Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Απαισιόδοξοι για το μέλλον τρεις στους τέσσερις


Tρεις στους τέσσερις κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας τον επόμενο χρόνο και ένας στους δύο για τα δημόσια οικονομικά έπειτα από τέσσερα έτη, ενώ επίσης τρεις στους τέσσερις βλέπουν να αυξάνεται το κόστος ζωής και έξι στους δέκα δεν μπορούν να αποκτήσουν εύκολα αγαθά.

Αυτό εξηγεί το λόγο που  η αγωνία των κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας για τις προοπτικές απασχόλησής τους το επόμενο διάστημα βρίσκεται στα ύψη, κι ενώ ολοένα και περισσότεροι βλέπουν το φάσμα της φτώχειας να ορθώνεται απειλητικά μπροστά τους, ενώ στα ύψη βρίσκεται η οικονομική ανασφάλεια των νοικοκυριών
Τέλος, εννέα στους δέκα κατοίκους της ίδιας περιοχής έχουν δει την οικονομική κατάστασή τους να έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής τον πρόεδρο και καθηγητή του τμήματος, Επαμεινώνδα Πανά, το χρονικό διάστημα από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου του 2012. Η έρευνα ήταν ποσοτική με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και έλαβαν μέρος 559 κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας πάνω από 18 ετών. Τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν χτες από τον κ. Πανά, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Εργασιακή ανασφάλεια
Ειδικότερα και σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από ένας στους δύο κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας (53,3%) πιστεύουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες η ανεργία θα αυξηθεί πολύ και ένας στους τρεις (34,7%) ότι θα ακολουθήσει ανοδικές τάσεις. Μόλις το 6,6% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ μικρή ή μεγάλη μείωσή της βλέπει το 5%. Αισιόδοξοι είναι το 13% των δεξιών, το 8,5% των κεντροαριστερών και το 2,6% των κεντρώων.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να βρει κανείς δουλειά στην περιοχή του αυτήν την περίοδο, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι. Τέσσερις στους πέντε (81,2%) εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο και το 14,3% ότι είναι δύσκολο. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις περιορίζονται μόλις στο 0,6%. Περίπου αντίστοιχη εικόνα αποκομίζεται και αναφορικά με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσφορά εργασίας στην περιοχή τους μέσα στον επόμενο χρόνο. Το 68% πιστεύει ότι οι δουλειές θα είναι πολύ λιγότερες και το 23,1% ότι θα είναι λιγότερες. Μόλις το 3,1% βλέπει περισσότερες ή πολύ περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης.
Παράλληλα, πολύ δυσαρεστημένοι (24,8%) ή δυσαρεστημένοι (26,5%) με την τωρινή τους εργασία και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει είναι οι μισοί από τους κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας. Αρκετά ικανοποιημένο εμφανίζεται το 9,6% και πολύ ικανοποιημένο το 3,7%. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εξέλιξης που προσφέρει ο χώρος εργασίας τους, δημοφιλέστερη κατηγορία μεταξύ των κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας είναι η «ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος» (31%). Σε ποσοστό 23,8% εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι, σε ποσοστό 23,5% δυσαρεστημένοι, ενώ αρκετά ικανοποιημένο είναι το 9,1% και πολύ ικανοποιημένο το 3,3%. Επίσης, καθόλου εξασφαλισμένος στην τωρινή του εργασία εμφανίζεται ένας στους τρεις (33,6%), λίγο εξασφαλισμένος σχεδόν ένας στους δύο (18,2%) και ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν ένας στους τέσσερις (28,4%).
Τέλος, πολύ (39,3%) ή λίγο (26%) ικανοποιημένοι από τις αποδοχές τους είναι δύο στους τρεις, ενώ ουδέτερη στάση κρατάει ένας στους τέσσερις (25,3%). Υπάρχει κι ένα ποσοστό 1,4% που δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις αποδοχές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.