Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το πρόβλημα φύλαξης της δημοτικής περιουσίας

Ο όρχος οχημάτων της Νέας Μηχανιώνας
«Άφαντο», εξακολουθεί να παραμένει το ανατρεπόμενο φορτηγό αυτοκίνητο του δήμου Θερμαϊκού, που κλάπηκε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης από τον Όρχο οχημάτων του δήμου στη Νέα Μηχανιώνα. Οι έρευνες του δήμου αλλά και της αστυνομίας, δεν έφεραν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα.

Κάποιοι μόλις τώρα... "θυμήθηκαν" ότι υπάρχει και πόρτα!!
Ο «Φάρος του Θερμαϊκού», απευθύνθηκε στους αρμόδιους του δήμου, διατυπώνοντας το ερώτημα που υπήρχε και στο αποκλειστικό ρεπορτάζ μας για την κλοπή του φορτηγού: Γιατί δηλαδή δεν έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα περιφρούρησης της δημοτικής περιουσίας και ειδικότερα των ακριβών αυτοκινήτων και μηχανημάτων που είναι σταθμευμένα στους τρεις Όρχους Οχημάτων της Μηχανιώνας, της Περαίας και της Επανομής. Πολύ περισσότερο που το τελευταίο ειδικά διάστημα, οι χώροι αυτοί έγιναν στόχος κλεφτών οι οποίοι αφαιρούν άλλοτε τις μπαταρίες και άλλοτε το πετρέλαιο κίνησης των οχημάτων.
Όπως μας απάντησαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Κωστής Κούτουκας και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Κώστας Βογιατζής, παρότι από πολύ καιρό πριν είχε εντοπιστεί από τη διοίκηση του δήμου το πρόβλημα της φύλαξης των τριών Όρχων, εντούτοις το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιτρέπει την πρόσληψη φυλάκων για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, λόγω του γεγονότος ότι ο δήμος διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Μόνο οκτώ άτομα στη δημοτική αστυνομία
Από την άλλη όμως, η δημοτική αστυνομία του δήμου αποτελείται από μόνο οκτώ άτομα, τα οποία είναι αδύνατο να αστυνομεύσουν επαρκώς ένα δήμο, η έκταση του οποίου ξεπερνάει τα 133.000 χιλιόμετρα, ενώ πρέπει για λόγους προστασίας, στις περιπολίες που κάνουν, να πηγαίνουν ανά δύο. «Με τόσο λίγους δημοτικούς αστυνομικούς πώς να ελέγξεις τα αυθαίρετα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να προστατεύσεις τα σχολεία και τα γυμναστήρια της περιοχής και συνάμα να έχεις και τη φύλαξη των οχημάτων του δήμου», ήταν η παρατήρηση του δημάρχου Θερμαϊκού.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Κούτουκας παρατήρησε ότι στα 141 άτομα που θα απασχολήσει ο δήμος για το επόμενο πεντάμηνο, προβλέπονται και 13 φύλακες, που θα μπορέσουν να διατεθούν κάποιοι από αυτούς για τη φύλαξη των δημοτικών εγκαταστάσεων και της δημοτικής περιουσίας. Διατυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό του για το τι θα γίνει μετά τη λήξη των πεντάμηνων αυτών συμβάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας, απαγορεύεται στο δήμο όχι μόνο να προσλαμβάνει φύλακες αλλά ακόμη και  να αναθέτει σε κλητήρα την επίδοση κλήσεων ή δικαστικών αποφάσεων.
Τι να σου κάνει η πόρτα σε έναν όρχο που είναι πανταχόθεν ελεύθερος;
Κλοπές δημοτικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα
Εκμεταλλευόμενα τα κακοποιά στοιχεία αυτό το τεράστιο κενό που υπάρχει στην προστασία της κάθε είδους δημοτικής περιουσίας, με την απαγόρευση πρόσληψης φυλάκων, έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε οργανωμένες επιχειρήσεις διαρπαγής δημοτικών οχημάτων.
Αξίζει να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις δεκάδες περιπτώσεις κλοπής δημοτικών οχημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε:
-Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, το δημοτικό συμβούλιο στα Βριλήσσια Αττικής ασχολήθηκε με την κλοπή δημοτικού αυτοκινήτου, ενώ ψήφισε και πίστωση 4.750 ευρώ για την αντικατάσταση των μπαταριών που είχαν κλαπεί από όλα σχεδόν τα οχήματα του δήμου.
-Στις 12 Ιουλίου 2012, άγνωστοι έκλεψαν φορτηγό του δήμου Αβδήρων Ξάνθης, στο οποίο μάλιστα φόρτωσαν και διάφορα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα δημοτικά συνεργεία καθαριότητας και πρασίνου. Η κλοπή έγινε από τον όρχο οχημάτων και εργαλείων του δήμου Αβδήρων που βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό Αυξέντιο.
-Στις 7 Ιουνίου 2012, εντοπίστηκε υπάλληλος του δήμου Ρόδου που είχε κλέψει από τον Όρχο οχημάτων του δήμου 55  ακινητοποιημένα παλιά αυτοκίνητα πουλώντας τα σε ιδιοκτήτη μάντρας παλιών αυτοκινήτων.
-Στις 21 Μαϊου 2012, συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην Τρίπολη Αρκαδίας, τρεις Ρομά, ηλικίας 23, 20 και 15 ετών αντίστοιχα, γιατί έκλεψαν από τον Όρχο αυτοκινήτων του Δήμου Τρίπολης, ένα δημοτικό φορτηγό αυτοκίνητο. 
Διαβάστε περισσότερα στο: http://farosthermaikou.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8970.html#more

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς που υπάρχει και ο "ΦΑΡΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ" και κάποιοι που το πέζουν Mega-παράγοντες και μετά από δύο χρόνια τώρα "είδαν το φως τους", μπορούν και ενημερώνονται ότι υπάρχει όρχος του δήμου και ότι έξι χρόνια τώρα, τέσσερα που ήταν αντιπολίτευση και δύο που ήταν διοίκηση, δεν υπάρχει φύλαξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.