Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Το σκέπτεται ακόμη ο δήμαρχος για την αποδοχή της παραίτησης του Γιώργου Λαζαρίδη;

Από τη δραματική συνεδρίαση του Δ.Σ. Θερμαϊκού της 30ης Σεπτεμβρίου
κατά την οποία έγινε αποδεκτή η παραίτηση Στεφανίδη, υποβλήθηκε η
ανεξαρτητοποίηση Ντόκα και προκλήθηκε η παραίτηση του Γ.Λαζαρίδη
«Δεν αποφάσισα ακόμη, ο νόμος μου δίνει τη δυνατότητα ενός μηνός να υπογράψω την αποδοχή της παραίτησης», ήταν η απάντηση του δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή, όταν τον ρωτήσαμε τι γίνεται με την παραίτηση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Λαζαρίδη την προηγούμενη Δευτέρα, για λόγους ευθιξίας.

Ο κ. Λαζαρίδης όπως έγινε γνωστό, πήγε σήμερα το πρωϊ στο δημαρχείο και μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο που κατείχε, επιμένοντας να μην κάνει καμία δήλωση για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον δήμαρχο την Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και τον οδήγησε στην υποβολή της παραίτησης όχι μόνο από τη θέση του αντιδημάρχου αλλά και του δημοτικού συμβούλου.
Πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρξει νομικό αλλά και πολιτικό θέμα και με την αποδοχή της παραίτησης Λαζαρίδη, καθώς ο νόμος 3852 του 2010 για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, προβλέπει ρητά στο άρθρο 59, παράγραφος 5, ότι «η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών». Ενώ επίσης στο ίδιο άρθρο ορίζεται πως «η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου».
Και βέβαια, το ζητούμενο είναι το τι μπορεί να γραφτεί σε αυτή την «ειδικά αιτιολογημένη απόφαση» και ποιο ψεγάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα στέλεχος της παράταξης «Θερμαϊκός για όλους» που ήταν καθ΄όλη τη μακρά διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και αυτούς τους 21 μήνες που βρίσκεται στη δημοτική αρχή αυτή η διοίκηση, ο στενότερος συνεργάτης του δημάρχου.

Τι λέει ο νόμος
Εκπληρώνοντας την επιθυμία αναγνωστών μας, παραθέτουμε στη συνέχεια τα άρθρα 54 και 59 του νόμου 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α΄), αναφορικά με τους αντιδημάρχους:
Άρθρο 54, παρ. 3: Η παραίτηση των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων υποβάλλεται εγγράφως στον οικείο δήμαρχο και γίνεται οριστική, αφότου ο δήμαρχος την αποδεχθεί ή μετά την παρέλευση ενός μηνός από την κατάθεση της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο.
Άρθρο 54, παρ.4:  Σε κάθε άλλη περίπτωση η παραίτηση των αιρετών των δήμων από τις θέσεις που κατέχουν, ως εκ της ιδιότητάς τους, υποβάλλεται γραπτώς στα όργανα, τα οποία τους εξέλεξαν ή τους διόρισαν. Η εκλογή ή ο ορισμός αντικαταστατών τους γίνεται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της περιόδου, κατά την οποία οι παραιτηθέντες ασκούσαν καθήκοντα. Η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή μετά την παρέλευση ενός μήνα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας. Ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά τον τρόπο υποβολής και αποδοχής παραίτησης, καθώς και αντικατάστασης των παραιτουμένων εξακολουθούν να ισχύουν.
Άρθρο 59, παρ.  5. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.