Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Ελλήνων Τέχνη» στα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης

Μεγάλη δημοπρασία με σπάνια έργα των Λύτρα, Παρθένη, Μαλέα, Παπαλουκά, Μπουζιάνη, Κόντογλου, Πεντζίκη, Μυταρά, Τσόκλη κ.α.

Φώτη Κόντογλου(1895-1965): "Οι οιωνοί". Μικτή τεχνική σε ξύλο 1,03Χ1,20 εκατ. 
Ο περίφημος πίνακας του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Οι Οιωνοί» συμπεριλαμβάνεται στα 100 και πλέον έργα που θα δημοπρατηθούν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου από τον Οίκο Hellenic Auctions στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλας" της Θεσσαλονίκης.

Νίκου Λύτρα(1883-1927): "Πορτρέτο νεαρής"
Στη δημοπρασία, που είναι  η 15η κατά σειρά του Οίκου και έχει ως τίτλο «Ελλήνων Τέχνη», θα παρουσιαστούν σπάνια έργα επωνύμων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου & 20ου αιώνα σε τιμές απόλυτα προσαρμοσμένες στην σημερινή πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δίνεται η ευκαιρία σε φιλότεχνους, συλλέκτες ή και επενδυτές να αποκτήσουν αυθεντικά έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως Μαλέα ή Παπαλουκά, Παρθένη, Λύτρα, Μπουζιάνη ή και νεώτερων Ακριθάκη, Μυταρά, Αγγελου κ.α σε τιμές τόσο ελκυστικές. Παρά την κρίση, οι υπεύθυνοι του Οίκου δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα αφού το αντίδοτο είναι οι χαμηλές τιμές, η ποιότητα και η αναμενόμενη ανάκαμψη..

Αλέκος Φασιανός: "Νέος σαν τον άνεμο" (1935)
Όπως σημειώνει στον κατάλογο της δημοπρασίας ο ιδιοκτήτης του δημοπρατικού οίκου κ.Θάνος Ευαγγελινός  «..η επένδυση σε έργα τέχνης έχει καθιερωθεί πλέον ως σταθερό και διαχρονικό πλεονέκτημα, καθότι παρατηρείται μία τάση επιστροφής στις εμπράγματες αξίες, αφού η εμπιστοσύνη σε άυλους, δηλ. «αόρατους» διαπραγματεύσιμους τίτλους στα χρηματιστήρια έχει χαθεί..»
Τον κατάλογο – που αφιερώνεται στα 100χρονα της ελεύθερης Θεσσαλονίκης - κοσμούν έργα μεγάλης συλλεκτικής αξίας πολλά απο τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Θεσσαλονικέα λόγιου Δημήτρη Μειμάρογλου με τα υπόλοιπα της περίφημης γνωστής συλλογής του να κοσμούν πια το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Delecluse Eugene(1882-1972): "Το μαγαζάκι
στην Άνω Πόλη", έργο του 1917
Ο αγαπητός ζωγράφος Πάνος Παπανάκος (1930-1999) με τα σπάνια μικρά και περιζήτητα έργα του εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε διεθνή δημοπρασία με έξι έργα/διαμάντια και τιμές από μόλις 400 (!) ευρώ. Ο Οίκος χαρακτηρίζει την συμπτωματική παρουσία τόσων έργων μαζί ως μία μινι-αναδρομική του Παπανάκου και την δένει με τα 100χρονα της Θεσσαλονίκης.

Δημ.Μυταράς: "Γυναίκα και καθρέφτης"
Εργα που ξεχωρίζουν για την ιστορική ή εικαστική τους σπουδαιότητα είναι αυτά του Αγίου Όρους, του Παπαλουκά, το ‘πορτρέτο νεαρής’ του Νίκου Λύτρα, η εξαιρετική «Ακρόπολη» του Μαλέα όπως και η σύνθεση της σειράς «Ελληνικό λαικό τραγούδι» του Γεράσιμου Στέρη, οι ‘Βάρκες’  του Θ.Τριανταφυλλίδη, το ‘άνδρας με παπιγιόν’ του Μπουζιάνη αλλά και τόσα άλλα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νεώτερα έργα στο δεύτερο μέρος του καταλόγου, όπου ξεχωρίζει το  γλυπτό ‘Ατιτλο’ του Κώστα Βαρώτσου, τα έργα των Κανιάρη, Τσόκλη, Μυταρά, Ζούνη κ.α.


Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης(1881-1955): "Οι βάρκες)

Τον κατάλογο, με έργα όλης σχεδόν της νεώτερης ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης, από τη Σχολή Μονάχου έως σήμερα, μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από την έδρα του δημοπρατικού Οίκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας: www.hellenicauctions.com

Τα έργα θα εκτεθούν για το κοινό στις 29 και 30 Νοεμβρίου και η δημοπρασία θα αρχίσει στις 7.15 μ.μ την Παρασκευή 30 στο  ELECTRA PALACE της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες – Κατάλογος 2310 227799 ή στο 
info@hellenicauctions.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.