Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πότε επιτέλους θα γίνει νέος ΣΜΑ στο δήμο Θερμαϊκού;

Τα απορριμματοφόρα περιμένουν να αδειάσουν στον ΣΜΑ Μηχανιώνας
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή της Νέας Μηχανιώνας, έφερε στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Νέας Μηχανιώνας, αλλά και την εξοργιστική αδιαφορία του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Νομού Θεσσαλονίκης να προχωρήσει το έργο μετεγκατάστασης του ΣΜΑ. Αλήθεια, τι κάνει για το θέμα αυτό ο δήμος Θερμαϊκού;

Ενώ από τις 26 Ιανουαρίου 2012, εδώ δηλαδή και  εννέα μήνες εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμό 106/26-01-2012 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η περιβαλλοντολογική μελέτη για τη δημιουργία του νέου ΣΜΑ, σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Επανομής και Πλαγιαρίου, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έγινε το παραμικρό για την υλοποίηση του νέου ΣΜΑ από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ που είναι και ο ανάδοχος του έργου.
Το ζητούμενο βέβαια, είναι τι έπραξε για την υλοποίηση του έργου και ποιες πιέσεις άσκησε η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού, ώστε να αρχίσει επιτέλους η κατασκευή του έργου, καθώς τα κονδύλια για την υλοποίησή του είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ.
Ο σημερινός ΣΜΑ στη Νέα Μηχανιώνα, που δημιουργήθηκε το 1994 δίπλα στον οικισμό από την «Αναπτυξιακή» της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποδοχή μόνο των απορριμμάτων της Νέας Μηχανιώνας, σήμερα δέχεται για συμπίεση τα σκουπίδια από όλο το δήμο Θερμαϊκού. Με συνέπεια πολλές φορές, όπως συνέβη την προηγούμενη Κυριακή, όταν φυσάει άνεμος προς την πόλη, να «μπουκώνει» η Νέα Μηχανιώνα από τη βρώμα και τη δυσωδία που προκαλείται από τα συγκεντρωμένα εκεί προς μεταφορά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης συμπιεσμένα απορρίμματα.
Ο νέος ΣΜΑ, που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Επανομής, θα εγκατασταθεί σε έκταση 20 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Επανομής και θα δέχεται υπό κανονικές συνθήκες 171 τόνους την ημέρα και σε αιχμή 341,97 τόνους την ημέρα και θα λειτουργεί πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα σε δύο (2) βάρδιες ανά ημέρα.
Στο χώρο αυτό, θα συγκεντρώνονται τα μη επικίνδυνα απορρίμματα του Δήμου Θερμαϊκού (Δημοτικές Ενότητες Μηχανιώνας, Θερμαϊκού, Επανομής) καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Μίκρας Δήμου Θέρμης.
Για τη λειτουργία της εγκατάστασης, προβλέπεται η διαμόρφωση δύο επιπέδων. Στο πρώτο και υψηλότερο επίπεδο θα σταθμεύουν προς εκφόρτωση τα εισερχόμενα απορριμματοφόρα ενώ στο δεύτερο και χαμηλότερο επίπεδο θα βρίσκονται τα προς πλήρωση containers. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατασκευή δομικού τοιχίου αντιστήριξης.
Η πρόσβαση στον χώρο του έργου, θα γίνεται μέσω υφιστάμενης δημοτικής οδού. Το αγροτεμάχιο όπου θα εγκατασταθεί ο ΣΜΑ έχει πρόσωπο σε υφιστάμενη αγροτική χωμάτινη οδό η οποία θα διαπλατυνθεί σε μήκος περίπου 202 μέτρων. Επίσης θα βελτιωθεί και ο υφιστάμενος κόμβος με την επαρχιακή οδό.

Τι προβλέπει η περιβαλλοντολογική μελέτη
Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντολογική μελέτη, η λειτουργία του ΣΜΑ θα έχει ως εξής:
-Τα εισερχόμενα απορριμματοφόρα, αφού περάσουν την πύλη εισόδου, θα οδηγούνται
στη ζυγιστική διάταξη, η οποία αποτελείται από μια γεφυροπλάστιγγα ζυγιστικής
ικανότητας τουλάχιστον 70 τόνων.
-Εν συνεχεία τα απορριμματοφόρα θα προσεγγίζουν στην πλατεία ελιγμών του χώρου εκφόρτωσης (ανώτερο επίπεδο). Εκεί με κατάλληλους ελιγμούς θα προσεγγίζουν μία εκ θέσεων εκφόρτωσης.
-Αφού ακινητοποιηθούν τα απορριμματοφόρα ξεκινά η διαδικασία της εκκένωσης αυτών
μέσω χοανών στα ειδικά αυτοσυμπιεζόμενα container.
-Τα ημιρυμουλκούμενα οχήματα, θα οδηγούνται στις θέσεις πλήρωσης (κατώτερο
επίπεδο) και θα προσαρμόζονται στη χοάνη, προκειμένου να ξεκινήσει η πλήρωση των
container με απορρίμματα. Οι κιβωτάμαξες διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα
συμπίεσης-προώθησης των απορριμμάτων.
-Με το πέρας πλήρωσης των συρμών, οι πόρτες των κιβωταμαξών κλείνουν και οι συρμοί θα οδεύουν προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Σε ότι αφορά τις οσμές το χρησιμοποιούμενο σύστημα θα είναι τέτοιο ώστε να ελαχιστοποιεί τις οχλήσεις εφόσον πρόκειται για κλειστό και στεγανό σύστημα που δεν παρουσιάζει διαφυγές αερίων ή σκόνης.
Ειδικότερα οι πρέσες θα φέρουν κατάλληλο σύστημα για την αποφυγή έκλυσης σκόνης και
διασπορά απορριμμάτων, ενώ τα κοντέϊνερ φορτώνονται και κλείνουν με αυτοματοποιημένο τρόπο έτσι ώστε να αποφεύγονται διαρροές.

 Υγρά απόβλητα
Τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται κατά τη λειτουργία του ΣΜΑ θα είναι τα στραγγίσματα από τη συμπίεση των απορριμμάτων στο ΣΜΑ, που αναμένεται να ανέρχονται σε 60 λίτρα ανά κοντέινερ, για 20 κοντέινερ την ημέρα. Η ποσότητα των στραγγισμάτων θα ανέρχεται σε 1,20 m3/d.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.