Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλη η ευθύνη για τη ΔΗΜΑΡ του 6,2%...


του Σωτήρη Ξενάκη
Και να που ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με φόντο την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά τις οποίες απαιτεί η Τρόϊκα. Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα ψύχραιμα, ο Φώτης Κουβέλης είχε και έχει τα δίκια του.

Τα ζητήματα που έβαλαν οι δανειστές μας για αποζημιώσεις, τριετίες κ.λ.π. μας ήρθαν ξαφνικά από το πουθενά με απολύτως εκβιαστικό τρόπο. Στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν υπήρχε ούτε λέξη για τα θέματα αυτά.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει ότι έδωσε σκληρή μάχη για να μετριάσει τις απαιτήσεις της Τροικας και να τις εκλογικεύσει σε κάποιο βαθμό. Η άκαμπτη στάση της ΔΗΜΑΡ είναι βέβαιο πώς τον βοήθησε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, για λόγους που είναι απολύτως κατανοητοί. Τώρα όμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίζεται πώς οι δανειστές μας έφτασαν στα όρια τους και δεν πρόκειται να κάνουν άλλες υποχωρήσεις.
Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα και συνάμα πολύ απλά: Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να υπάρξει οριστική απόφαση για την χώρα μας στο EUROGROUP της 12ης Νοεμβρίου και να εκταμιευθεί άμεσα η περίφημη δόση.
Διέγραψε ήδη έναν βουλευτή που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα(Σταυρογιάννης) στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα σε όλους όσοι θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Και για είναι ακόμα πιο σίγουρος ότι θα αποφύγει «διαρροές» επιμένει να περάσουν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να κάνει το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί λένε ότι θα μπορούσε να το αποφύγει. Μετράει κι αυτός ήδη δύο «απώλειες» βουλευτών (Κάσσης, Παραστατίδης) που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τα εργασιακά και θεωρείται βέβαιο ότι αν γίνει το θέλημα του κ. Κουβέλη και υπάρξουν δυο διαφορετικά νομοσχέδια, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες με κίνδυνο να μην υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή.
Η ΔΗΜΑΡ (που έχει κι αυτή την «απώλεια» του βουλευτή Μιχελογιαννάκη) επιμένει να μην συμφωνεί με τις αλλαγές στα εργασιακά αν και έχει αποδεχθεί το πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τα δημοσιονομικά. Αφήνει όμως μια μικρή χαραμάδα να επανεξετάσει την στάση της αν υπάρξουν κάποιες αλλαγές ακόμα.
Οι Ευρωπαίοι μας έδωσαν μια ολιγοήμερη παράταση να το ξανασκεφτούμε. Διαμηνύουν όμως ότι έφτασαν στις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Το χαν κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν και τελικά μπλοφάρανε. Αν θέλουμε λοιπόν τους πιστεύουμε. Αν όχι, ασφαλώς μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας ρισκάροντας την - μικρή ή και ανύπαρκτη για πολλούς - πιθανότητα να βρεθεί η σφαίρα στη θαλάμη του όπλου που μας βάζουν στο κεφάλι.
Η «καυτή πατάτα» δείχνει να είναι πλέον στα χέρια του κ. Κουβέλη και των υπόλοιπων 15 βουλευτών του κόμματος του. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η ΔΗΜΑΡ εξελίσσεται στον πιο σημαντικό «παίκτη» που η επόμενη κίνηση του ενδεχομένως να κρίνει την παρτίδα... . Μεγάλη και βαριά η ευθύνη για ένα κόμμα του 6,2% και των 16 βουλευτών . Ο πολύπειρος στην πολιτική Φώτης Κουβέλης προφανώς την αντιλαμβάνεται περισσότερο από όλους . Μένει να δούμε, με ποιο τρόπο θα αποφασίσει να ανταποκριθεί στην ευθύνη αυτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.