Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες δήμου Θερμαϊκού

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση

Λειτουργούν κανονικά όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θερμαϊκού, καθώς μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι στο δήμο δεν έχουν προχωρήσει σε  κατάληψη του δημαρχείου, όπως έγινε σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού κ. Νίκος Αϊβαλιώτης, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων στο δήμο, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση την οποία θα τηρήσουν.

Λόγω των καταλήψεων, οι περιοχές της Καλαμαριάς και της Νεάπολης – Συκεών έχουν «πνιγεί» στα σκουπίδια, αφού εκτιμάται ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στους δρόμους συνολικά περίπου 600 τόνοι απορριμμάτων. Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι δήμοι Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, τα δημαρχεία των οποίων επίσης τελούν από χτες υπό κατάληψη.
Μάλιστα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, αφού οι εργαζόμενοι που μετέχουν στην κινητοποίηση αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων των δημαρχείων τουλάχιστον μέχρι αύριο Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στις περικοπές που υφίστανται ήδη, αλλά και στις αντεργατικές αποφάσεις που λαμβάνονται
Η πορεία
«Εχουμε υποστεί συνολική μείωση στα εισοδήματά μας που αγγίζει το 40% με 50%. Με τα μέτρα που σχεδιάζονται, οι περικοπές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες όχι μόνο στο εισόδημά μας, αλλά και εργασιακά», τόνισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν ήδη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που «καθοδηγούνται» μεν από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, ωστόσο την ευθύνη της οργάνωσής τους έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οι δράσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με στόχο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, «την ημέρα εξαγγελίας των μέτρων οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν σε κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων, σε καταλήψεις των δημαρχείων και των δημοτικών κτιρίων της χώρας».
Χτες, εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας) πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από το δημαρχείο Παύλου Μελά και κατέληξε το μεσημέρι όχι στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στο... δημαρχείο Θεσσαλονίκης! Περισσότερα από 150 δίκυκλα και 30 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές, έκαναν εμφανή την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης. Η πορεία κατέληξε στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου οι διαδηλωτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από τον κεντρικό δήμο να μετάσχουν στην κινητοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί σε γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στον κεντρικό δήμο θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Συμπαράσταση δήμων
Οι διαδηλωτές ζήτησαν δε από το γενικό γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρρά, να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης την έγκριση ψηφίσματος υπέρ των εργαζομένων και κατά των μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Μοναστηρίδη, ανάλογα ψηφίσματα συμπαράστασης του αγώνα των εργαζομένων θα ζητηθούν και από τους άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης. Ηδη, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωσή του δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και πρόσθεσε: «Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει ο αγώνας αυτός να μη μείνει περιορισμένος στα δημοτικά σωματεία, αλλά να απλωθεί σε όλο τον παραγωγικό ιστό. Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, να διασφαλιστεί το μικρό και το μεσαίο εισόδημα με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων ώστε να προστατευτεί συνολικά η κοινωνία από τις παρενέργειες της νέας οικονομίας». Αλλωστε, και σε κεντρικό επίπεδο, οι δημοτικοί υπάλληλοι ζητούν από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να μην παραμείνει θεατής στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.