάσταση θα φαντάζει βόλτα στη λιακάδα!»
Ολόκληρο το άρθρο του πρώην αντιδημάρχου έχει ως εξής:

"Βόλτα στη λιακάδα…
 Η βίαιη συνένωση τριών δήμων σε ένα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν την πλήρη εναρμόνιση. Μια από τις εναπομένουσες ανισότητες είναι αυτή που αφορά στις διαφορετικές τιμές δημοτικών τελών και φόρου για κάθε δημοτική ενότητα.
Κατά κύριο λόγο, οι οικονομικές ανάγκες για την επιβίωση του νέου δήμου ήταν αυτές που ανάγκασαν τη διοίκηση σε μια σταδιακή προσαρμογή, με ένα ενδιάμεσο στάδιο σύγκλησης μέσω της αύξησης των τελών στον Θερμαϊκό και τη Μηχανιώνα τον πρώτο χρόνο διοίκησης Αλεξανδρή, διατηρώντας σταθερές τις αυξημένες τιμές της Επανομής.
Ακολούθησε η περσινή απόφαση της διοίκησης για πάγωμα των τιμών, προσθέτοντας μια σειρά ελαφρύνσεων σε πολλές κατηγορίες ευάλωτων στην κρίση συνδημοτών μας, το ακριβές οικονομικό αποτέλεσμα της οποίας δεν θα είναι γνωστό πριν τον Μάρτιο του 2013. Ήταν μια απόφαση καθαρά πολιτική, με μοναδικό προσανατολισμό την ελάφρυνση των ασθενέστερων, παραβλέποντας τα οικονομικά δεδομένα του δήμου.
Είμαι ένας απ’ αυτούς που συμμετείχα στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του δήμου, είτε ως Αντιδήμαρχος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, είτε ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Άποψή μου μάλιστα ήταν ότι η εναρμόνιση των τιμών στο άθροισμα δημοτικών τελών και δημοτικού φόρου έπρεπε να γίνει από την πρώτη χρονιά, δηλαδή το 2011. Οι οικονομικές ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του δήμου όμως ήταν τέτοιες που θα απαιτούνταν υπέρογκες αυξήσεις σε Θερμαϊκό και Μηχανιώνα, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επιβλήθηκαν, ώστε να εξισορροπήσουν την μείωση τιμών της Επανομής. Έτσι προκρίθηκε η πολιτική της ήπιας προσαρμογής, που προέβλεπε ότι η εναρμόνιση θα ολοκληρωνόταν στον φετινό οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου, για το έτος 2013.
Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει λογικό επιχείρημα που να στηρίξει άποψη διαφορετική. Δημότες του ίδιου δήμου πρέπει να πληρώνουν το ίδιο ποσό για τις ίδιες υπηρεσίες.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων στις οποίες μια σειρά δήμων έφτασαν σε στάση πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτό συνέβη διότι οι διοικήσεις τους δεν είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό την πραγματικότητα και πελαγοδρομούσαν μεταξύ λαϊκίστικων επιλογών. Στο ίδιο ακριβώς σημείο θα βρισκόταν και ο δικός μας δήμος, εάν δεν είχαμε λάβει τότε τη δυσάρεστη απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, τα επιπλέον έσοδα της οποίας φτάνουν στις 700.000 ευρώ το χρόνο.
Με μειωμένους κατά 60% τους πόρους από την κεντρική εξουσία, οι εναπομένοντες επιλογές είναι συγκεκριμένες, για την ακρίβεια τρεις.
Πρώτη επιλογή, η μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Δεύτερη επιλογή, η αύξηση των εσόδων.
Τρίτη επιλογή, ο συνδυασμός των δύο πρώτων.
Αποτελεί ευθύνη της διοίκησης να επιλέξει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιώσιμης λειτουργίας του δήμου και για την επιλογή της αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Σε ένα δήμο που το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά το 60% των εσόδων του, δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών από μόνη της σημαίνει κλείσιμο δημοτικής επιχείρησης και Νομικού Προσώπου, απολύσεις εργαζομένων. Κάθε άλλη προσπάθεια περικοπών είναι θεμιτή, εκτιμώ όμως ότι δεν μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση του δήμου.
Η αύξηση των εσόδων, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από αύξηση των τελών που πληρώνουν οι δημότες. Κάθε άλλη προσπάθεια οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται, τα αποτελέσματά της όμως είναι μακροπρόθεσμα.
Άποψή μου είναι ότι η Τρίτη επιλογή αποτελεί μονόδρομο. Αφενός οι δυσάρεστες συνέπειές της είναι οι ελάχιστες δυνατές, αφετέρου εξορθολογίζεται η λειτουργία του δήμου.
Πρέπει να αποφασιστεί ενιαίο τιμολόγιο. Για να συμβεί αυτό, χωρίς να καταρρεύσει το ταμείο του δήμου, η μείωση των τιμών της Επανομής θα πρέπει να εξισορροπηθεί με αύξηση τιμών στον παλαιό Θερμαϊκό, οι κάτοικοι του οποίου πληρώνουμε σήμερα τις χαμηλότερες τιμές. Εάν μάλιστα θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους δημότες, απαιτείται και πραγματική αύξηση των συνολικών εσόδων, δηλαδή μικρότερη μείωση στην Επανομή, μεγαλύτερη αύξηση στον Θερμαϊκό, μικρή αύξηση και στην Μηχανιώνα.
Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή πρέπει να συνοδευθεί, επιτέλους, από τη ρητή δέσμευση του δημάρχου ότι θα αναζητηθούν τα «χαμένα», αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και καταστημάτων που σήμερα υποκλέπτουν έσοδα από τον δήμο, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τους συνεπείς δημότες. Άμεσα να δοθεί εντολή για αντιστοίχηση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων με αυτά στο Κτηματολόγιο και να βγουν συνεργεία του δήμου για αυτοψίες.
Οι αυτοψίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σπίτι του δημάρχου και των αντιδημάρχων. Να ακολουθήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι και να προχωρήσει ο έλεγχος στους υπόλοιπους δημότες.
Αυτή ήταν άλλωστε πρότασή μου και στην εκτελεστική επιτροπή, η οποία δεν έγινε δεκτή μπρος στο φόβο του «πολιτικού κόστους». Ποιους φοβόμαστε άραγε; Αυτούς που «ξεγελούν» τον δήμο, αλλά μας ψηφίζουν!
Η εφαρμογή της απόφασης αυτής, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα αποφέρει αύξηση των εσόδων τέτοια, που θα είναι σε θέση η διοίκηση να προτείνει μειώσεις των δημοτικών τελών τον επόμενο χρόνο (που είναι και προεκλογικός, για όσους μετρούν τα πάντα σε ψήφους)!
Στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η συνεργασία με ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Η πρόσληψη 40-50 8μηνων εποχιακών εργαζομένων και άλλων 70-80 2μηνων, στοιχίζει περισσότερο από όσο θα στοίχιζε η ανάθεση των εργασιών αυτών σε ιδιώτη, για όλο τον χρόνο. Επίσης, η ευθεία σύγκριση στο αποτέλεσμα της εργασίας, θα δικαιώσει τη διοίκηση για την επιλογή της στα μάτια των δημοτών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοίκηση οφείλει να αποφασίσει, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των δημοτών και του δήμου. Επειδή γνωρίζω τις απόψεις του αντιδημάρχου οικονομικών, θα πρότεινα στον δήμαρχο να ακούσει την εισήγησή του και να μην παρασυρθεί από ευθυνόφοβους συνεργάτες του, που πάνω απ’ όλα βάζουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον.
Εάν δε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε ενοποίηση των τελών, εκτίμησή μου είναι ότι θα αντιμετωπίσει τέτοια πολιτική καταιγίδα, ώστε η σημερινή κατάσταση θα φαντάζει βόλτα στη λιακάδα!"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.