Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

"Δεν κοιμάμαι τα βράδια" λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού


Τα παλιά χρέη των τριών πρώην δήμων Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας, δημιούργησαν θηλιά στο νέο δήμο Θερμαϊκού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Τσουνάμι». Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η δραματική περικοπή της κρατικής ενίσχυσης προς την αυτοδιοίκηση, στραγγαλίζει το δήμο Θερμαϊκού, όπως και τους άλλους δήμους της χώρας.

«Δεν κοιμάμαι τα βράδια, καθώς από τις 550.000 ευρώ που χρειάζονται κάθε μήνα για να μπορούν να πληρώνονται οι υπάλληλοι στο δήμο μας, μου έρχονται γύρω στις 300.000  Και  πρέπει εγώ να βρω άλλες 250.000 για να συμπληρώσω τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι δυνατότητες έχω», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.

Τα παλιά χρέη των τριών πρώην δήμων
Σχετικά με τα παλιά χρέη των τριών πρώην δήμων Επανομής, Θερμαίκού και Μηχανιώνας ο δήμαρχος Θερμαϊκού παρατηρεί:
«Ο δήμος μας θα μπορούσε να είναι άνετος, αν δεν είχαμε τα παλαιά χρέη των δήμων. Κι αυτό σας το λέω με πλήρη επίγνωση. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 540.000 σε εργολήπτη της καθαριότητας στην Επανομή, άλλα 800.000 ευρώ για άλλα. Στον ενάμιση χρόνο που είμαστε διοίκηση έχουμε αποπληρώσει πάρα πολλές υποχρεώσεις και μπορώ να πω ότι έχουμε αποπληρώσει τους πάντες και πέραν του εξαμήνου του 2010.
Πληρώσαμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο σε παλιά χρέη και μέσα σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία η χρηστή διοίκηση κατάφερε να αποπληρώσει αυτά τα χρέη, τα οποία αν δεν υπήρχαν, θα είχαμε όχι μόνο αυτάρκεια, αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάποια μικροέργα. Μας κατηγορούν και λέμε «τι κάνατε» Το ζητούμενο είναι με τι δυνατότητες. Γιαυτό και λέω ότι χρειαζόμαστε έναν αυστηρό κριτή, με την προϋπόθεση ότι θα είναι γνώστης, θα ξέρει τι γίνεται, ποιες είναι οι διαδικασίες».            

Πονοκέφαλος και η συντήρηση των σχολείων
Μέσα σε αυτή την κατάσταση της οικονομικής καχεξίας, η δημοτική αρχή από φέτος θα πρέπει να έχει την έγνοια και για την συντήρηση των 52 σχολείων που λειτουργούν στα όρια του δήμου. Την ώρα που το πρόβλημα μεγαλώνει με τα επιπλέον ποσά που θα απαιτηθούν για τη θέρμανση των σχολικών συγκροτημάτων. Λέει επ΄αυτού ο κ. Αλεξανδρής:
«Οι δήμοι θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων. Έχουμε 52 σχολικές μονάδες. Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας των σχολείων μας. Μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα που δίδονται για τις σχολικές επιτροπές είναι πάρα πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν όχι μόνο για κατασκευές, αλλά ακόμη και για το πετρέλαιο. Θα δεινοπαθήσουμε για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και αν μπορέσουμε. Είναι ένα ερωτηματικό πολύ μεγάλο».

Τα προβλήματα από την απαγόρευση των προσλήψεων   
Ένα σοβαρό ζήτημα, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του δήμου Θερμαϊκού, είναι η απαγόρευση των προσλήψεων, εξαιτίας της οποίας μειώθηκε κατά πολύ το απασχολούμενο στην καθαριότητα προσωπικό. Ενώ το καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης για δύο ή οκτώ το πολύ μήνες, αντί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, την επιδεινώνει. Και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού:
«Οι τρεις πρώην δήμοι Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας είχαμε 180 εργαζόμενους. Σήμερα που μιλάμε, στην καθαριότητα ασχολούνται μόνο 35 άτομα και συμπληρώνουμε με δίμηνα και οκτάμηνα. Ένας διμηνίτης και ένας οκταμηνίτης δεν προσφέρει τα όσα θα μπορούσε να προσφέρει παρά μόνο το χρόνο αυτό. Και  δεν θα μπορεί ο ίδιος που ξέρει τη διαδικασία να επαναπροσληφθεί σε διάστημα ενός χρόνου από τη μέρα της απόλυσής του. Είναι μεγάλο μειονέκτημα αυτό γιατί φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε σχολές οδηγών στα απορριμματοφόρα, όταν αυτοί έρχονται για δύο μήνες και μετά το δίμηνο, φεύγουν για να ρθεί κάποιος άλλος»

Η απαξίωση της αυτοδιοίκησης
Η συνεχής περικοπή των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, την οδηγεί σε κατάσταση παράλυσης, ενώ υπάρχει και πλήρης απαξίωση των δημοτικών αρχόντων. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παραθέτει στο σημείο αυτό ο κ. Αλεξανδρής:
«Οι οφειλές των δήμων συνολικά αγγίζουν το 20% μιας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ. Επομένως οι οφειλές δεν είναι τόσες όσες περιγράφονται. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι περικοπές στα υπουργεία ήταν 14% ενώ στους δήμους έφτασαν στο 61%. Οι δήμαρχοι έχουν ελαττωθεί κατά 62%. Ο Καποδίστριας είχε ελαττώσει κατά 20% τους δημάρχους και ο «Καλλικράτης» κατά 1/3 ακόμη. Ενώ ακόμη μειώνονται και οι αντιδήμαρχοι.
Δεν θα έλεγα ότι η εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται από την περικοπή στην αυτοδιοίκηση. Πιστεύω όμως ότι με αυτές τις περικοπές θα φτάσουμε στο σημείο να απαξιώνεται ο δήμος και να απαξιώνεται ο δήμαρχος. Και νομίζω ότι αυτή η απαξίωση δεν μας τιμά. Κι εγώ, όπως και οι άλλοι δήμαρχοι δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε σ΄αυτή την απαξίωση, γιατί δεν το αξίζουμε».

«Καταστρέφεται ο πυρήνας»
Όπως καταγγέλθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που έγινε στην Αθήνα, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης και 40-50 από αυτούς είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στο Σεπτέμβριο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει τρομακτικές συνέπειες για όλο το κοινωνικό σύνολο. Καθώς όπως δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού:
«Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αλλοίμονο αν οι μεγάλες ελλείψεις των οικονομικών μας φτάσουν σε σημείο να έχουμε στάση πληρωμών στους δήμους. Αν αρχίσουμε από κει, χάνουμε τον πυρήνα. Διότι το ελάχιστο κοινωνικό πρόσωπο που έχει σήμερα το κράτος, το οφείλει στους δήμους. Οι δήμοι με τα πενιχρά θα έλεγα μέσα και με τις δυνατότητες που έχουν, κάνουν αυτό το έστω ημιτελές έργο για τους δημότες.
Θα πρέπει να πω ακόμη ότι μειώθηκαν και κατά 81% όλα τα νομικά πρόσωπα των δήμων με αποτέλεσμα να έχουν μείωση όχι μόνο του προσωπικού, αλλά γενικότερη μείωση. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις. Ήδη, αν θυμάστε και πέρσι που είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τους εργαζόμενους, όπως και φέτος το έχουμε, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε».

«Ο δημότης έχει δίκαιο να διαμαρτύρεται»
Βλέποντας τις δημοτικές υπηρεσίες να λειτουργούν στοιχειωδώς και να μην γίνεται σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, είναι φυσικό οι πολίτες να διαμαρτύρονται, απαιτώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα. Χωρίς φυσικά να γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα, τις δυσκολίες και το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που υπάρχουν. Γιαυτό και ο κ. Αλεξανδρής δίνει δίκαιο στους διαμαρτυρόμενους. Καθώς, όπως υπογραμμίζει:  
«Και βέβαια έχει ο δημότης δίκαιο, και βέβαια κι εγώ είμαι μαζί του. Το πρόβλημα είναι το «δια ταύτα». Κι εγώ θέλω οι δημότες να κατανοούν και να γνωρίζουν τα προβλήματα. Να μάθουμε λοιπόν όλοι μας να ζούμε με τις πραγματικές δυνατότητες και από κει και μετά να καταλογιστούν το γιατί δεν έγινε το ένα, γιατί δεν έγινε το άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.