Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Στον "αέρα" τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα στους δήμους της Θεσσαλονίκης


«Στον αέρα» βρίσκονται στους δήμους της Θεσσαλονίκης τα πολιτιστικά αλλά και αθλητικά προγράμματα. Και όπως γράφει η Ευτυχία Βατάλη στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», δημοτικά ωδεία, καλλιτεχνικά εργαστήρια, σχολές και δημιουργικά εργαστήρια, προγράμματα άθλησης, τα πάντα έχουν «παγώσει», λόγω της αναίτιας καθυστέρησης στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, που «τρέχει» τα προγράμματα αυτά.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το εν λόγω προσωπικό είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αμείβεται δηλαδή από τα έσοδα που προέρχονται από το αντίτιμο που εισπράττει ο κάθε δήμος από τους πολίτες οι οποίοι ωφελούνται από την παροχή των υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, το «πάγωμα» στις προσλήψεις, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της περιστολής των σχετικών δαπανών, φαίνεται ότι ισχύει και σε αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τον Ιούλιο
Εντονα είναι τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των δημοτών, οι οποίοι ζητούν να μάθουν αν θα ξεκινήσουν ποτέ εργαστήρια, επιμορφωτικά μαθήματα και προγράμματα άθλησης. Αλλωστε, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η διέξοδος που βρίσκουν χιλιάδες πολίτες στα προγράμματα αυτά, τα οποία δεν αφορούν μόνο παιδιά αλλά απευθύνονται και σε ενήλικες, είναι σωτήρια. Τα περισσότερα λειτουργούν (ή καλύτερα λειτουργούσαν) με πολύ χαμηλή τιμή, που είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, επαρκούσε όμως για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι ωρομίσθιοι καθηγητές που απασχολούνταν. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα έχουν ανασταλεί, ενώ όσα λειτουργούν λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.
Οι υπεύθυνοι των δήμων και οι πρόεδροι των πολιτιστικών οργανισμών διεκδικούν την επίλυση του θέματος εντός των ημερών, ωστόσο η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη αφού ανάλογες υποσχέσεις δόθηκαν και στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη Ιουλίου οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης απέστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους με καταγεγραμμένες τις απαραίτητες για κάθε δομή προσλήψεις. Εκτοτε, όμως (και ενώ προηγήθηκαν και επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή), το υπουργείο τηρεί... σιγήν ιχθύος, με αποτέλεσμα η αγωνία να μεγαλώνει.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να επικρατεί μια σχετική κινητικότητα. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα να υπογραφεί η... σωτήρια υπουργική απόφαση, απαιτείται διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα για να γίνουν οι απαραίτητες προκηρύξεις, οι δημοσιεύσεις στον Τύπο, η περίοδος ενστάσεων κ.τ.λ.

Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Την άμεση έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών των θέσεων αυτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα, ώστε να προχωρήσουν στην προκήρυξη των σχετικών θέσεων και τον έγκαιρο προγραμματισμό του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, ζητούσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με απόφασή της και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που αντιδρά όχι μόνο στη διακοπή λειτουργίας των πολιτιστικών σχολών των ΟΤΑ, των δημοτικών ωδείων και των προγραμμάτων άθλησης, αλλά και στο ότι μένουν άνεργοι τόσα εξειδικευμένα στελέχη και εργαζόμενοι.

Τα ωδεία
Τον κίνδυνο τα δημοτικά ωδεία της χώρας να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και οριστική εξαφάνιση υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ωδείων της χώρας. «Η απαράδεκτη επιλογή της Πολιτείας ισοδυναμεί με βάναυση κατάλυση της μουσικής παιδείας της χώρας -αγαθού που σήμερα παρέχεται από τους δήμους σε περισσότερους από 16.000 σπουδαστές πανελλαδικώς- οδηγώντας αυτούς, τις οικογένειές τους, όπως και 2.000 καθηγητές σε πλήρες αδιέξοδο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι επιμένουν ότι «η περικοπή του διδακτικού προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με περικοπή εξόδων λειτουργίας, εφόσον οι αμοιβές είναι αντίστοιχες του αριθμού των μαθητών και των διδακτικών ωρών που έχουν αναλάβει οι διδάσκοντες (ωρομίσθια αποζημίωση). Αντιθέτως, η περικοπή επιφέρει στο κράτος απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και φορολογητέου εισοδήματος».
«Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, το καλλιτεχνικό διδακτικό προσωπικό και η σπουδαστική κοινότητα αναγκάζονται ξανά να ξεκινήσουν το δύσκολο έργο τους υπό το καθεστώς της απογοήτευσης, της απαξίωσης και του φόβου για το επερχόμενο αδιέξοδο: 16.000 σπουδαστές δημοτικών ωδείων διδακτικά άστεγοι, 2.000 καθηγητές μουσικής άνεργοι και ακρωτηριασμένη η μουσική εκπαίδευση μιας χώρας σύγχρονης (;) και ευρωπαϊκής (;). Ο,τι χτίσαμε επί δεκαετίες, με κόπους και αγάπη, καλλιτέχνες, δάσκαλοι, σπουδαστές και γονείς, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα να γίνει ερείπια», λένε.

Υπολειτουργούν
«Ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Θέρμης είχε πέρυσι 3.400 μαθητές και 170 δασκάλους, εκ των οποίων φέτος δεν έχει προσληφθεί κανένας. Αντίστοιχα, δεν έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα άθλησης με 850 συμμετέχοντες και 30 γυμναστές. Ο προγραμματισμός του ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται στον αέρα. Παρ' όλα αυτά, από τις αρχές Οκτώβρη, το ωδείο και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτιστικών σχολών της Θέρμης είναι ανοιχτές σε μια δράση πολιτικής αντίδρασης, με συμφωνία δήμου, γονέων μαθητών και δασκάλων. Δε δεχόμαστε να διακοπεί αυτή η δημοτική λειτουργία που κρύβει τόσων χρόνων επενδύσεις και δουλειά ανθρώπων», τονίζει ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού δήμου Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος.
Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, λειτουργούν ορισμένα τμήματα, τα οποία δουλεύουν με το λιγοστό μόνιμο προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή, μπορούμε και λειτουργούμε το τμήμα της χορωδίας και των παραδοσιακών χορών. Ωστόσο, περιμένουμε άλλους 45 γυμναστές για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες δράσεις αθλητισμού στον κόσμο. Δε λειτουργούν τα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, τα εργαστήρια κεραμικής, κοσμήματος κ.ά.», εξηγεί ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Κορδελιού- Ευόσμου, Θεοφάνης Παπαδόπουλος.
Σε... εθελοντές θα στηριχτεί προς το παρόν ο δήμος Παύλου Μελά για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, τα οποία κάθε χρόνο εξυπηρετούν περί τους 1.400 δημότες, έναντι συμβολικής συνδρομής που δεν ξεπερνά το ποσό των 10 ευρώ. «Φέτος, όπως άλλωστε και τα τελευταία χρόνια, τα προγράμματα αυτά καθυστερούν να ξεκινήσουν. Αιτία είναι η καθυστέρηση στην πρόσληψη των συμβασιούχων με τους οποίους δουλεύουν αυτά τα προγράμματα. Επειδή τα παράπονα του κόσμου είναι ιδιαίτερα έντονα, προσανατολιζόμαστε στο να ζητήσουμε τη συνδρομή εθελοντών γυμναστών», λέει ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού-Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά, Κυριάκος Τσαλταμπασίδης.
«Το πρόβλημα είναι γενικό και αφορά όλους τους δήμους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων των πολιτιστικών προγραμμάτων και κυρίως στο χώρο της μουσικής παιδείας, λόγω της καθυστέρησης που σημειώνεται στην έγκριση για προσλήψεις των συμβασιούχων», επισημαίνει και ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Νεάπολης- Συκεών, Κώστας Νικολόπουλος. «Ωστόσο, εμείς καταφέραμε να μην κόψουμε το σύνολο των προγραμμάτων μας. Ετσι, ενώ πέρυσι για παράδειγμα στη δημοτική κοινότητα Αγίου Παύλου λειτουργούσε τμήμα πιλάτες καθημερινά, φέτος λειτουργεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, τα ωδεία μας (είναι τρία σε τρεις δημοτικές κοινότητες) δουλεύουν μεν με κάποιους καθηγητές των οποίων οι συμβάσεις δεν έληξαν, πλην όμως αυτοί οι καθηγητές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες», προσθέτει ο κ. Νικολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.