Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση και κινητοποιήσεις χρειάζονται για τις κεραίες και όχι ψηφίσματα....


Είπαμε να παραφράσουμε ένα γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν και να το μετατρέψουμε σε «ένα ψήφισμα τη μέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Που το θυμηθήκαμε; Μα από αφορμή την ερώτηση που υποβλήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού και με την οποία ψέγονταν η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού ότι «επέτρεψε αμαχητί την εγκατάσταση της κεραίας της Cosmote στη Νέα Μηχανιώνα».

Είναι κάποιοι παράγοντες που θεωρούν τα ψηφίσματα περίπου σαν… πανάκεια και «δια πάσαν νόσον….». Γιαυτό και προτείνουν την έκδοση ψηφισμάτων σε κάθε περίπτωση, πιστεύοντας ότι με μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου ή ένα ψήφισμα, πάει, τέλειωσε το πρόβλημα. Γιαυτό και έφεραν σαν παράδειγμα το δήμο Ζακυνθίων, που το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την εναντίωσή του στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Ζακύνθου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Προσωπική μας άποψη είναι ότι όσα ψηφίσματα κι αν βγάλει κανείς, ακόμη και αν εκδίδει όχι μόνο ένα κάθε μέρα αλλά και ψηφίσματα πρωϊ-μεσημέρι-βράδυ προ και μετά φαγητού, δεν πρόκειται να επιλυθεί κανένα πρόβλημα, αν ταυτόχρονα δεν κινητοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας. Αν δυναμικά δεν διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Που ειδικά, όταν πρόκειται για το πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως στα μουλωχτά δημιουργήθηκε αυτό στη Νέα Μηχανιώνα, τα δικαιώματα των κατοίκων αναφέρονται στην υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, στην ίδια τη ζωή τους.
Τι να κάνει κανείς τα ψηφίσματα, όταν σε κάθε πρόσκληση για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο των κεραιών, εκτός από την πρώτη φορά που είχε κινητοποιηθεί το Λύκειο και είχε συμμετοχή, τις επόμενες φορές οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπερνούσαν τα 15-20 άτομα; Και πάντα ήταν οι ίδιοι… «συνήθεις ύποπτοι».
Κάτι ανάλογο, συνέβη και στη Ζάκυνθο. Μετρημένοι στα δάχτυλα οι αντιδρώντες. Με αποτέλεσμα να γραφτεί σε τοπική ιστοσελίδα υπό τον τίτλο «Οι κινητοποιήσεις θέλουν κόσμο», ότι «όταν οι κινητοποιήσεις δεν είναι δυναμικές, καλύτερα να μη γίνονται καθόλου…».
Κι εδώ εντοπίζονται οι τεράστιες ευθύνες των διοικούντων το δήμο Θερμαϊκού. Και της παρούσας διοίκησης, αλλά και όσων μετά από δύο χρόνια στη δημοτική αρχή σπεύδουν τώρα να αποστασιοποιηθούν, πιστεύοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν άφεση αμαρτιών για τα επόμενα πολιτικά τους βήματα.
Ποιες είναι οι ευθύνες; Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα με την κεραία της Cosmote υπήρχε σχεδόν από την αρχή του χρόνου, η δημοτική αρχή, πέρα από κάποιες σωστές ενέργειες - όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης της κεραίας, τα ασφαλιστικά μέτρα και το εξώδικο προς το δήμο Θέρμης, που έχει από το νόμο την εποπτεία της Πολεοδομίας Ανατ. Θεσσαλονίκης, η οποία εξέδωσε την επίδικη άδεια- δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες, δεν προέβη στα αυτονόητα:
-Αρχικά, να απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΑ), προκειμένου να γίνουν μετρήσεις για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις δύο υπάρχουσες κεραίες της Vodafone και της Wind και στη συνέχεια να υπολογιστεί η ακτινοβολία και από τον μεταλλικό πύργο κεραιών της Cosmote.
-Στη συνέχεια όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία του πάρκου κεραιών δίπλα στον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας. Με ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια που θα διανέμονταν παντού: Στην εκκλησία, στα γήπεδα, στα μαγαζιά, στη λαϊκή, στις καφετέριες, τα σούπερ-μάρκετ και τα στέκια της νεολαίας. Και η ενημέρωση αυτή έπρεπε να γίνεται όχι μόνο από τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τους αντιδημάρχους  και τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, αλλά πρωτίστως από τους γιατρούς και τους άλλες επιστήμονες που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Για να μην τον αδικήσουμε, πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στη δραστηριότητα που ανέπτυξε για το θέμα αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσακμάκας. Για τις κρούσεις του προς την Cosmote. Για τις πιέσεις του προς το δήμο Θέρμης και τις άλλες του ενέργειες. Όμως, όπως λέει και η γνωστή λαϊκή παροιμία «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
Τι έκαναν στην κατεύθυνση αυτή της ενημέρωσης και δραστηριοποίησης της κοινής γνώμης οι υπόλοιποι  παράγοντες του δήμου Θερμαϊκού και ειδικότερα της Νέας Μηχανιώνας;  Κούνησαν έστω το δαχτυλάκι τους προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική πληροφόρηση των δημοτών; Οργάνωσαν έστω μία διάλεξη ή μια συζήτηση στα καφενεία και τις καφετέριες, μία περιοδεία στη λαϊκή αγορά, μία ημερίδα για τους κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;
Τα γράφουμε όλα αυτά, όχι γιατί θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά γιατί αναλογιζόμενοι όλοι τις ευθύνες τους, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, μπορούν να οργανώσουν την αντίδραση του δήμου Θερμαϊκού και των κατοίκων της  Νέας Μηχανιώνας για το θέμα του πάρκου κεραιών. Αφού όμως νωρίτερα, υπάρξει η ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Κάναμε μία υπόδειξη κατά τις συγκεντρώσεις που έγιναν μπροστά στην κεραία: Να συγκεντρωθούν υπογραφές συνδρομητών της Cosmote που θα απειλούν ότι αν λειτουργήσει η κεραία, θα αλλάξουν τότε εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Και τότε, αν συγκεντρώνονταν δύο-τρεις χιλιάδες υπογραφές κάτω από ένα τέτοιο κείμενο, θα βλέπαμε αν η Cosmote θα επέμενε στην απόφασή της. Μπορεί αυτή η συλλογή υπογραφών να γίνει με ευθύνη της δημοτικής αρχής, των δημοτικών συμβούλων και των άλλων παραγόντων της Νέας Μηχανιώνας; Αυτό είναι το ζητούμενο….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.