Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Για κάποιους που θέλουν τους δήμους Ανώνυμες Εταιρίες


Είναι απίστευτη η ελαφρότητα με την οποία κάποιοι σπεύδουν να διατυπώσουν νεφελώδεις και ανεδαφικές προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα φιλοδοξούν να αναλάβουν και δημαρχιακά αξιώματα.

Ο λόγος για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι διατυπώνουν την πρόταση να πάψουν οι δήμοι να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως μέχρι σήμερα, αλλά να γίνουν….. Ανώνυμες Εταιρίες.
Οι αρθρογράφοι αυτοί, ούτε λίγο ούτε πολύ, παροτρύνουν τους δημάρχους…..  «να απαγκιστρωθούν από τον κρατισμό στην λειτουργία των Δήμων».
Μα η αγωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είναι η μορφή υπό την οποία λειτουργούν οι δήμοι, αν θα είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Α.Ε ή Ο.Ε. Το τεράστιο πρόβλημα, είναι  η συνεχής περικοπή των πόρων που τους αναλογούν από τον κρατικό προϋπολογισμό,  με συνέπεια από αυτό το ασταμάτητο ψαλίδισμα της κρατικής επιχορήγησης να έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ένδειας και αδυναμία λειτουργίας.
Φανταζόμαστε ότι εκεί στην τρόϊκα θα τρίβουν τα χέρια τους από τέτοιους είδους προτάσεις, τις οποίες πλέον δεν τολμούν να τις διατυπώσουν ούτε οι πιο ακραίοι οπαδοί του Μονεταρισμού. Και με τρόμο σκεφτόμαστε τις συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης για τη μετατροπή του δήμου σε Α.Ε.. Καθώς με την ενδεχόμενη αποκοπή του ομφάλιου λώρου που ενώνει την τοπική αυτοδιοίκηση από το κράτος, θα έπρεπε οι δήμοι για να βρουν τα οικονομικά που απαιτούνται για τη λειτουργίας τους, να καταφύγουν σε ληστρική φορολόγηση των πολιτών.
Υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου, καθώς είμαστε, θεωρούμε δικαίωμα του καθενός να λέει ότι θέλει. Αρκεί προηγουμένως νε μετράει την βαρύτητα των προτάσεών του, για να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.