Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Να είμαστε τυχεροί να μην αρρωστήσουμε....


Η οικονομική κρίση έπληξε και τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Χειρουργεία καρδιοπαθών αναβάλλονται εξαιτίας των ελλείψεων υποδομών και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση, οδηγεί σε υποβάθμιση της περίθαλψης, ενώ πλέον πολλοί ασθενείς υποθεραπεύονται.
Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας γίνεται... απλησίαστος, καθώς, σύμφωνα με τους καρδιοχειρουργούς, με την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) η οικονομική επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη και δυσβάσταχτη για τον ασθενή.
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες σε οικονομικό, οργανωτικό και θεσμικό επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης. Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν χρήματα, παρατηρούνται ελλείψεις υλικών και οι μισθοί του προσωπικού μειώνονται συνεχώς. Στον ιδιωτικό τομέα τα ΚΕΝ λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ασθενείς, ενώ υπάρχει πληθώρα χειρουργών και μικρός αριθμός ασθενών», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», ο Κυριάκος Αναστασιάδης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος - Καρδιάς - Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), αναπληρωτής καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Θώρακος - Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων στο ΑΧΕΠΑ.
Ασθενείς «υποθεραπεύονται»
Τα νέα δεδομένα λόγω κρίσης έχουν αντίκτυπο στον ασθενή. Στα δημόσια νοσοκομεία δίνεται καθημερινά αγώνας για να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα υλικά από τις προμηθεύτριες εταιρίες, καθώς τα χρέη προς αυτές είναι συσσωρευμένα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι ελλείψεις έχουν συνέπεια τις αναβολές χειρουργείων. Αν και η στροφή στο δημόσιο τομέα αγγίζει το 70%, τελικά δεν μπορούν όλοι να εξυπηρετηθούν λόγω ελλείψεων, οπότε η αύξηση της προσέλευσης υπολογίζεται τελικά στο 30%-40%.
«Συσσωρεύονται περιστατικά που σε άλλες εποχές θα ήταν πιο εύκολο να εξυπηρετηθούν. Οι υποδομές είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να υποδεχτούν τον όγκο των θωρακοχειρουργικών περιστατικών. Πλέον, τουλάχιστον το 60% των επεμβάσεων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι συνθήκες ακριβής νοσηλείας που δημιούργησαν τα ΚΕΝ αποθαρρύνουν τους ασθενείς.
Στις δημόσιες καρδιοχειρουργικές κλινικές τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς είχαν άμεση πρόσβαση. Μετά τη διάγνωση συνήθως έμπαιναν στο χειρουργείο. Σήμερα, πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν καν για στεφανιαιογραφία. Φοβούνται το ενδεχόμενο να χρειαστεί επέμβαση και προτιμούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με χάπια. Ουσιαστικά όμως «υποθεραπεύονται», περιγράφει ο κ. Αναστασιάδης.
Ο ίδιος πάντως στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας. Οπως λέει, τα επαγγελματικά ζητήματα δε θα πρέπει να υποβαθμίζουν τα επιστημονικά. «Με φαντασία και μεράκι μπορούμε να δημιουργήσουμε και να διεμβολίσουμε την κακή οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, η μελέτη που κάνουμε στο ΑΧΕΠΑ για τα βλαστοκύτταρα δε στοιχίζει τίποτα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και στη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς», επισημαίνει.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.