Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδεινώνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο νομό Θεσσαλονίκης


Χάνονται η μία μετά την άλλη οι ευκαιρίες για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νομό Θεσσαλονίκης, με ορατό τον κίνδυνο να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί η τριτοκοσμική κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποδομών που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αγγίζουν τα δέκα χρόνια, ενώ απαξιώνονται σταδιακά και τα ελάχιστα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν.

Αν κάποιος αναλογιστεί ποια είναι τα κυριότερα έργα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των σκουπιδιών, θα διαπιστώσει το τεράστιο έλλειμμα που είχαν οι υπερδεκαετείς προσπάθειες να μπει μια τάξη στο χάος: ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Μαυροράχης, ελάχιστοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μια υποτυπώδης ανακύκλωση. Οσα άλλα προβλέπονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος, έχουν μείνει στον... αέρα. Εξάλλου, και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης (που υποτίθεται ότι θα δεχόταν μόνον τα απορρίμματα της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά δέχεται τα απορρίμματα όλου του νομού, περιορίζοντας το χρόνο ζωής του) για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει πέρασε «διά πυρός και σιδήρου». Επιτυχημένο ήταν μόνο το «λουκέτο» στην τραγική χωματερή των Ταγαράδων, αφού πρώτα «ποτίστηκε» όλη η περιοχή με διοξίνες μετά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.
ΣΜΑ Ευκαρπίας
Ο ΣΜΑ στην Ευκαρπία, που αποτελεί κεντρικό έργο στο σχεδιασμό, είναι στον αέρα, καθώς η τοπική κοινωνία δεν τον αποδέχεται. Τα έργα κατασκευής του έχουν «παγώσει» εδώ και οχτώ μήνες, εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων, που ζητούν αλλαγή χωροθέτησης, και πλέον έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο και ο δήμος Παύλου Μελά, οδηγώντας την τετράμηνη διαβούλευση με όλους τους φορείς, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, στο σημείο μηδέν.
Οι επικεφαλής του Συνδέσμου επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις «περίπτωση ακύρωσης του έργου δεν υπάρχει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να κατασκευαστεί». Ωστόσο, το Δίκτυο Φορέων και Κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή σημειώνει ότι «ΣΜΑ στο χώρο που επιχειρούν οι αρμόδιοι να κατασκευάσουν δεν πρόκειται να γίνει σε καμιά περίπτωση. Θα μας βρουν μπροστά τους».
Ηδη από το Σύνδεσμο γίνονται συνεννοήσεις, ώστε να δοθούν οι παρατάσεις και να μην απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, από όπου χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η τοπική κοινωνία. Κάναμε σημαντικές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, όμως και πάλι υπάρχει επιμονή στο να μη γίνει το έργο. Δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να γίνει έργο με τα ΜΑΤ, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή χωροθέτησης», τόνισε το μέλος του Συνδέσμου Σωκράτης Φάμελλος.
Εκκρεμότητες
Αν για ένα ΣΜΑ υπάρχει τέτοια αντίδραση, αναρωτιέται κάποιος τι θα γίνει όταν οι αρμόδιοι προχωρήσουν στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων της νοτιοανατολικής πλευράς του νομού, στον Αγιο Αντώνιο, ή πολύ περισσότερο όταν θα πρέπει να κατασκευαστούν τα δυο εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων (ένα σε κάθε χώρο υγειονομικής ταφής).
Ο ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, εφόσον δε γίνουν αυτά τα έργα, έχει πολύ λίγο χρόνο ζωής. Υπάρχει ο κίνδυνος του κορεσμού και της καταστροφής «του πιο σύγχρονου ΧΥΤΑ της Ευρώπης», όπως είχε διαφημιστεί στα εγκαίνιά του.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, για το ΧΥΤΥ του Αγίου Αντωνίου υπάρχει η προσφυγή του δήμου Θέρμης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορά τα περιβαλλοντικά στοιχεία του έργου. Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής είναι επίσης δεδομένη και σ' αυτό το έργο, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατασκευή του.
«Μικρά»
Κι αν για τα... βαριά έργα της διαχείρισης η υλοποίηση είναι λογικό να είναι δύσκολη, πόσο λογικό είναι να μην υλοποιούνται επί χρόνια και να εκκρεμούν μικροί ΣΜΑ, όπως στην περιοχή της Ασπροβάλτας, της Απολλωνίας, του πρώην δήμου Εχεδώρου, της Επανομής και της Γέφυρας;
Πέντε μικροί ΣΜΑ στο νομό Θεσσαλονίκης, που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ακόμη δεν έχουν γίνει.

Πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.